Közélet

Egy tál étel, néhány óra figyelem a Szolidaritás Éjszakáján + FOTÓK

Egy tál étel, néhány óra figyelem a Szolidaritás Éjszakáján + FOTÓK

2014. november 19., szerda
Egy tál étel, néhány óra figyelem a Szolidaritás Éjszakáján + FOTÓK
szolidaritas_ejszakaja24_gs

Tizedik alkalommal tartottak Szolidaritás Éjszakáját a Dugonics téren, melynek célja, hogy a társadalom figyelmét felhívja a krízisidőszakban rendkívül nehéz körülmények között élő hajléktalanok helyzetére. A téren meleg étellel, zenével, adományokkal, és néhány jó szóval várták a fedél nélkülieket.

"Bár tudnám, hova, de hova, de hova, de hova megyek?" - játszotta az Illés Együttes klasszikusát a Dugonics téren verbuválódott zenekar szerda este. Az őket hallgató hajléktalanok tenyerükkel, talpukkal követték a ritmust, jó hangulatukban talán egy pillanatra meg is feledkezve róla, hogy ezt a kérdést minden reggel felteszik maguknak. A Katolikus Egyetemi Lelkészség által immár tizedik alkalommal meghirdetett Szolidaritás Éjszakája nem oldja meg a hajléktalanok gondjait, de nem is az a célja. Egy lehetőség csupán, hogy a téren átsétáló emberek belenézhessenek azokba az arcokba, melyek láttán a legtöbbször inkább elfordítják a tekintetüket.

Krízis, időszaktól függetlenül

A Szolidaritás Éjszakáját hagyományosan a krízisidőszak elején, novemberben rendezik meg a belváros egy frekventált terén, bár a fedél nélküliek élete időszaktó függetlenül mindennapos krízis. Idén az ősz enyhének mondható volt ugyan, estébe menve azonban egyre jobban mar a hideg, a Dugonics téren gyújtott tüzek köré csoportokban álltak melegedni az emberek. "Tíz évvel ezelőtt indult ez a rendezvény, az akkor már öt esztendeje működő Hajléktalanlátogató csoport kezdeményezésére. Célja az, hogy a városban élőknek és egyetemistáknak megmutassuk: ezek az emberek itt élnek közöttünk, bár sokszor visszahúzódnak a kíváncsi tekintetek elől. Összegyűlünk, és velük virrasztunk novemberben, a hideg utcán" - mondta el

Lengyel András

, a Szolidaritás Éjszakájának főszervezője.

Paprikás krumplival és meleg teával is megkínálták a téren összegyűlt fedél nélkülieket, valamint az egyetemi lelkészség zenei műsorral is készült számukra. Különböző hátrányos helyzetű csoportok képviselői "élő könyvtárat" nyitottak, kikölcsönzőik kötetlen témában beszélgethettek velük. Nyolc és kilenc óra között szituációs játékokat játszottak a szervezők, melybe a téren állókat is bevonták, majd Joó Magdolna, a Bajai úti hajléktalanszálló vezetője, Szabó Judit mentőorvos és az Alsóvárosi Szent Ferenc Konyha képviselője részvételével beszélgetés indult a hajléktalanok mindennapjairól. Az egyik felállított sátorban pedig adományokat vártak: tartós élelmiszert, ruhákat, pokrócokat, bármit, ami segít átvészelni ezt a nehéz időszakot.

"A saját lányom is átmegy az utca túloldalára"

Rácz Béláné a tűz mellett, kabátjára ülve fogyasztotta el a meleg vacsorát. Viszonylag rövid ideje vált hajléktalanná, mint mondta, testvérével való viszonya addig romlott, míg másfél hónapja az utcára került, azóta él ott. "Higgye el, sokkal jobb nekem még az utcán is annál, minthogy állandóan veszekedjek. Boldog vagyok, megtaláltam a magam boldogságát" - mondta el. Ez pedig a biblia volt, amiből kerékpárja kosarában többet is mutat, mindig magánál tartja őket. Kedélyesen, barátságosan mesél addig, míg lánya szóba nem kerül. "Egy gyönyörű topmodell, gimnáziumba jár, de letagad engem, nem szívesen mutatkozik velem. Szörnyű látni, amikor észrevesz, de elfordítja a fejét, és átmegy az utca másik oldalára. A többiektől megszokja az ember, de a saját lányától sosem tudja" - mondta el fátyolos hangon. "Rohanó világban élünk, melyben a legtöbbször úgy nézünk a körülöttünk lévő világra, mintha egy száguldó vonat ablakából pillantanánk ki - megragadja a figyelmünket a kinti táj egy-egy része, elsősorban azonban a vagon kényelme, a mi kényelmünk számít. Ez a vonat most, ezen az éjszakán megállt, mi pedig körültekinthetünk a világban, hogy észrevegyük azokat azt is, amire eddig nem fordítottunk figyelmet" - mondta Kondé Lajos, az egyházmegye pasztorális helynöke. A társadalom peremére szorult, elesett emberek lélekben ugyanolyan gazdagok, mint tehetősebb társaik, ezen az estén ki kell nyitnunk feléjük szívünket - tette hozzá. Az egybegyűlteknek azt kívánta, hogy ők is úgy lássák meg az elesettekben Krisztus arcát, ahogy Szent Erzsébet tette azt. Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi régiójának titkára szerint általánosan elmondható, hogy sajnos csak két csoportot érdekel a hajléktalanság kérdése: a hajléktalanokat és az őket ellátó embereket. "Senki sem születik jobbnak vagy rosszabbnak a másiknál, az ő sorsuk sem volt eleve arra predesztinálva, hogy az utcára kerüljenek. A legtöbbjükkel azért történt ez, mert nem volt senki számukra, akibe kapaszkodhattak volna" - mondta el a rendezvényen. Az említett Hajléktalanlátogató csoport egyébként emberhiány miatt helyhez kötötten, kedd esténként oszt teát és szendvicset. Elsősorban egyetemisták, de bárki jelentkezését várják, aki szívesen tenne a nehéz sorsúakért. A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség Dugonics téri központjában, illetve Facebookos oldalán lehet jelentkezni a csoportba!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.