Közélet

Németországban tízmilliónál is több embert fenyeget a szegénység

Németországban tízmilliónál is több embert fenyeget a szegénység

2014. október 28., kedd
Németországban tízmilliónál is több embert fenyeget a szegénység

Németországban majdnem minden hatodik ember, több mint tízmillió lakos él a szegénység fenyegetettségében egy kedden ismertetett felmérés szerint.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) 2013-as adatai szerint a 80 milliós lakosság 16,1 százalékát, mintegy 13 millió embert fenyegeti a szegénység. Az arány nem változott 2012-höz képest. A szegénysorba jutás kockázatát a nettó jövedelem alapján vizsgálták. A határérték a lakosság egészére jellemző jövedelmi középérték 60 százaléka, ez 2013-ban egyfős háztartás esetén 979 euró (302 ezer forint) volt, négyfős (két felnőtt, két 14 év alatti gyerek összetételű) háztartás esetén pedig 2056 euró. A szegénység fenyegetettségében az él, akinek a jövedelme nem éri el ezt a szintet. A felmérésben kimutatták, hogy a nőket erősebben fenyegeti a szegénység, mint a férfiakat, és az egyedülállók is könnyebben csúszhatnak a nélkülözők közé, mint a családosok. A két leginkább veszélyeztetett csoportot pedig a munkanélküliek és a gyermeket egyedül nevelő szülők alkotják, körükben 69,3 százalékos, illetve 35,2 százalékos a szegénységgel veszélyeztetettek aránya. A legkevésbé az egy-, vagy kétgyerekes családokat fenyegeti az elszegényedés, ezekben a rétegekben 8,5 százalékos, illetve 11,1 százalékos a határérték alatti jövedelemmel rendelkezők aránya. A társadalom egészét jellemző átlagnál jobb helyzetben vannak a gyermektelen párok, a 65 éven felüli férfiak és a nyugdíjasok is, körükben 11,4 százalékos, 12,7 százalékos, illetve 15 százalékos szegénység veszélyében élők aránya. A Destatis felmérését a háztartási költségvetési és életkörülmény felvétel (EU-SILC) című rendszeres uniós vizsgálat keretében végezték 12703 háztartás adatainak vizsgálatával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.