Közélet

Közel 400 milliárdot csoportosítana át az MSZP oktatásra és szociális juttatásokra

Közel 400 milliárdot csoportosítana át az MSZP oktatásra és szociális juttatásokra

2014. november 27., csütörtök
Közel 400 milliárdot csoportosítana át az MSZP oktatásra és szociális juttatásokra
szabo_sandor_sajtotajekoztato04_KF

Nyolcvan pontos módosító javaslatot állított össze a 2015-ös költségvetéssel kapcsolatban az MSZP. Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő szerint pártja a felső tízezer támogatása helyett a szociális szférába, valamint az oktatásba kíván nagyobb összegeket átcsoportosítani.

Várhatóan december 15-én szavaz a parlament a 2015-ös költségvetésről, melynek kapcsán nyolcvan pontos módosító javaslatot állított össze az MSZP.

Szabó Sándor

szerint a költségvetéssel a kormánypártok továbbra is a felső tízezernek kedveznek, míg az egyre jobban leszakadó alsó réteg helyzete még nehezebbé válhat. "A Fidesz-KDNP ezzel valóban azt üzeni: folytatjuk. Folytatódnak a stadionépítések, a látványberuházások, míg a szociális szférára, valamint az oktatásra fordított összeg egyre kisebb lesz" - hangsúlyozta a szocialista országgyűlési képviselő. Az MSZP módosító javaslata összesen 392 milliárd forint átcsoportosítását szorgalmazza: ebből 272 milliárd forintot szociális célokra, 170-et pedig az oktatásra fordítanák. Mindezt a protokoll tanácsadói szerződésekre és a médiára, valamint a stadionépítésre fordított összegből csatornázná át a párt - hangsúlyozta a csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján Szabó Sándor.

szabo_sandor_sajtotajekoztato03_KF

A kormány a szociális támogatásokat teljes egészében az önkormányzatokra hárítaná a korábbi elvonások ellenére is. Az önkormányzatok számára fordított pénzbeli szociális juttatások összegét 53 milliárd forinttal emelnék, 20 milliárddal emelnék a gyermekétkeztetés, 100 milliárddal pedig a családi pótlék összegét. A gyes, gyed és anyasági támogatás, illetve a rokkantsági segély 24-24 milliárd forintos plusz támogatást igényel a módosító szerint, valamint 30 milliárd forintot csoportosítanának át a szociális dolgozók bérének rendezésére. Szabó Sándor kiemelte: Magyarországon jelenleg közel 100 ezer ember végez valamilyen szociális munkát, az elmúlt ciklusban azonban semmilyen béremelésben nem részesültek, sőt nettó keresetük a változó adózási szabályok miatt még csökkent is. További 120 milliárd forintot az oktatásba csoportosítanának át, támogatva a pedagógus életpályamodellt is. A szakmunkások képzésének fontosságával ugyan egyetért a szocialista párt, ezt azonban nem a gimnáziumi férőhelyek drasztikus megvágásával kellene eléri, amely ráadásul a pedagógusokat is igen nehéz helyzetbe hozná.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.