/

Rétvári: az oktatás minden területére több pénz jut jövőre

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jövő évi költségvetési javaslat szerint az oktatás minden szintjére több pénz jut, egyebek mellett a középfokú oktatásra is; a kormány semmi olyan intézkedést nem tervez, amely pedagógusok elbocsátásával járna – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár kiemelte: a költségvetés tervezetének értelmében jövőre az oktatás minden szintjén több pénz jut a pedagógusokra, a gyermekekre, a nevelésre, a jobb minőségű oktatásra. A középfokú oktatásban is bővülnek a források: az idei 196 milliárd után jövőre 209 milliárd forintból gazdálkodhatnak az iskolák, míg a felsőoktatási intézmények 7 milliárd forintos plusz támogatásra számíthatnak – hangsúlyozta.

Úgy folytatta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon (Klik) keresztül a köznevelés intézményrendszerére – felújításokra, eszközbeszerzésekre – szintén több forrás áll majd rendelkezésre, mint eddig. Közlése szerint 50 milliárd forinttal több jut az általános és középfokú iskolák részére a Klik szervezetrendszerén keresztül.

Rétvári Bence felidézte: a pedagógusok voltak az elsők, akiknek a kormány életpályát kínált, és ennek részeként béremelést is. “A jövő évi költségvetésben is benne van a következő béremelés fedezete, 38 milliárddal növeljük a pedagógusok jövedelmét, és a béremelés 2016-ban, majd 2017-ben is folytatódik” – emelte ki.

Összességében az látható, hogy a pedagógusok ilyen szempontból kedvező helyzetben vannak, hiszen az előző években ilyen mértékű ágazati béremelés nem volt más területen – fogalmazott az államtitkár.

A kormány mindemellett jövőre szociális gyermekétkeztetésre is több pénzt fordít, “mint valaha magyar kormány fordított”: míg négy évvel ezelőtt hozzávetőlegesen 29 milliárd, addig idén 53 milliárd, jövőre pedig 57 milliárd forint jut erre. Továbbá a felmenő rendszerben bevezetett ingyenes tankönyvellátás keretében 2015-ben már 650-700 ezer diák kap ingyenes tankönyvcsomagot – hangsúlyozta.

Az MTI kérdésére, hogy a középfokú oktatás, így a szakképzés átalakítása következtében biztosan nem lesznek-e elbocsátások a pedagógusoknál, Rétvári Bence azt felelte: a kormány semmi olyan intézkedést nem tervez a jövő évi költségvetésben, amelyből ezt lehetne látni. “Bővül a gazdaság teljesítménye, ezért sehol semmilyen megszorításra nincs szükség” – jelentette ki, hozzátéve: éppen ellenkezőleg, bővíteni akarják az óvodákat és iskolákat, új tantermeket, tornatermeket, uszodákat terveznek kialakítani.

Default thumbnail
Előző sztori

Hétfőtől folytatódik az ivóvízhálózat tisztítása Baktón és a belvárosban

Következő sztori

Vona: minimum 120 százalékot várok a párt önkormányzati képviselőitől és polgármestereitől (FRISSÍTVE)