Közélet

Harminchárom év után búcsúzik egyik “hobbijától” Lednitzky András

Harminchárom év után búcsúzik egyik “hobbijától” Lednitzky András

2014. november 20., csütörtök
Harminchárom év után búcsúzik egyik “hobbijától” Lednitzky András
ledniczky_andras02_gs

Harminchárom év után vonult nyugdíjba az SZTE Általános Orvostudományi Karáról Lednitzky András, aki a munkáját hivatásnak, sőt egyfajta hobbinak is tekintette. A Dékáni Hivatal leköszönő vezetője büszke a kar elmúlt évtizedekben elért sikereire, valamint az egykori hallgatókkal ápolt jó viszonyára is. A következő években közéleti feladataira kíván fókuszálni, de több időt szakítana a családjára, és egy kicsit utazgatna is.

Bár sokan a Szegedi Zsidó Hitközség elnökeként, Izrael Állam tiszteletbeli konzuljaként vagy a MAZSIHISZ elnökségi tagjaként ismerhetik,

Lednitzky András

már 1981. május elseje óta dolgozik az SZTE ÁOK Dékáni Hivatalának vezetőjeként, amely egyben a tanulmányi osztályvezetői pozíciót is jelentette számára. Emellett a Klinikai Központ Elnöki Hivatalát és a Szakképzési Titkárságot is vezette egy időben. “Optimista életfelfogású ember vagyok, így csak kellemes emlékeket őrzök erről az időszakról” – mondta el portálunknak Lednitzky András, akit nyugdíjba vonulása kapcsán az elmúlt évtizedek munkájáról, személyes sikerélményeiről kérdeztük.

A rosszat feledjék, a jóra sem fontos emlékezni...

Ilyen szerteágazó munkakört csak nagy elhivatottság mellett lehet végezni, Lednitzky András a hobbijának is tekintette mindazt, amit csinál. “Az egyetemen kívülről érkeztem erre a pozícióra, és mindig úgy véltem, hogy a hallgatók elég pofont kapnak a tanulmányaik során, a vizsgákon túl az oktatás egyéb területein is. Lehetőségeim szerint segíteni próbáltam őket, ha az adott jogszabály alkalmazásán belül megvoltak a kiskapuk, ahhoz én elvezettem őket. Míg az orvosi és fogorvosi kar külön működött, sokan fordultak hozzám tanácsért gyógyszerész- és egészségügyi főiskolai hallgatók is” – magyarázta. A Facebookon több ezer egykori hallgatóval, egyetemi ismerősével ápol jó kapcsolatot, a nyugdíjaztatásáról néhány napja közzétett bejegyzést majdnem nyolcszázan lájkolták, kétszázan pedig szöveges üzenetet is fűztek hozzá. A hallgatói önkormányzatokkal, egyesületekkel való jó kapcsolatának jeléül pedig az SZTE EHÖK

Hallgatói Mozgalomért Emlékéremmel

búcsúztatta a Dékáni Hivatal leköszönő vezetőjét. A rosszat feledjék, a jóra sem fontos emlékezni – üzeni a közösségi oldalon megjelent búcsúposztban ismerőseinek.

Kimondtam, ha valamit nem lehetett megcsinálni

ledniczky_andras04_gs

“Az oktatókkal, munkatársaimmal sosem volt igazi konfliktusunk, talán az okból is, mert mindenkinek a szemébe mondtam azt, hogyha valami nem megoldható. Szerencsémre az apparátus, akikkel együtt dolgoztam, vevő volt a kihívásokra, jóindulattal és nagy munkakedvvel állt hozzá az ügyekhez” – emelte ki Lednitzky András. Jó szívvel emlékezett vissza egykori dékánjaira:

Földes Vilmosra, Telegdy Gyulára, Szemere Györgyre, Mészáros Tamásra, Lonovics Jánosra, Benedek Györgyre, Vécsei Lászlóra

és

Bari Ferencre

, a karok szétválását követően is támogatta

Nagy Katalin

fogorvosi dékán asszonyt. Sok kiváló egyéniség életútját is figyelemmel kísérhette az évek során: hallgatóból professzorrá vált

Pávó Imre

, az Eli Lilly and Company regionális kutatási igazgatója,

Nagy Zoltán Zsolt

a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika professzora,

Nagy Anikó

, a Heim Pál Kórház főigazgató főorvosa, valamint

Kemény Lajos, Lázár György, Pávics László, Orvos Hajnalka, Rovó László

és mások, a szegedi egyetem tanárai. “Az orvosi kar az elmúlt három évtized alatt nagyon sokat fejlődött az oktatásban, kutatásban és betegellátásban egyaránt. Új létesítmények kapcsolódtak be a működésébe, felépült a Semmelweis utcában az új klinikai tömb, a Dóm téren pedig egy oktatási épület. Több mint harminc éve beindult az idegen nyelvű képzés, amelyhez előkészítő képzéseket is szerveztünk, mára pedig már három nyelven folyik képzés intézményünkben. A kar a tudományos tevékenység országos élvonalába került, kiváló a külföldi megítélése is. A fakultás betegellátó tevékenysége a nehézségek ellenére példamutató. Ha ehhez egy kicsit a háttér biztosításával az adminisztráció is hozzájárult, elismerésre méltó” – összegezte Lednitzky András. A tudományos téren elért sikerek mellett a kar erősségének tartja a jó közösséget is. Huszonhat alkalommal rendezett orvosbált, és sajnálattal látja, hogy ez a hagyomány a végzők humoros évkönyveivel együtt megszűnőben van.

Utazásra és konzuli teendőire is több időt fordíthat

Ennyi év elteltével persze nem szakít meg minden kapcsolatot az egyetemmel, kívülről támogatná azt. Szomorúságát fejezte ki, amiért nem sikerült elérniük, hogy az egyetem

Szent-Györgyi Albert

, az újklinika pedig

Petri Gábor

nevét vegye fel.

ledniczky_andras03_gs

Nyugdíjba vonulása után is aktív közösségi munkát kíván végezni Lednitzky András, a szegedi hitközség és a Magyar-Izraeli Baráti Társaság ügyeinek intézésére, valamint konzuli feladatainak ellátására is nagy energiát fektet a későbbiekben. “Közéleti vonalamon úgy néz ki sikeres időszak következik.

A kormány jóváhagyta

a 111 éves szegedi zsinagóga rekonstrukcióját, akár már 2014-ben megkezdődhetnek a munkálatok az épület tetőszerkezetének helyreállításával. Tovább konzulkodom, izraeli testvérvárosi kapcsolat kiépítésén dolgozom, ez ügyben most szombaton egyeztetek a rektorral és a polgármesterrel” – árulta el. Egy kicsit többet lehet ezután családjával, de utazásokat, kirándulásokat is tervez, ha ideje engedi majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.