Újraszámoltatja Alsóvároson a szavazatokat a Fidesz-KDNP

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szavazas13

Mindössze tíz szavazattal kapott ki a 6-os egyéni választókörzetben induló Hüvös László az MSZP-DK-Együtt jelöltjétől, Sebestyén József Zoltántól. A Fidesz-KDNP-L.É.T. újraszámoltatja a szavazatokat, mivel 115 érvénytelen szavazatot találtak.

Az alsóvárosi 6-os körzetben 5 jelölt indult az október 12-i választáson, itt született a legszorosabb eredmény, mindössze tíz szavazat döntött a mandátumról, miközben több mint száz érvénytelen szavazólapot is találtak. Alsóvároson Vass Péter (SZEHKE), Olajos Aliz (LMP), Sebestyén József Zoltán (MSZP-DK-Együtt), Hüvös László (Fidesz-KDNP-L.É.T.) és Bartha Sándor (Jobbik) indult, Bakai Csaba (független) pedig korábban visszalépett, így urnazárás után 3 420 szavazólapot találtak az urnákban. Összesen 115 érvénytelen szavazatot találtak a szavazatszámlálók, így összességében 3 305 voksot adtak le a jelöltekre. Bakai

Vass Péter mindössze 30 szavazatot kapott, a jobbikos Bartha 182 voksot, az LMP-s 225-öt. Sebestyén József Zoltánra 1 439 érvényes szavazatot adtak el (43,54%), míg Hüvöst 1 429 lakos támogatta (43,24%). A körzethez tartozó szavazókörök eredményei azt mutatják, hogy a 106-os és a 306-os szavazókörben volt a legtöbb érvénytelen szavazat, előbbiben 26, míg utóbbiban 27-et találtak.

A helyhatósági választáson nem az Alsóvárost érintő lesz az első fellebbezés, ahogy megírtuk, a KTI-s Németh István polgármester-jelöltségét először nem fogadta el a választási bizottság, a szükséges 500 érvényes ajánlás helyett csak 490-et tartottak érvényesnek, végül 503-at elfogadtak és nyilvántartásba vették. A jelölt később visszalépett Kothencz János (Fidesz-KDNP-L.É.T.) javára.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) arról számolt be, hogy a végleges jogi eredmények megállapítása előtt nem tudnak megalakulni az önkormányzatok képviselő-testületei – bár erre az önkormányzati törvény 15 napot ad –, mert a jogorvoslati idő ezen túlhúzódik. Pálffy Ilona, az NVI elnöke arról tájékoztatott, ha mindenki kihasználja a jogorvoslatokra rendelkezésre álló határidőket, akkor a végleges jogi eredmény november 10-e körül várható.

Az MTI kérdésére korábban elmondta, a határozattal szemben három napon belül jogorvoslattal lehet élni a területi (megyei, fővárosi) választási bizottságoknál, de csak akkor, ha konkrét bizonyítékokat jelölnek meg a fellebbezésekben. Ilyen konkrét – az újraszámlálásra irányuló – kezdeményezés lehet, ha valaki szerint érvénytelennek minősítettek érvényes szavazatokat. Fontos, hogy pusztán a szavazatok közötti csekély különbségre való hivatkozással nem lehet kérni az újraszámlálást. Előírás, hogy csak a szavazatszámláló bizottságok eredményt megállapító döntéseinek törvénysértő voltára, illetve a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva lehet fellebbezni.

A választási eredmény elleni jogorvoslatnak is alapvető követelménye a törvénysértés pontos megjelölése és a vélelmezett jogsértés bizonyítása. A területi választási bizottságoknak is 3 napjuk van arra, hogy a fellebbezéseket elbírálják. E határozatokkal szemben azonban még az ítélőtáblákhoz lehet fordulni ugyancsak 3 napig, és a bíróságoknak is további 3 napjuk van arra, hogy meghozzák a jogerős végeredményről szóló határozatokat. Ha a fellebbezés, illetve a bírósági felülvizsgálati kérelem elbírálása csak a szavazatok újraszámolásával lehetséges, akkor erre a területi választási bizottságoknak, illetve a ítélőtábláknak 6 napjuk van a törvény szerint.

Előző sztori

Móravárosi napok nyílt asztalitenisz verseny (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Nemzetközi történelemversenyt rendeznek Újszegeden