Kultúra

Egyedi látásmódú festőművész összegző kiállítása a Tornyai-múzeumban

Egyedi látásmódú festőművész összegző kiállítása a Tornyai-múzeumban

2014. november 19., szerda
Egyedi látásmódú festőművész összegző kiállítása a Tornyai-múzeumban
Foldi_kepek_erkezes_20141113_06

Földi Péter Kossuth-díjas festőművész sajátos világú alkotásaiból nyílik összegző kiállítás november 23-án, vasárnap déli 12 órakor Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban. A hatvan festményből és jó néhány különleges plasztikából álló tárlatot Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató nyitja meg a múzeum emeletén.

„Azokat a dolgokat festem azóta is, amelyekkel együtt élek egész gyermekkorom óta. (...) Ehhez azonban meg kell érteni az itteni tárgyak, motívumok összes jelentését, és akkor ez a festészet is időszerűvé, korszerűvé válik” - vallotta a somoskőújfalui születésű festőművész a róla készült kismonográfia fülszövegében.

Földi Péternek

a Karancs és a Medves lábánál fekvő otthona és környezete festészetének egyik legfőbb ihletőforrása. De lelkéhez közelállók a gyermekrajzok is, melyekkel évek óta mélyrehatóan foglalkozik, s melyek a gyermeki lélek és önkifejezés tisztaságából merítenek. Az idén 65 éves alkotó az egri Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán végzett

Blaskó János

,

Seres János

,

Nagy Ernő

tanítványaként, majd tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán fejezte be. 1995 óta az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola docense. Földi különleges alkotó, munkáit a népművészeti hagyományok újraértelmezése, az önálló stílustendencia megteremtése jellemzi . A hazai tárlatok rendszeres résztvevője, így a Vásárhelyi Őszi Tárlaton is "visszatérő" kiállító. A vásárhelyi kiállítás fődíját 1998-ban nyerte el. Földi Péter munkásságát sok más kitüntetés mellett 2007-ben Kossuth-díjjal is elismerték, 2009-ben magyar képzőművészet kategóriában Prima Primissima-díjas lett. Immár két évtizede tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. Földi Péter festőművész összegző kiállítása november 23-án 12 órakor nyílik meg a Tornyai-múzeumban. A tárlatot

Nagy Imre

művészettörténész, múzeumigazgató ajánlja a közönség figyelmébe, a vernisszázson hegedűn közreműködik

Farkas Béla

művésztanár, verset szaval

Soós Adél Villő

, a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákja. A több mint hatvan művet felvonultató tárlat 2015, február közepéig látogatható a hódmezővásárhelyi múzeum emeleti termeiben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.