/

Hamarosan a vádlottak padján az egykori FŐSZER-vezér

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_balint01_gs

„Egykor az év üzletemberének is megválasztották a FŐSZER-vezért, aki a Szegedi Járásbíróságon a vádlottak padjára fog ülni hamarosan” – közölte károsult alvállalkozók egy csoportját képviselő Szabó Bálint sajtótájékoztatóján.

100 károsult, 1 milliárd forint kár – így összegezte Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a FŐSZER-Electric Zrt., később BAUTROM Zrt. ügyét, ami szerinte kísértetiesen hasonlít a Szeviép-ügyhöz. Szabó ügyészségi iratra hivatkozva elmondta, L. J. korábbi szegedi üzletember a hitelezők megkárosításával elkövetett csődbüntett elkövetésének alapos gyanúja miatt fog a Szegedi Járásbíróságon a vádlottak padjára fog ülni. Az ügyészség a vádiratot október végén küldte meg a járásbíróságnak, tárgyalási időpont még nincs kitűzve.

Presztízs Díj, Az év vállalkozása, Az év üzletembere – csak három elismerés, amit L. J.-nek ítéltek meg. „Ha egy üzletembernek akkor van felelősségvállalása, amikor aktívan üzletemberként tevékenykedik, akkor van neki akkor is, amikor a cégét csődbe viszi és alvállalkozókat nem fizet ki” – jegyezte meg Szabó Bálint. Elmondta, az általa képviselt mintegy húsz alvállalkozó tekintetében 3-400 ezer forintos és 122 milliós követelés egyaránt szerepel, összességében 300 millió forinttal tartozik a cég ügyfeleinek.

szabo_balint02_gs

A FŐSZER-Electric Zrt. ügyét a Szeviépéhez hasonlította Szabó Bálint, hiszen adott egy ütemesen fejlődő építőipari cég, mely arról dönt, hogy a cégből kiválik egy másik, amely az ingatlanvagyont kezeli a továbbiakban, s az eredeti cég kizárólag az építőipari tevékenységre koncentrál. Ezt követően csődbe megy az építőipari Zrt. és 1 milliárd forintos kárt okoz közel 100 hitelezőjének, míg az ingatlanhasznosítással foglalkozó cég a mai napig tovább működik. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője közölte, az elmúlt 5 esztendőben fél milliárdos árbevételre tett szert az említett cég, és százmilliós nettó nyereséget ért el. „Azt látjuk, közel sem arról van szó, mint amit egy csőd jelentene, hiszen a cég mögött álló tulajdonosi kör vígan, hatalmas vagyonnal éli tovább az életét, miközben Szegedtől Kisvárdáig, Dunavecsétől egészen Szombathelyig alvállalkozók mentek vagy mennek tönkre” – jegyezte meg Szabó Bálint. Szegeden egyébként az 1-es villamosvonal építésénél működött közre a FŐSZER, de alapvetően nem helyi beruházásai voltak.

A FŐSZER 1991-ben még Kft.-ként alakult, 2006-ban lett belőle részvénytársaság, onnantól FŐSZER-Electric Zrt. néven működött, mintegy százötven főt foglalkoztatott. 2011-ben hitelezőinek egymilliárd forinttal tartozott már, a Fővárosi Bíróság 2011 szeptember végén rendelte el a BAUTROM Zrt. felszámolását. A járásbíróságot arra kérte Szabó Bálint, hozzák nyilvánosságra, történt-e vagyonzárolás, vagy egyéb olyan intézkedés, ami az alvállalkozók kártalanítását biztosíthatja.

Előző sztori

Fundamenta: a családok többsége megtakarít a gyermekeknek

Következő sztori

A PhD után teszik le a fegyvert a sárkányokkal hadakozó lányok + FOTÓK