Közélet

Habsburg György Szegeden: A béke soha nem garantált + FOTÓK

Habsburg György Szegeden: A béke soha nem garantált + FOTÓK

2014. november 4., kedd
Habsburg György Szegeden: A béke soha nem garantált + FOTÓK
konferencia10_gs

Az első világháborút kiváltó politikai és társadalmi okokról, annak máig tartó hatásairól tartottak konferenciát Szegeden. A rendezvényt Habsburg György nyitotta meg, aki szerint a nacionalizmus a legfőbb felelőse a Nagy Háború kitörésének, a béke pedig sajnos sohasem garantált.

Kedd délután a városháza dísztermében,

Ferenc József

és felesége,

Sisi

festménye előtt köszöntötte a szegedieket

Habsburg György

. A Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövet „A királyhűség jól bevált útján…” Rendi és nemzeti kötődések szimbolikus változásai 1867 és 1918 között című konferenciát nyitotta meg a hallgatóság előtt. A rendezvény a kiegyezést követő boldog békeidők társadalmi és politikai változásait követi végig, kiemelve a kor világnézetét meghatározó eseményeket, és annak alakítóit. Idén nem csak az első világháború centenáriuma, de az utolsó magyar király,

IV. Károly

boldoggá avatásának tizedik évfordulója miatt is számos konferencián, előadáson vendégeskedik Habsburg György, aki hangsúlyozta: családja múltját és a történelemben betöltött szerepüket lelkesen kutatja, így számos érdekességgel szolgálnak ezen előadások a számára. "Sokszor felmerül a téma, hogy kit is terhel igazából az első világháború felelőssége. Az ausztrál történész,

Christopher Clark

világháborút összefoglaló könyve is jól szemlélteti, hogy a történteket nem lehet egyetlen ember számlájára írni. Ha nem történt volna merénylet Szarajevóban, úgy más okból, de ugyanúgy kitört volna a háború. Ha egyetlen felelőst akarunk keresni, az a nacionalizmus, amely nagyon erősen befolyásolta az európai kontinenst" - mondta el Habsburg György, hozzátéve: ennek folyományaként jött a nemzeti szocializmus, majd a kommunizmus is, amely két részre szakította egész Európát. Az öreg kontinens békéjét korábban a nemzeteket összefogó tömörülés lett volna hivatott védeni, amiért nagyapja és felmenői is dolgoztak, megvalósítaniuk azonban nem sikerült. Ez a feladat most az Európai Unióra hárul, azonban a balkáni háborúk, majd az ukrán helyzet is bizonyítja: a béke soha nem garantált - emelte ki.

Szegedi látogatását megelőzően Jeruzsálemben volt, az ottani osztrák-magyar zarándokház (mai nevén Szent Család Osztrák Hospice) kápolnájába nagyapja, IV. Károly ereklyéit helyezik el a jövő év elején. "Nagyapám régi vágya volt, hogy eljusson ebbe a városba, azonban nem érhette meg. Így talán képviselni tudja magát és családját" - tette hozzá Habsburg György. Pál József rektorhelyettes kiemelte az egyetem és a Habsburg dinasztia kapcsolatát, amely az 1872-es alapításig vezethető vissza, ekkor ugyanis a császár nevét vette fel az intézmény. A városháza díszterme pedig méltó helyül szolgál egy történelmi témájú konferenciának, hiszen a nagyárvíz is megkímélte, az évszázadok során pedig számtalan történelmi személy megfordult falai között. A 18 nyelvet beszélő monarchia egyben tartását a Habsburg vezetők vallási toleranciával és racionalista gondolkodásával tudták elérni - tette hozzá köszöntőjében Pál József.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.