Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Botkától kérdez Szeviép-ügyben Szabó Bálint, a szegedi MSZP elképedt (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szabo_balint01_gs

Tizenkét kérdést intézett Botka Lászlóhoz Szeviép-ügyben a károsult alvállalkozók egy csoportját képviselő Szabó Bálint, míg Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőt arra kéri, az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) tegyen bejelentést a ki nem fizetett alvállalkozók ügyében. Az MSZP Frakció Szeged közleményben reagál.

Az októberi helyhatósági választás után – bármilyen összetételű képviselő-testület alakuljon Szegeden – önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi újfent Szabó Bálint, a Szeviép-károsult alvállalkozók egy csoportját képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatója. A Szeviép-ügyben Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőt is felkereste, arra kérve, hogy tegyen bejelentést, kezdeményezzen vizsgálatot az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) három beruházáshoz kapcsolódóan. Az M43-as autópálya két szakasza, a Napfényfürdő Aquapolis kivitelezése és a szegedi tömegközlekedési nagyprojekt részeként az 1-es villamosvonal építése kapcsán az európai uniós pénzek felhasználásának módját vizsgáltatná az OLAF-fal. Megjegyezte, állampolgárok is tehetnek bejelentést, de Szabó szerint egy EP-képviselő hatékonyabban járhat el.

Egy tucat kérdés Botka Lászlóhoz

Az önkormányzati választások napjáig tizenkét kérdésre vár választ Szabó Bálint Szeged jelenlegi polgármesterétől, Botka Lászlótól.

– Miért tűnik úgy, hogy a Szeviép Zrt. oldalára áll a károsult alvállalkozókkal szemben Botka László?
– Miért nem adja ki a Szeviép-ügy városházi dokumentációit már ötszáz napja annak ellenére, hogy erre többször ígéretet tett?
– Miért nem mond igazat a Szeviép-üggyel kapcsolatban sem ő, sem az általa megbízott egyes politikai vagy városházi szereplők?
– Volt-e, van-e tudomása arról, hogy Ujhelyi István közvetlen munkatársa a Szeviép Zrt. leányvállalatának ügyvezető igazgatója volt 2008 és 2010 között?
– Van-e arról tudomása, hogy más szocialista önkormányzati tisztségviselő is vezetett Szeviép-leányvállalatot?
– Ha van erről tudomása, akkor ki ez a személy?
– Van-e arról tudomása, hogy szocialista önkormányzati tisztségviselőnek közös tulajdonú cége van Baranyi Sándor Szeviép-vezérrel?
– Ha van erről tudomása, ki ez a személy?
– Van-e arról tudomása, hogy a 2014-es önkormányzati választásokon induló szocialista képviselőjelöltek közül bárki is anyagi függőségben áll a Baranyi Sándor érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társasággal?
– Ha van erről tudomása, akkor nevezze meg, ki ez az induló képviselőjelölt?
– Van-e olyan közös önkormányzati és Szeviép tulajdonban álló cég jelenleg Szegeden, illetve Magyarországon, amit a Szeviép és az önkormányzat közötti társasági szerződés alapján alapítottak?
– Amennyiben van ilyen cég, kik ennek a tisztségviselői, van-e köztük egykori vagy jelenlegi szocialista önkormányzati képviselő?

Szabó üzent azoknak is, akik mögötte politikai pártot keresnek vagy épp sejtenek: „Egyeseknek azt üzenem, hogy tetszettek volna kevesebbet lopni! Akikre ez nem érvényes, azoknak pedig azt, hogy tetszettek volna egyeseket nem lopni hagyni”.

A „táskás ember” kerestetik

Nyomravezetői díjat ígért a Szeviép-károsultak egy csoportját képviselő Szabó Bálint annak, aki a „táskás emberről” érdemi információkkal rendelkezik. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a Szeviép és az önkormányzat közit szerződéseket is felvetette, melyre a polgármesteri hivatal közleményben reagálva közölte, „az önkormányzat és a Szeviép, mint önálló cég között semmilyen más szerződés nem volt”. Ezen felül azt írták, hogy „nem politikai, hanem másfajta szakmai kezelésre lenne szüksége” Szabónak. A „Szeviép-ügy, avagy hogyan működött a Szegedi ‘Szocialista’ Építőipari Zrt?!” című sajtótájékoztatóján a károsult alvállalkozók egy csoportját képviselő Szabó Bálint megjegyezte, igyekszik a tényekre hagyatkozni és nem minősíteni a polgármesteri hivatal megjegyzéseit.

A tények Botka László kijelentéseit cáfolják

Emlékeztetett, tavaly májusban Szabó Sándor akkori kabinetvezető, jelenleg MSZP-s országgyűlési képviselő azt mondta, hogy semmilyen szerződés nem volt a város és a Szeviép között. Botka László idén májusban pedig azt nyilatkozta, hogy az önkormányzat több mint száz közbeszerzést bonyolított, de a Szeviép egyet sem nyert meg, amit az MSZP szegedi frakcióvezetője, Kozma József is megerősített. „ Ezzel szemben fényképek és cikkek is bizonyítják, hogy Botka László és az azóta gyanúsított Oltványi József aláírja a ligetfürdő szerződését és a villamosprojekt legjelentősebb, 5 milliárd forint értékű közbeszerzését a Szeviép és konzorciumi partnerei nyerték el” – jelentette ki Szabó Bálint. Megjegyezte, őt tíz napja arra szólították fel, hogy fejezze be az alaptalan hazudozást, szerinte azonban a felsorolt tények alapján mindenki el tudja dönteni, hogy „Botka László és társai hazudnak, vagy a cégkivonatok, nyilvános hangfelvételek, társasági szerződések és fényképek”.

Nyugati elkerülő út, M43-as autópálya két szakasza, a ligetfürdő, az 1-es villamosvonal és Maty-ér – sorolta Szabó, hogy mely nagyberuházáson dolgozott a 2002-2010 közötti ciklusban 40 milliárd forintnyi közpénzt elnyerő Szeviép Zrt. Ezek közül egy kivétellel mindenütt kifizetetlen alvállalkozókat hagyott maga után a cég, mely a 2010-es választás másnapján csődöt jelentett, és 433 hitelező vár azóta is összesen 8,5 milliárd forintjára.

Az MSZP Frakció Szeged közleménye:

Reakció Szabó Bálint mai sajtótájékoztatójára

Szabó Bálint a megbízóinak megfelelően az elmúlt hetekben immár harmadik alkalommal próbálja az önkormányzatot belekeverni a Szeviép ügyeibe. Ismételten leszögezzük, hogy az önkormányzatnak az eddig ismert egy darab konzorciumi szerződésen kívül nincs más szerződése a Szeviéppel.

Szocialista közeli cégnek beállítani a Szeviépet azért is elképesztő, mert a cég tulajdonosai közül Pistrui Lászlónak Tímár László korábbi fideszes alpolgármesterrel volt közös cége, míg a másik tulajdonos Baranyi Sándor a Szeviép csődje után a Simicska Lajos tulajdonában álló Közgéppel dolgozott együtt” – írja közleményében az MSZP Frakció Szeged.

Egészség

Szigorodik a határellenőrzés Magyarországon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Íme a legfontosabb tudnivalók a Kormányinfóról.

Tovább olvasom

Hírzóna

Büfést keres a Szegedi Nemzeti Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Még várják a pályázókat.

Tovább olvasom

Egészség

Újabb fertőzöttet diagnosztizáltak Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nem követelt újabb áldozatot a járvány hazánkban.

Tovább olvasom

Aktuál