Sport

Nyilas Elek: A futballban a gólok mellett a nézők is létfontosságúak!

Nyilas Elek: A futballban a gólok mellett a nézők is létfontosságúak!

2014. október 21., kedd
Nyilas Elek: A futballban a gólok mellett a nézők is létfontosságúak!
VGy_NyE

A szegedi futball krónikása, Vitos György készített és publikált interjút népszerű honlapján az eltelt újabb egy hónapról a Szeged 2011-Grosics Akadémia vezetőedzőjével, Nyilas Elekkel, akivel a szezon eddigi eredményei mellett több más témát is érintettek.

- Az egerszegi vereségtől számítva immár 7 újabb fordulón vagyunk túl, ebből megint öt (!) meccs idegenben volt és az újonc Szeged 14 ponttal még mindig a 8. helyen áll az NB II-ben, mik a legfőbb tapasztalatok (például a botrányos soproni végjátékra is fókuszálva...) az eredményesség függvényében?

- Valami hasonlóra számítottunk mi is... Tudtuk nagyon jól, hogy minden egyes pontért meg kell majd küzdenünk, de ez nem is baj, mert ez még motiváltabbá tette a játékosokat! Az már tisztán látható, hogy melyek azok a csapatok, amelyek bővebb kerettel dolgozhatnak, nagyobb a merítési lehetőségük és könnyebben átvészelnek olyan időszakokat, amiket mások nehezen és eredménytelenül tudnak lezárni. Viszont az is igaz, hogy megfelelő felkészüléssel, hozzáállással és alázatos játékkal bárkit le lehet győzni!!! Mint ahogy mi is megtettük!! Mindent egybe vetve, a nehézségeket, a betegségeket, a sérüléseket, azt hogy tíz NB II-es mérkőzésünkből hetet idegenben játszottunk, az eddigi szereplésünk elfogadható, de nem több! A saját felelősségünk is megtalálható abban, hogy most nincs legalább három-négy ponttal több a nevünk mögött!

- A Grosics Akadémia centerpályájának felújítása óta az ex-NB I-es Kövesd ellen győzelem, míg sajnos a Vasas elleni presztízsmeccsen zakó jött össze, mindezek mennyire befolyásolják a bajnoki szereplés célkitűzéseit?

- A bajnokság előtt a céljaink meghatározásánál teljesen egyetértettünk abban, hogy jóval többre vágyunk, mint a biztos bennmaradás! Ennek megfelelően próbáltuk a keretet megerősíteni, ami még nem teljesen sikerült! Nem panaszkodás, csupán tény, de kétszer még ugyanabban az összeállításban nem tudtunk pályára lépni. A kényszerűség miatt sok játékosom számára teljesen idegen poszton szerepel. Ez természetesen nagyban befolyásolja eredményeinket. Ezért is fedezhető fel sokszor nemcsak a játékunkban, a mérkőzések egyes időszakaiban, hanem havi lebontásban is a hullámzó teljesítmény! Ez irányú törekvéseinket, mármint az új játékosokkal való erősítéseinket folytatjuk és a fokozatosság elvét betartva lépésről lépésre szeretnénk előre haladni!

- Az NB II-es szereplés mellett a kupákban (MK, Ligakupa) a csapat eddig hogyan felelt meg az elvárásoknak?

- Szó esett már a keret mennyiségéről és a minőségéről... Ezeken a mérkőzéseken szerepet kapnak azok a játékosok, akik itt bizonyíthatják be azt, hogy lehet velük számolni a jövőben, hogy többre hivatottak. Ide tartoznak azok, akik sérülésből tértek vissza, a felnőtt csapat keretéhez tartozó akadémisták és az utolsó két, Békéscsaba elleni Ligakupa-meccsen már több, a szegedi U21-es utánpótlás csapatunk játékosa is!!! A felnőtteknek ez segít a felzárkózásban, a fiataloknak pedig óriási lökést adhat a továbbiakban! Itt az elvárás az, hogy komoly tétmérkőzésen fejlődés mutatkozzon a teljesítményeikben!! Ennek eddig megfeleltek, hiszen erős csapatok ellen és nem egyszer sokat tapasztalt játékosok ellen szerepeltek megfelelően!

- Hosszú idő után a feszített bajnoki és kupaprogram mellett végre közvetlen kapcsolatba kerülhettetek a szegedi környezettel és közel ezer helyi drukkerrel! Mik voltak a szakmai és egyéb tapasztalatai a 2-2-re végződött DVTK elleni hírverő meccsnek?

- Nagyon örültünk annak, hogy egy első osztályú, ráadásul dobogóesélyes csapat ellen mutathattuk meg magunkat, de annak különösen, hogy ezt végre Szegeden tehettük meg! Külön öröm volt számunkra az is, hogy ilyen sokan voltak kíváncsiak ránk! A futballban a gólok mellett a nézők is létfontosságúak, s ők itt Szegeden igencsak jó hangulatot teremtettek a játékosok számára! Szerintem meg is háláltuk a bizalmukat, hiszen jól és látványosan fociztunk, őszintén remélem, hogy jól szórakoztak! Újra bebizonyosodott, senkitől sem szabad "megijedni", bátran és megalkuvást nem tűrve, lehet magasabb osztályú csapat ellen is eredményesen játszani!

- Mivel a helyhatósági választásokat Szegeden újra Botka Lászlóék nyerték, olyan hangokat is hallani, hogy emiatt mégsem kezdődnek el idén Szegeden az új stadion építkezései... Így viszont nem lesz meg 2015-ben a várva-várt stadionavatás! Mi erről a véleményed, mert a szurkolók, a csapatért aggódók telis-tele vannak aggodalommal?!

- Én csak egy dolgot tehetek. Reménykedem abban, hogy ez nem befolyásolja az eredeti elképzelést, a már kész terveket, hiszen ez nem egyvalakinek, hanem a sportot szerető több ezer szegedi és Szeged környéki embernek nyújtana kiváló lehetőséget a kikapcsolódásra. De ami ennél is fontosabb: a gyerekeknek az egészséges életmód, a sportolás mindennapi gyakorlására!!! Tiszta szívből kívánjuk minden jóérzésű helyi futballdrukker nevében: váljanak valóra

Nyilas Elek

szakmai és az új stadionnal kapcsolatos elképzelései! Ez lenne az immár 115 éves múltra visszatekintő - ám az utóbbi 15-20 esztendőben rendkívül sanyarú sorsú - szegedi labdarúgás alapvető érdeke.

Vitos György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.