Közélet

Négy városban szavalnak verset magyar nyelv napja alkalmából

Négy városban szavalnak verset magyar nyelv napja alkalmából

2014. november 11., kedd
Négy városban szavalnak verset magyar nyelv napja alkalmából

Debrecen, Balatonfüred és Nagyszalonta mellett Gyula városa is csatlakozott a magyar nyelv napja alkalmából szervezett közös versszavaláshoz. A tervek szerint ezeken a helyszíneken egy időpontban több ezer diák adja elő Petőfi Sándor Jó költőnek tartanak című költeményét.

A közös szavalás 11.45-kor két gyulai helyszínen zajlik majd: a Petőfi-szobornál és a Göndöcs Benedek Középiskolában. Petróczki Gábor, a gyulai önkormányzat sajtóreferense az MTI-nek elmondta: 600-an biztosan részt vesznek a versmondásban, de a cél az, hogy ez a szám ezerre nőjön. A kezdeményezésben közreműködik Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész is. A Békés megyei fürdővárosban már kora reggel megkezdődik az egész városra kiterjedő rendezvénysorozat. A Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában hatvan percnyi nonstop versmondással és nyelvtörők felolvasásával indul az eseménysorozat. A Göndöcs Benedek Középiskolában Széll János etnográfus tart előadást Színes nyelvi szőttes, barangolás a nyelvjárások között címmel 9.20-tól. Tíz órától az Erkel Ferenc Gimnáziumban Fodor György tanár számol be – a MAPON Gyulai Magyar-Japán Kulturális Egyesület támogatásával – a 20. századi magyar költészetben megjelenő japán haiku versformáról. Ezt követően Kiss László író, az Erkel Ferenc Gimnázium magyar-történelem szakos tanára rendhagyó irodalomórát tart Nem játék – A kortárs irodalom nyelvi humora címmel. Az óvodások számára a helyi zeneiskola tanárai, Kepenyes Pál és Döge Csaba adnak megzenésített gyermekversekből álló koncertet. Délután az IQ könyvesboltban nyelvi játékokat szerveznek. A Mogyoróssy János Városi Könyvtárban pedig 14 órától az érdeklődők elszavalhatják kedvenc versüket, ezt teszi majd Kónya István alpolgármester is. Az ügyes kezűek kreatív könyvjelzőket készíthetnek, mások kieséses rendszerű, időre zajló szókirakó játékban vehetnek részt. 15.30-kor az Y-generációról és az internetes kommunikációról szóló pódiumbeszélgetés zárja a programsorozatot a Gyulai Ifjúsági Központban. A belépés ingyenes valamennyi programra. A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el azt a határozatot, amelynek értelmében november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánították annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.