Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyetem

Oktatási klaszter alakult az ELI szakemberképzéséért + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

laok_alairas05_gs

Az SZTE, a Pécsi Tudományegyetem, a Kecskeméti Főiskola és az ELI-HU Nonprofit Kft. oktatási klasztert hozott létre, melynek részben az a célja, hogy a lézeres kutatóközpontot feltöltsék szakemberekkel.

Az ELI ALPS lézeres kutatóközponttal, valamint a hazai lézeres ágazattal kapcsolatos felsőoktatás, illetve képzés megújítása a célja a Lézerek és Alkalmazásai Oktatási Klaszternek (LAOK), melynek alapító okiratát a rektori hivatalban írták alá. „Az egyik feladat a képzési háttér létrehozása, ami magában foglalja többek között tananyagok kidolgozását, illetve bizonyos kurzusoknak a kialakítását. Erre vonatkozóan már az ELI-t előkészítő nemzetközi konzorcium 2006 környékén egy oktatási munkacsoportot alakított, mert felismerték, hogy kulcsfontosságú, hogy lesz-e elég képzett, főleg fiatal munkatárs a működtetéshez” – szögezte le Szabó Gábor. Az unversitas rektora megjegyezte, hogy az egész európai fotonikai iparágban csak akkor tudja kihasználni versenyhelyzetét az Európai Unió, ha gondoskodnak a szakemberek képzéséről. Evidensnek nevezte, hogy össze kell fogni a célért minden kompetens szereplőnek, s reméli, hogy a jövőben további képzőintézmények is csatlakoznak a klaszterhez.

„Kulcskérdés a szakemberek utánpótlása. Fontos, hogy felépül az épület és hogy világszínvonalú lézerberendezések lesznek itt Szegeden, de ha nincs, aki tudja ezeket kezelni, s ezáltal idevonzani a kutatási programokat, akkor nincs sok értelme a beruházásnak” – erősítette meg Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hazai és külföldi oktatási és kutatási intézményekkel már kötöttek együttműködéseket, ebből a legjelentősebbnek a Lézerek és Alkalmazásai Oktatási Klaszter (LAOK) megalakítását nevezte Lehrner Lóránt. „Ha ezáltal több fiatalt tudunk bevonzani a fizika és a mérnöktudományok területére, illetve hazai kutatókat tudunk magunknak megnyerni, netán külföldről hazacsábítani, akkor kijelenthetjük, hogy végrehajtottuk, amire vállalkoztunk” – tette hozzá.

A rendezvényen Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester az egyetem és a város közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta, illetve az universitas és az önkormányzat közös projektjeit. A plenáris ülésen bemutatták a Lézertechnológiai Platformot, tájékoztatták a résztvevőket az ELI ALPS megvalósítása és a hazai K+F szektor kapcsolatáról, továbbá a lézeres kutatóközpont mellé tervezett ELI Science Park fejlesztési koncepciójáról.

Ahogy beszámoltunk róla, újabb mérföldkőhöz érkezett az ELI-ALPS tudományos nagyberuházás, az ELI-HU Nonprofit Kft. és a francia Amplitude Technologies SA közötti szerződés értelmében megkezdődik az úgynevezett „High Field Petawatt” lézerrendszer fejlesztése és kivitelezése, összesen 5 milliárd 910 millió forint értékben.

Egyetem

Újabb nemzetközi listán hasít a Szegedi Tudományegyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az ARWU rangsorán ezúttal a fizika és a klinikai orvoslás területén ért el jó eredményt az SZTE.

Tovább olvasom

Egyetem

Tourette-szindrómás gyerekek tanulási nehézségeit vizsgálják a szegedi egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Egyetem

Emberszagot felismerő műszert fejlesztettek ki a szegedi egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több mint félmilliárd forintból.

Tovább olvasom

Aktuál