Közélet

Rétvári: az oktatás minden területére több pénz jut jövőre

Rétvári: az oktatás minden területére több pénz jut jövőre

2014. november 23., vasárnap
Rétvári: az oktatás minden területére több pénz jut jövőre

A jövő évi költségvetési javaslat szerint az oktatás minden szintjére több pénz jut, egyebek mellett a középfokú oktatásra is; a kormány semmi olyan intézkedést nem tervez, amely pedagógusok elbocsátásával járna - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár kiemelte: a költségvetés tervezetének értelmében jövőre az oktatás minden szintjén több pénz jut a pedagógusokra, a gyermekekre, a nevelésre, a jobb minőségű oktatásra. A középfokú oktatásban is bővülnek a források: az idei 196 milliárd után jövőre 209 milliárd forintból gazdálkodhatnak az iskolák, míg a felsőoktatási intézmények 7 milliárd forintos plusz támogatásra számíthatnak - hangsúlyozta. Úgy folytatta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon (Klik) keresztül a köznevelés intézményrendszerére - felújításokra, eszközbeszerzésekre - szintén több forrás áll majd rendelkezésre, mint eddig. Közlése szerint 50 milliárd forinttal több jut az általános és középfokú iskolák részére a Klik szervezetrendszerén keresztül.

Rétvári Bence

felidézte: a pedagógusok voltak az elsők, akiknek a kormány életpályát kínált, és ennek részeként béremelést is. "A jövő évi költségvetésben is benne van a következő béremelés fedezete, 38 milliárddal növeljük a pedagógusok jövedelmét, és a béremelés 2016-ban, majd 2017-ben is folytatódik" - emelte ki. Összességében az látható, hogy a pedagógusok ilyen szempontból kedvező helyzetben vannak, hiszen az előző években ilyen mértékű ágazati béremelés nem volt más területen - fogalmazott az államtitkár. A kormány mindemellett jövőre szociális gyermekétkeztetésre is több pénzt fordít, "mint valaha magyar kormány fordított": míg négy évvel ezelőtt hozzávetőlegesen 29 milliárd, addig idén 53 milliárd, jövőre pedig 57 milliárd forint jut erre. Továbbá a felmenő rendszerben bevezetett ingyenes tankönyvellátás keretében 2015-ben már 650-700 ezer diák kap ingyenes tankönyvcsomagot - hangsúlyozta. Az MTI kérdésére, hogy a középfokú oktatás, így a szakképzés átalakítása következtében biztosan nem lesznek-e elbocsátások a pedagógusoknál, Rétvári Bence azt felelte: a kormány semmi olyan intézkedést nem tervez a jövő évi költségvetésben, amelyből ezt lehetne látni. "Bővül a gazdaság teljesítménye, ezért sehol semmilyen megszorításra nincs szükség" - jelentette ki, hozzátéve: éppen ellenkezőleg, bővíteni akarják az óvodákat és iskolákat, új tantermeket, tornatermeket, uszodákat terveznek kialakítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.