Közélet

Botkától kérdez Szeviép-ügyben Szabó Bálint, a szegedi MSZP elképedt (FRISSÍTVE)

Botkától kérdez Szeviép-ügyben Szabó Bálint, a szegedi MSZP elképedt (FRISSÍTVE)

2014. október 3., péntek
Botkától kérdez Szeviép-ügyben Szabó Bálint, a szegedi MSZP elképedt (FRISSÍTVE)
szabo_balint01_gs

Tizenkét kérdést intézett Botka Lászlóhoz Szeviép-ügyben a károsult alvállalkozók egy csoportját képviselő Szabó Bálint, míg Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőt arra kéri, az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) tegyen bejelentést a ki nem fizetett alvállalkozók ügyében. Az MSZP Frakció Szeged közleményben reagál.

Az októberi helyhatósági választás után – bármilyen összetételű képviselő-testület alakuljon Szegeden – önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi újfent

Szabó Bálint

, a Szeviép-károsult alvállalkozók egy csoportját képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatója. A Szeviép-ügyben

Ujhelyi István

MSZP-s EP-képviselőt is felkereste, arra kérve, hogy tegyen bejelentést, kezdeményezzen vizsgálatot az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) három beruházáshoz kapcsolódóan. Az M43-as autópálya két szakasza, a Napfényfürdő Aquapolis kivitelezése és a szegedi tömegközlekedési nagyprojekt részeként az 1-es villamosvonal építése kapcsán az európai uniós pénzek felhasználásának módját vizsgáltatná az OLAF-fal. Megjegyezte, állampolgárok is tehetnek bejelentést, de Szabó szerint egy EP-képviselő hatékonyabban járhat el.

Egy tucat kérdés Botka Lászlóhoz

Az önkormányzati választások napjáig tizenkét kérdésre vár választ Szabó Bálint Szeged jelenlegi polgármesterétől,

Botka Lászlótól

. - Miért tűnik úgy, hogy a Szeviép Zrt. oldalára áll a károsult alvállalkozókkal szemben Botka László? - Miért nem adja ki a Szeviép-ügy városházi dokumentációit már ötszáz napja annak ellenére, hogy erre többször ígéretet tett? - Miért nem mond igazat a Szeviép-üggyel kapcsolatban sem ő, sem az általa megbízott egyes politikai vagy városházi szereplők? - Volt-e, van-e tudomása arról, hogy Ujhelyi István közvetlen munkatársa a Szeviép Zrt. leányvállalatának ügyvezető igazgatója volt 2008 és 2010 között? - Van-e arról tudomása, hogy más szocialista önkormányzati tisztségviselő is vezetett Szeviép-leányvállalatot? - Ha van erről tudomása, akkor ki ez a személy? - Van-e arról tudomása, hogy szocialista önkormányzati tisztségviselőnek közös tulajdonú cége van

Baranyi Sándor

Szeviép-vezérrel? - Ha van erről tudomása, ki ez a személy? - Van-e arról tudomása, hogy a 2014-es önkormányzati választásokon induló szocialista képviselőjelöltek közül bárki is anyagi függőségben áll a Baranyi Sándor érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társasággal? - Ha van erről tudomása, akkor nevezze meg, ki ez az induló képviselőjelölt? - Van-e olyan közös önkormányzati és Szeviép tulajdonban álló cég jelenleg Szegeden, illetve Magyarországon, amit a Szeviép és az önkormányzat közötti társasági szerződés alapján alapítottak? - Amennyiben van ilyen cég, kik ennek a tisztségviselői, van-e köztük egykori vagy jelenlegi szocialista önkormányzati képviselő? Szabó üzent azoknak is, akik mögötte politikai pártot keresnek vagy épp sejtenek: „Egyeseknek azt üzenem, hogy tetszettek volna kevesebbet lopni! Akikre ez nem érvényes, azoknak pedig azt, hogy tetszettek volna egyeseket nem lopni hagyni”.

A „táskás ember” kerestetik

Nyomravezetői díjat ígért

a Szeviép-károsultak egy csoportját képviselő Szabó Bálint annak, aki a „táskás emberről” érdemi információkkal rendelkezik. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a Szeviép és az önkormányzat közit szerződéseket is felvetette, melyre a polgármesteri hivatal közleményben reagálva közölte, „az önkormányzat és a Szeviép, mint önálló cég között semmilyen más szerződés nem volt”. Ezen felül azt írták, hogy „nem politikai, hanem másfajta szakmai kezelésre lenne szüksége” Szabónak. A „Szeviép-ügy, avagy hogyan működött a Szegedi 'Szocialista' Építőipari Zrt?!” című sajtótájékoztatóján a károsult alvállalkozók egy csoportját képviselő Szabó Bálint megjegyezte, igyekszik a tényekre hagyatkozni és nem minősíteni a polgármesteri hivatal megjegyzéseit.

A tények Botka László kijelentéseit cáfolják

Emlékeztetett, tavaly májusban

Szabó Sándor

akkori kabinetvezető, jelenleg

MSZP-s országgyűlési képviselő azt mondta

, hogy semmilyen szerződés nem volt a város és a Szeviép között.

Botka László idén májusban pedig azt nyilatkozta

, hogy az önkormányzat több mint száz közbeszerzést bonyolított, de a Szeviép egyet sem nyert meg, amit az MSZP szegedi frakcióvezetője,

Kozma József

is megerősített. „ Ezzel szemben fényképek és cikkek is bizonyítják, hogy Botka László és az azóta gyanúsított Oltványi József aláírja a ligetfürdő szerződését és a villamosprojekt legjelentősebb, 5 milliárd forint értékű közbeszerzését a Szeviép és konzorciumi partnerei nyerték el” – jelentette ki Szabó Bálint. Megjegyezte, őt tíz napja arra szólították fel, hogy fejezze be az alaptalan hazudozást, szerinte azonban a felsorolt tények alapján mindenki el tudja dönteni, hogy „Botka László és társai hazudnak, vagy a cégkivonatok, nyilvános hangfelvételek, társasági szerződések és fényképek”. Nyugati elkerülő út, M43-as autópálya két szakasza, a ligetfürdő, az 1-es villamosvonal és Maty-ér – sorolta Szabó, hogy mely nagyberuházáson dolgozott a 2002-2010 közötti ciklusban 40 milliárd forintnyi közpénzt elnyerő Szeviép Zrt. Ezek közül egy kivétellel mindenütt kifizetetlen alvállalkozókat hagyott maga után a cég, mely a 2010-es választás másnapján csődöt jelentett, és 433 hitelező vár azóta is összesen 8,5 milliárd forintjára.

Az MSZP Frakció Szeged közleménye:

"

Reakció Szabó Bálint mai sajtótájékoztatójára

Szabó Bálint a megbízóinak megfelelően az elmúlt hetekben immár harmadik alkalommal próbálja az önkormányzatot belekeverni a Szeviép ügyeibe. Ismételten leszögezzük, hogy az önkormányzatnak az eddig ismert egy darab konzorciumi szerződésen kívül nincs más szerződése a Szeviéppel. Szocialista közeli cégnek beállítani a Szeviépet azért is elképesztő, mert a cég tulajdonosai közül

Pistrui Lászlónak

Tímár László

korábbi fideszes alpolgármesterrel volt közös cége, míg a másik tulajdonos Baranyi Sándor a Szeviép csődje után a

Simicska Lajos

tulajdonában álló Közgéppel dolgozott együtt" - írja közleményében az MSZP Frakció Szeged.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.