Egyedi látásmódú festőművész összegző kiállítása a Tornyai-múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Foldi_kepek_erkezes_20141113_06

Földi Péter Kossuth-díjas festőművész sajátos világú alkotásaiból nyílik összegző kiállítás november 23-án, vasárnap déli 12 órakor Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban. A hatvan festményből és jó néhány különleges plasztikából álló tárlatot Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató nyitja meg a múzeum emeletén.

„Azokat a dolgokat festem azóta is, amelyekkel együtt élek egész gyermekkorom óta. (…) Ehhez azonban meg kell érteni az itteni tárgyak, motívumok összes jelentését, és akkor ez a festészet is időszerűvé, korszerűvé válik” – vallotta a somoskőújfalui születésű festőművész a róla készült kismonográfia fülszövegében. Földi Péternek a Karancs és a Medves lábánál fekvő otthona és környezete festészetének egyik legfőbb ihletőforrása. De lelkéhez közelállók a gyermekrajzok is, melyekkel évek óta mélyrehatóan foglalkozik, s melyek a gyermeki lélek és önkifejezés tisztaságából merítenek. Az idén 65 éves alkotó az egri Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán végzett Blaskó János, Seres János, Nagy Ernő tanítványaként, majd tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán fejezte be. 1995 óta az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola docense.

Földi különleges alkotó, munkáit a népművészeti hagyományok újraértelmezése, az önálló stílustendencia megteremtése jellemzi . A hazai tárlatok rendszeres résztvevője, így a Vásárhelyi Őszi Tárlaton is “visszatérő” kiállító. A vásárhelyi kiállítás fődíját 1998-ban nyerte el. Földi Péter munkásságát sok más kitüntetés mellett 2007-ben Kossuth-díjjal is elismerték, 2009-ben magyar képzőművészet kategóriában Prima Primissima-díjas lett. Immár két évtizede tagja a Magyar Művészeti Akadémiának.

Földi Péter festőművész összegző kiállítása november 23-án 12 órakor nyílik meg a Tornyai-múzeumban. A tárlatot Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató ajánlja a közönség figyelmébe, a vernisszázson hegedűn közreműködik Farkas Béla művésztanár, verset szaval Soós Adél Villő, a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákja. A több mint hatvan művet felvonultató tárlat 2015, február közepéig látogatható a hódmezővásárhelyi múzeum emeleti termeiben.

Előző sztori

Történelemversenyt hirdet a Fidelitas 1956 emlékére

Következő sztori

Autója kerekében akart marihuánát becsempészni Röszkénél egy szerb férfi