Közélet

IKSZ: átlátható hallgatói önkormányzatokra van szükség

IKSZ: átlátható hallgatói önkormányzatokra van szükség

2014. november 1., szombat
IKSZ: átlátható hallgatói önkormányzatokra van szükség

Átlátható, a hallgatók érdekeit képviselő, visszaélésektől és személyi botrányoktól mentes egyetemi hallgatói önkormányzatokra van szükség - hangsúlyozták az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) képviselői szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gaal Gergely

, az IKSZ elnökhelyettese azt mondta: üdvözlik a kancelláriarendszer megalakulását, mert olyan országban szeretnének élni, ahol az egyetemek nemcsak színvonalas képzést és tudást adnak a fiataloknak, hanem a működésük is megfelelő, a hallgatói önkormányzatok pedig valóban a diákok érdekeit szolgálják. Az IKSZ szerint a most kinevezett kancellárok "menedzseri pozíciója" - amely jogokkal, de ugyanakkor kötelezettségekkel is jár - garancia arra, hogy számon kérhető, átlátható rendszer jöjjön létre.

Nacsa Lőrinc

munkacsoport-vezető hangsúlyozta: a közelmúltban kiderült szexuális bűncselekmények miatt az egyetemeken egy állandó (akár online) jogsegélyszolgálat létrehozását is szorgalmazzák javaslatcsomagjukban, amelyet a jövő héten küldenek el a Felsőoktatási Kerekasztalban a hallgatói önkormányzati (HÖK) rendszer átalakításának munkáját összefogó Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának. Felidézte: elkészült a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal egy jelentéstervezete, valamint egy ÁSZ-jelentés is, amely különösen a 2009 és 2012 közötti időszakot vizsgálta. Ebben megállapították, hogy rengeteg helyen visszaéltek a pénzekkel, mind hallgatói önkormányzati, mind intézményi szinten - mondta Nacsa Lőrinc, példaként említve az "elképzelhetetlen magas" HÖK-vezetői fizetéseket, vállalkozásszerű buliszervezéseket, egyetemi visszafoglalkoztatásokat, és a magas végkielégítéseket. Ezeknek a pénzeknek például fejlesztések, programok révén, ösztöndíjak formájában a diákokhoz kell kerülniük - szögezte le az IKSZ munkacsoport-vezetője. Hozzátette: egy állami egyetem rengeteg pénzzel gazdálkodik, "egy kisebb város költségvetésével", így úgy vélik, az államnak joga van belelátni az intézmények működésébe, a pénzek felhasználásába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.