Módosul a felsőoktatási felvételi eljárás rendje

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

konyv_iskola_egyetem

Minden felvételizőnek kötelező lesz 2020-tól az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga, és teljesen elektronikussá válik a felsőoktatási felvételi eljárás – többi között ezt tartalmazza a vonatkozó kormányrendelet módosítása, amelyet a szaktárca honlapján tettek közzé.

A felsőoktatási államtitkárság az MTI kérdésére közölte: a kormány célja az volt, hogy egyszerűsítse a felvételi eljárást, és ennek újabb állomása, hogy a felsőoktatási felvételi eljárás teljesen elektronikussá válik. Indoklásul hozzátették: 2014-ben a felsőoktatási felvételi eljárásban csak a jelentkezők négy százaléka nyújtott be papíralapú jelentkezést.

A változások értelmében – a minőségi felsőoktatás megteremtéséért – 2020-tól minden felvételiző számára kötelező lesz az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga – ismertettek egy másik változást. Emellett a kormány szabályozza, hogy azoknál a jelentkezőknél, akiknek már van felsőfokú végzettségük, a pontszámításnál hogyan vegyék figyelembe az oklevelüket-diplomájukat.

A kormányrendelet felvételi eljárásra vonatkozó része december közepén lép életbe, az egyes tudományterületeken és szakokon megkövetelt emelt szintű érettségi 2016. január 1-jével, a középfokú nyelvvizsgára és a minden szakra érvényes emelt szintű érettségire vonatkozó feltétel 2020. január 1-jével lesz hatályos.

Default thumbnail
Előző sztori

NGM: Magyarország egyike a négy uniós tagországnak, ahol folyamatosan csökken az államadósság

Következő sztori

Tűzzsonglőrök nyitották meg a karácsonyi ünnepi heteket Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ

Legutóbbi hasonló cikkek