Újra a régi felállás: három alpolgármester lesz Szegeden?

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

varoshaza01_gs

Városházi információink szerint – akárcsak 2006 és 2010 között – három alpolgármestere lesz Szegednek (Nagy Sándor, Solymos László és Szentgyörgyi Pál), és az előző ciklushoz képest jelentősen csökkenni fog a bizottságok száma.

„Győztünk, s ezzel Szeged nyert” – jelentette ki Botka László október 12-én, amikor véglegessé váltak az eredmények. A negyedjére megválasztott városvezető stabil többséget tudhat maga mögött, a 28 fős testületből 17-en az MSZP-DK-Együtt színeiben jutottak be a közgyűlésbe, akik két frakciót is alakíthatnak, hiszen a Demokratikus Koalíció (DK) mindhárom jelöltje tagja lett az új testületnek. Információink szerint a régi felállással fog működni az új városvezetés, vagyis Botka munkáját ugyanaz a három alpolgármester segíti majd, mint 2010 előtt: Solymos László (várospolitikai ügyek), Nagy Sándor (városfejlesztés) és Szentgyörgyi Pál (gazdaság).

2010-ben négy alpolgármestert szeretett volna Botka László, az akkor hatályos SZMSZ erre adott lehetőséget. A városvezető úgy fogalmazott, hogy Szeged működőképességéhez legalább három alpolgármesternek kellene segítenie a városirányítást. Akkor a Fidesz-KDNP-s képviselők nem fogadták el a felkérést, a novemberi rendkívüli közgyűlésen négy tanácsnokot jelöltek ki és kilenc bizottsággal működött a testület. Úgy tudjuk, hogy jelentősen, különböző szakterületi összevonásokkal ötre csökkentené a bizottságok számát a városvezetés, mondván: több önkormányzati feladatot átvállalt az állam, mint például az oktatást.

Mint ismeretes, október 12-én a húsz egyéni választókörzet közül mindössze háromban szereztek mandátumot a jobboldali jelöltek, Mihálffy Béla, Nógrádi Tibor és Kothencz János, míg a kompenzációs listáról további hat képviselőt juttattak a közgyűlésbe az egy LMP-s és szintén egy jobbikos politikus mellé. Ahogy beszámoltunk róla, önálló frakciócsoportot alakított október 17-én a Fidesz-L.É.T. öt megválasztott önkormányzati képviselője, melynek vezetője a listáról a testületbe jutott Bródi János, a frakcióvezető-helyettes Kothencz János lett, további tagok pedig Mihálffy Béla, Kosik Dénes és Nógrádi Tibor.

Előző sztori

Öt gyermekszívműtétet végeznek Szegeden a Rotary támogatásával + FOTÓK

Következő sztori

Menetrendi változások október 23. és november 3. között