Kultúra

Kovács Margit keramikusművész kiállítása Hódmezővásárhelyen

Kovács Margit keramikusművész kiállítása Hódmezővásárhelyen

2014. november 25., kedd
Kovács Margit keramikusművész kiállítása Hódmezővásárhelyen
kovacs_margit_keramia

Kovács Margit (1902-1977) Kossuth-díjas keramikus, szobrász, kiváló művész, a XX. századi magyar kerámiaművészet egyik legjelentősebb mesterének alkotásaiból nyílik kiállítás november 30-án, vasárnap déli 12 órakor Hódmezővásárhelyen, a Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központban.

„Az agyag mindennapi kenyerem, örömöm, bánatom. Már az első érintésekor életem elemévé vált" - nyilatkozta az egyik leg(el)ismertebb magyar keramikusművész.

Kovács Margit

1902-ben született Győrben. Az utcájukban lakó kályhásmester tanította először az agyag alakításának, a korong és a kemence használatának fortélyaira. Művészeti tanulmányait

Jaschik Álmos

magániskolájában kezdte grafikusként, Bécsben ismerkedett meg a művészeti kerámiával, ezután Münchenben tanult szobrászatot. Hazatérése után Benczúr utcai lakásának konyháját alakította műteremmé. Művei jellemzően bibliai és népművészeti témájúak, alkotásain megjelennek a paraszti élet jeles pillanatai, valamint a görög mitológia alakjai, az archaikus mesék, a mondavilág figurái. Kovács Margit munkáira jellemző a csapongó fantázia és a magas szintű technikai, technológiai tudás. Alkotásait számos nemzetközi kitüntetéssel is elismerték. A vásárhelyi kiállítás anyaga a szentendrei Ferenczy Múzeumból érkezett. Kovács Margit a hatvanas években szerette meg a Duna-parti művészvárost, ahol élete utolsó éveiben nyaranta alkotott. Házát még a művésznő életében, 1973-ban múzeummá alakították. Kovács Margit keramikusművész tárlata november utolsó napján, délben nyílik meg a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban. A vernisszázs megjelentjeit

Kószó Péter

, Hódmezővásárhely alpolgármestere köszönti, a tárlatot

Kálnoki-Gyöngyössy Márton

, a szentendrei Ferenczy Múzeum igazgatója nyitja meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.