Közélet

Varga Mihály: fontos, hogy minél több magyar terméket használjanak fel a közétkeztetésben

Varga Mihály: fontos, hogy minél több magyar terméket használjanak fel a közétkeztetésben

2014. október 3., péntek
Varga Mihály: fontos, hogy minél több magyar terméket használjanak fel a közétkeztetésben

Az egészséges élelmiszerek elsősorban hazai termelőktől, beszállítóktól származnak, a kormány ezért fontosnak tartja, hogy a magyar élelmiszereket minél nagyobb arányban használják fel a közétkeztetésben – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Szekszárdon, az európai uniós támogatással újjáépített városi piac átadásán.

Magyarország agrárstratégiájának egyik alappillére az élelmiszerbiztonság, ezért is szán kiemelt szerepet a kormány a családi gazdaságoknak, helyi termelőknek – tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy mindazok, akik magyar kistermelőktől vásárolnak, azzal támogatják a magyar vidéket, a hazai munkahelyeket úgy, hogy megbízható minőségű áruhoz jutnak. "Örömmel látom, hogy a külföldi áruk bűvölete után kezdünk visszatalálni a magyar élelmiszerekhez, és rájönni arra, hogy a több ezer kilométerről érkező termék nem biztos, hogy azt a minőséget nyújtja, mint a helyi termelőké" – jegyezte meg. A miniszter kitért arra is, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklus új lehetőségeket nyit meg fiatal vállalkozók, családok, közösségek előtt. Utalt arra, hogy az első hazai pályázatokat kilenc témakörben 120 milliárd forint keretösszeggel a jövő héten kiírják; a most kezdődő ciklusban több lesz a támogatások összege, és a remények szerint változik az előfinanszírozás módja is, sokkal gyorsabban, könnyebben lehet majd forrásokhoz hozzájutni – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: Magyarország az egyik legnagyobb nyertese az uniós támogatásoknak, a következő hét évben 34 milliárd eurót használhat fel az ország. „Míg az előző ciklusban minden szekszárdira 660 ezer, a mostani periódusban 712 ezer forint támogatás jut” – érzékeltette a különbséget. Az 1,65 milliárd forintos beruházással, 910 millió forintos uniós támogatással épült új, fedett piacteret

Varga Mihály, Horváth István

(Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere,

Ács Rezső

szintén Fidesz-KDNP-s alpolgármester és

Peresztegi Imre

, a kivitelező ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója adta át mintegy kétszáz szekszárdi polgár jelenlétében.

Horváth István

szólt arról, hogy a létesítmény, amelyet már szerdán birtokba vehettek a termelők, árusok és a vásárlók, komfortosabb, nagyobb és modernebb lett. A 2013. szeptemberben kezdett átépítés a belváros rekonstrukciójának második ütemében zajlott. A munkák során teljesen elbontották a régi, nyitott piac épületeit és acélszerkezetét. A projekt keretében 1800 négyzetméteren kistermelői piactér, 680 négyzetméteres, több mint száz férőhelyes parkoló és egy 380 négyzetméteres, 400 főt befogadó közösségi ház épült, energiatakarékos rendszerekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.