Közélet

Szegedi LMP: ne csak a kampány idején létezzen a szociális érzékenység!

Szegedi LMP: ne csak a kampány idején létezzen a szociális érzékenység!

2014. október 9., csütörtök
Szegedi LMP: ne csak a kampány idején létezzen a szociális érzékenység!
DSC_5505

A közgyűlési többség sorra leszavazta a szociális juttatások emelésére tett javaslataikat, évről évre szegényellenes költségvetést fogadtak el - hangsúlyozta a szegedi LMP.

A közgyűlési többség számtalan alkalommal ostromolta a szociális juttatások rendszerét az elmúlt négy évben, melynek során a jogosultak köre és a rájuk fordított pénzösszeg is jelentősen leszűkült.

Málovics György

, a párt szegedi polgármesterjelöltje hangsúlyozta: a politikusok jelentős része szinte semmilyen tapasztalatot nem szerzett a periférián élő társadalmi rétegek problémáiról, ami döntéseikben is jól tükröződik. "Bizottsági üléseken többször megtapasztaltam, hogy néhány tízmilliós tételekről igen könnyen nyilvánítottak véleményt, mert az papíron nem tűnik nagy összegnek, de emberek tucatjainak az életét nehezíti meg egy-egy juttatás visszavétele. Egyes közműdíjak megemelésekor azt mondták, ez csupán egy-két zacskó tej értékével terheli ez a háztartásokat. Bizonyos közegben ez a néhány zacskó tej is komoly hiányt jelent" - mondta el a polgármesterjelölt. "Egyedül

Szentistványi István

képviselte egy közgyűlési vitában azt, hogy az egyik szociális juttatási formát ne csökkentsék 35 ezerről 25 ezer forintra, mellyel húszmillió forintot spórolt volna a város. Ezzel szemben csak a Széchenyi tér új látványtervére 50 millió forintot költöttek volna" - szemléltette egy példával mondanivalóját Málovics György. "

Botka László

mindig azzal takaródzik, hogy a kormányzat antiszociális, csökkenti az önkormányzatok támogatását és emiatt Szeged mozgásterét leszűkítették, míg a jobboldali politikusok a szocialista kormány pazarló működése miatt indokolták az elvonásokat. Egy ilyen városnak igenis vannak lehetőségei" - mondta el a polgármesterjelölt.

Szentistványi: antiszociális nagykoalíció faragta a szociális juttatásokat

Szentistványi István önkormányzati képviselőjelölt szerint a szociális érzékenységnek nem csupán a kampány ideje alatt kellene megjelennie. "Antiszociális nagykoalíciót" alkotva a nagy pártok sorra megszavazták a szociális juttatások szűkítésére tett közgyűlési lépéseket - 27 igen, egy tartózkodó és Szentistványi István nem szavazatával. Az LMP-4K!-A BAL szövetség politikusai egy-egy költségvetési módosítót is magával hoztak, melyet nem tudtak megszavaztatni. "2011 februárjában a betegek gondozására igényelhető ápolási díjat szüntette meg a város arra hivatkozva, hogy a munkanélküli fiatalok is igénybe veszik. A fiatalokat sújtotta továbbá az is, hogy az első lakásra igényelhető támogatás hozzáféréséhez szükséges pontok hatályukat vesztették. Gyakorlatilag évről évre leépítették mindazokat a juttatásokat, melyek központilag nincsenek szabályozva, és saját erőből finanszírozhatná a város. Mindezt a közgyűlési többség meggyőző fölénnyel szavazta meg. E tekintetben minden évben szegényellenes költségvetést fogadtunk el" - hangsúlyozta a képviselőjelölt. A díjhátralékosok rendkívül kritikus helyzetét emelték ki a sajtótájékoztatón, az adósságkezelési programba beletett 5 millió forintot nagyságrendekkel nagyobb összegre emelnék, ugyanígy a fogyatékosügyi keret egymillió forintja sem elégséges az LMP-sek szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.