Írjon nekünk

Közélet

A megújuló energia kapcsán tartottak továbbképzést Mórahalmon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

_DSC0005

Mórahalom az elmúlt időszakban komoly lépéseket tett a megújuló energiák hasznosítása, népszerűsítése érdekében. A város a termálvíz, a napenergia sokoldalú felhasználásával jó példa a jövő energiagazdálkodásában. Ezért tartották november 11-én, Mórahalmon azt a tréninget, amely során a résztvevők átadhatták egymásnak tudásukat.

A geotermikus energiát, vagyis a föld felszíne alatt, hő formájában tárolt energiát már az ókor óta használják fűtésre, de kb. 100 éve elektromos energia termelésére is alkalmazzák. A naphoz hasonlóan ez is kimeríthetetlen energiaforrás. Ezért is hívatott létrejönni a GeoSee projekt, amely 8 országból 16 partner részvételével, 2012 decemberétől 2014 decemberéig tart. A program az alacsony hőmérsékletű erőforrások felhasználására fókuszál, és más megújuló forrásokkal kombinálva, alternatív lehetőséget biztosít hűtésre, fűtésre, illetve elektromos áram előállítására. A cél az, hogy Délkelet-Európában és más régiókban is bevezessék az energiafelhasználás szempontjából hatékony, megújuló energiákat hasznosító technológiákat, különösen azokat, amelyek tiszta, fenntartható és széles körben elterjedt helyi energiaforrásokra épülnek. Egy olyan módszer kidolgozásába kezdtek bele a 2 év során, amely részletesen elemzi és értékeli azokat a lehetőségeket, amelyek biomassza, biogáz vagy napenergia kombinációjával elektromos áramot állítanak elő a partner országokban és azokon kívül. A további célok mellett – mint például, a megújuló energia felhasználás hatékonyságának növelése, vagy a villamos energia kiaknázásának ösztönzése – azonban az egyik legfontosabb érdek, amit minden ember a szeme előtt kell tartson, az az, hogy az energiafelhasználást csökkentsük az energiák és az erőforrások hatékonyságát növeljük a legeredményesebb és leggyorsabb módon azért, hogy csökkentsük a CO2-kibocsátást és enyhítsük a klímaváltozást hatásait.

Magyarország jó adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy geotermikus energiákat használjon, azonban ennek csak egy töredékét használjuk fel. Ma 600 aktív kút van, amelyek a potenciális termálvizek kinyerésére szolgálnak. Ezeknek az együttes energiája megfelel egy Paksi reaktor éves működésének, de ez mindössze 0,001 annak a geotermikus energiának, amely valójában Magyarország alatt szunnyad.

Mórahalmon több fejlesztést is véghezvittek. 2011-ben indítottak be egy gázmotoros rendszert a Hunyadi ligetben, majd 2013-ban a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben. 2012-ben a Mórahalmi Napköziotthonos Óvodát és a Móra Ferenc Általános Iskola, Szakképző Iskola és Kollégiumot leszigetelték, lecserélték az intézményekben található összes nyílászárót, majd napkollektoros rendszereket alakítottak ki bennük. A 2013-as évben a mórahalmi „Gólyásháznál” egy hőszivattyús rendszert építettek ki, továbbá egy LED-es közvilágítás helyeztek el Mórahalom Központjában. Az összes fejlesztés beruházása 5 év alatt térül meg, amely ezután a fél évtized után évente 50 milliós megtakarítást hoz Mórahalom konyhájára.

A november 11-én, Mórahalmon megtartott 1 napos tréningen Hunyadi István ismertette a képzési anyag főbb pontjait, majd Szűcs István, külső szakértő (Biocentrum Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft.) beszélt a térinformatikai rendszerről. A nap folyamán a vendégek megismerhették a Mórahalmon működő geotermikus rendszert és bejárták az érintett terepeket.

Közélet

Csanádpalota-Nagylakon járt Marcel Vela román belügyminiszter

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A határátlépés körülményeiről tájékozódott.

Tovább olvasom

Hírzóna

Otthoni tornával bővült az M5 csatorna oktatási sávja

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mozgásra buzdítják a kicsiket és nagyokat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ballagó diákok ültetnek fákat Bordányban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A polgármesteri hivatal előtt kivágott fenyőfák helyére.

Tovább olvasom

Aktuál