Közélet

Soltész Miklós: a Családlánc mozgalom a magyarság megmaradását szolgálja

Soltész Miklós: a Családlánc mozgalom a magyarság megmaradását szolgálja

2014. október 18., szombat
Soltész Miklós: a Családlánc mozgalom a magyarság megmaradását szolgálja

Nagyon fontos, amit a Családlánc mozgalomhoz tartozó szervezetek tesznek a magyarság megőrzése és helyben maradása érdekében, és tevékenységükben továbbra is számíthatnak a kormány támogatására - mutatott rá Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Segesváron, ahol a Küküllő menti Sokadalom rendezvényein vett részt.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) és a segesvári Homo Novus Egyesület a hagyományos segesvári szüreti bál alkalmából szervezett "sokadalmat", amelyre a - Székelyföldtől nyugatra fekvő - Küküllő mente hagyományőrzői mellett délvidéki, felvidéki és magyarországi néptáncegyütteseket is meghívtak. Szombat délelőtt a Családlánc mozgalom erdélyi szervezeteinek éves találkozóját is itt tartották.

Soltész Miklós

az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy köszöntőjében az anyanyelv, a hit és az oktatás megőrzése mellett a kultúra átadásának fontosságát hangsúlyozta. Mint hozzátette, bízik abban, hogy a találkozóra érkezett több száz fiatal a közösséghez tartozás maradandó élményével gazdagodik, és ez erőt ad számukra magyarságuk megőrzéséhez, illetve továbbörökítéséhez. "Itt, a Székelyföld szélén, Segesvár és a szórvány falvainak az élete sok szempontból nehezebb, a figyelem is kevésbé fordul feléjük, és az, hogy kisebbségben vannak, nehézséget okoz a (magyarként való) megmaradásuk szempontjából. A tánc a népzene, a hit és oktatás óriási szerepet játszik ebben: ezt erősíti ez a rendezvény" - mutatott rá az államtitkár. Hozzátette: azon a bátorításon túl, amit a szórványmagyarság ünnepein való részvétel jelenthet, a minisztérium logisztikai, anyagi segítséget is nyújt a magyarság erősítését szolgáló családszervezeteknek. "Azok a templomfelújítások, közösségiház-felújítások, amelyekbe a kormány az elmúlt négy évben belekezdett, és amelyeket folytatni is fog, a szórványterületen való megmaradást is segítik, a nyelv megmaradását erősítik" - hangsúlyozta Soltész Miklós. A Kárpát-medencei Családlánc mozgalom 2012-ben indult, hogy összefogja a gyermekekkel, családdal foglalkozó (nemcsak nagycsaládos) magyar civil szervezeteket. A mozgalomnak évente ötven-hatvan olyan rendezvénye van, ahol a Kárpát-medence különböző tájegységein élő magyar családok vesznek részt közös programokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.