Közélet

Kéknyelv: továbbra is indokolt a vérszívók elleni védekezés

Kéknyelv: továbbra is indokolt a vérszívók elleni védekezés

2014. november 25., kedd
Kéknyelv: továbbra is indokolt a vérszívók elleni védekezés
szarvasmarha_boci

A mai napig megállapított járványkitörésekkel együtt eddig Csongrád megye területén 30 gazdaságban mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát.

Kitörést hat eset kivételével kislétszámú gazdaságokban állapítottak meg a szakemberek, a következő településeken: Deszk, Hódmezővásárhely, Székkutas, Mártély, Csanádpalota, Szatymaz, Ópusztaszer, Balástya, Ásotthalom, Szeged-Szőreg, Szeged-Kiskundorozsma, Röszke. Csongrád megye területén eddig 94 állatot kellett kiemelni a járvánnyal kapcsolatban. A leölt, illetve kényszervágott állatok esetében a gazdáknak minden alkalommal állami kártalanítás jár. A mai napig a megye 1483 gazdaságában 54542 állatnál történtek klinikai vizsgálatok, és 2710 állatból vettek vérmintát. Az újonnan megállapított kitörések jelentős részére a szűrővizsgálatoknak köszönhetően derült fény. A kitörések körül 20 km-es körben ugyanis az állatorvosok klinikai szűrővizsgálatot végeznek a kérődzőtartó gazdaságokban, 3 km-es körben pedig meghatározott számú vérmintát vesznek az esetleges újabb gócok felderítésére. Ez a 20 km-es kör az úgynevezett megfigyelési zárlat, amely 40 napig áll fenn. A zónába eső területeken a zárlat ideje alatt tartott állatvásárokra kérődző állatokat bevinni tilos, az állatforgalmazás is csak külön bejelentés útján, szigorú feltételekkel történhet. A kitörések köré ezen kívül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy 100 és egy 150 km-es zónát is meghatározott. A zónáknak az állatmozgások szabályozásában van szerepe, zónán kívülre döntő többségében azonnali vágásra szállíthatók a kérődző állatok. A hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a megbetegedést terjesztő szúnyogok mennyiségét. A szúnyogcsapdák továbbra is arról tanúskodnak, hogy indokolt a vérszívók elleni védekezés, irtás, ezért a kitörések körül a fertőzött állatok kiemelését követően 2 km-es körben továbbra is folyik légi valamint az adott gazdaság esetében a földi rovarirtás is. Ugyanakkor fontos az állatok szúnyogellenes megelőző kezelése, melyre a tartók figyelmét minél szélesebb körben igyekeznek felhívni a szakemberek. A mai napig több kitörést jelentettek Békés és Bács-Kiskun megye illetve az ország déli határszélein található többi megye területén is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.