Kultúra

Több mint kétszáz program az Őszi Kulturális Fesztiválon + FOTÓK

Több mint kétszáz program az Őszi Kulturális Fesztiválon + FOTÓK

2014. október 2., csütörtök
Több mint kétszáz program az Őszi Kulturális Fesztiválon + FOTÓK
őszikultfesztivál

Habár az ősz még nem fedte fel valódi arcát, hamarosan borongós hónapok köszöntenek ránk. A Szegedi Tudományegyetemen azonban a pörgős nyár elillanásával sem áll meg a kulturális élet, még csak most jön a programkavalkád legjava. A 19. Őszi Kulturális Fesztivál minden korosztálynak érdekességekkel kecsegtet.

A szegedi egyetem immár tizenkilencedik alakommal rendezi meg az összművészeti seregszemlét, hat héten át 220 változatos programmal: színházi előadásokkal, filmfesztivállal, szabadegyetemi kurzusokkal és természetesen koncertekkel csábítják a kultúra szerelmeseit. "A kulturális fesztivál a megszokott színvonalon és a megszokott változatossággal tér vissza. Az érdeklődők előadásokat hallgathatnak például a koponyalékelésről de tanulhatnak kínai a csomózási technikákról is. A hírek szerint a jegyek elkeltek a fesztivál egyik leginkább várt előadására, a 12 dühös emberre. Ez egy olyan színházi előadás lesz, ahol a színészek mellett aktív bírók, ügyészek és hallgatók is szerepelnek" - szemezgetett az érdekességekből és méltatta a programokat

Szabó Gábor

, az egyetem rektora. Végezetül mindenkinek jó szórakozást kívánt és reményét fejezte ki, hogy a több mint kétszáz programban mindenki megtalálja a neki tetszőt. A 19. Őszi Kulturális Fesztivált ezúttal

Sonkodi István

, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar professzorának gyűjteményes kiállítása között nyitották meg, róla

Halmai Pál

, a makói József Attila Múzeum nyugalmazott igazgatója mondott néhány szót. Kiderült, Sonkodi már az egyetemi évek alatt is szívesen ragadott ecsetet, a világ országaiban készült festményein (Irakban vagy Indiában) megdöbbentő, már-már groteszk ábrázolásmóddal mutatta be a szegényebb civilizációk társadalmát. "Nem látványosságokat, hanem emberi sorsokat festett, a hangsúlyt az emberi arcra és a rajta tükröződő érzelmekre helyezte" - mondta az egykori igazgató. Sonkodit mintegy 100 kollégája is köszöntötte a rektori hivatal aulájában, hogy közösen átnyújtsák a professzor tervezte kari címerrel eltátott emléklap-ajándékukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.