Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egészség

Kóbor János látogatta meg a szívműtött Bernadettet + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szivmutet_17_gs

Az Omega frontembere, Kóbor János is meglátogatta Szász Bernadettet a Szegedi Kardiológiai Központban. A 17 esztendős erdélyi fiatalon sikeres szívműtétet hajtottak végre a rotarysták által támogatott Gift of Life – Ajándékozz életet! program keretében.

Erdélyből, a Hargita megyei Gagyról érkezett Szegedre a Gift of Life – Ajándékozz életet! program jóvoltából Szász Bernadett. A lyukas szívvel született tizenhét esztendős fiatalon sikeres műtétet hajtottak végre, a lábadozó lányt Kóbor János, az Omegra frontembere is meglátogatta, és a zenekar dobosának, Debreczeni Ferencnek azt a dobverőjét ajándékozta a fiatalnak, amivel akkor játszott Prágában, amikor Szegeden megműtötték Bernadettet.

„Álomszerű, hihetetlen, nem gondoltam, hogy ennyi ember lesz körülöttem ma” – mondta Szász Bernadett. Elárulta, nagyon félt a műtéttől, bár ő nem is érezte magát betegnek korábban, nem volt semmilyen panasza. A most végzős lány az érettségi után pedagógia szakon szeretne továbbtanulni, de a gitározást nem szeretné abbahagyni.

Az altatással együtt 3 és fél órás operációt Hartyánszki István professzor és Bogáts Gábor egyetemi docens végezte. Bogáts Gábortól megtudtuk, jövő tavasszal lesz 60 éves a szívsebészet Szegeden. Évente átlagosan 80-100 műtétet végeznek veleszületett szívfejlődési rendellenesség miatt. „Már sokkal hamarabb meg kellett volna műteni már Bernadettet. Csoda, hogy olyan erős a szervezete, hogy teljesen fel fog épülni” – erről már Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermek-kardiológiai osztályának vezetője beszélt. Hozzátette, a gyerekek szervezete nagyon jól viseli a betegségeket, ezért sem érzett különösebben semmit a végzős diák.

szivmutet_08_gs

„Csak jó hangulatban, jó lélekkel lehet pozitívat produkálni, valahol ez hívta életre az ‘Alfától Omegáig – Zenével a hitért’ Civil Társaságot. Szeretnénk több hasonló programban közreműködni, a célunk, hogy jobb legyen a közhangulat, s ehhez jó kezdeményezésekre is szükség van” – fogalmazott Kóbor János. Az „Alfától Omegáig – Zenével a hitért” Civil Társaság ügyvivője, Gazdag László arról tájékoztatott, hogy a zenekar egy erdélyi turné keretében ismerte meg a szentábrahámi gitáriskola növendékeit, köztük Szász Bernadettet is. Idén a fővárosi Szabadság koncertre hívták meg a fiatal zenészeket, s akkor tudták meg, hogy Bernadett szívműtétre vár. Felvették a kapcsolatot több szervezettel, és a civil társaság több mint száz tagja anyagilag is segítette a tizenhét éves lány műtétjét.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, öt gyermeken hajtanak végre idén szívműtétet Szegeden a Rotary Magyarország Gift of Life – Ajándékozz életet! program keretében. A kezdeményezést immár a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club koordinálja, míg eddig a Budapest-Tabán Rotary Klub közreműködésével érkeztek szívrendellenességgel született határon túli gyermekek Magyarországra. A rotarysták jóvoltából idén húsz gyermeket műtenek meg hazánkban. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club elnöke, Nagy Miklós a terveikkel kapcsolatban elmondta, szerbiai és ukrajnai szívbeteg gyermekeken is szeretnének segíteni a jövőben.

Tovább olvasom

Egészség

Ezek a legfertőzöttebb országok Európában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Infografikán mutatjuk a lényeget.

Tovább olvasom

Egészség

Ismét kettővel emelkedett a fertőzöttek száma Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Meghalt egy idős beteg.

Tovább olvasom

Egészség

Zöld helyett sárga besorolású lett Spanyolország

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A határozat péntektől hatályos.

Tovább olvasom

Aktuál