“Nekem Szülőhazám” – a Telin TV két filmmel tiszteleg a holokauszt áldozatai előtt + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

telin_vetites07_gs

A szegedi botlatókövekről, azokról, akik a betűk mögött vannak, illetve Radnóti Miklósról készített filmet a Telin TV a szolnoki TISZApART MOZI holokauszt pályázatára. A tragikus sorsú költőről készült alkotást a tervek szerint középiskolákban is bemutatják.

“Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.”

E sorokkal kezdi Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét, és ekképpen zárja Pataki Ferenc búgó hangja a fiatal költő történetét. A Nekem szülőhazám! című kisfilmben Poroszlay Kristóf játéka révén rajzolódik ki kristálytisztán a fiatal, élettel teli, szerelmes poéta alakja, majd a megtört, reményvesztett, a hazájában és az emberiségben csalódott költőé. A rendezői és operatőri munka zseniálisan élt a művészi szabadság adta tág keretekkel, a fekete-fehér alapra épülő, színeket csak a legfontosabb elemek esetében használó látványvilág legalább olyan kifejező, mint az inverz struktúrában mozgó világkép. Bár a haláltól a születésig tartó történetvezetés sejtetni engedné a boldog végkifejlet lehetőségét, a nézőben kibontakozó reménysugár hamis baráttá válik a záró képsorokat látva. A film nem enged a sors tragikus végkifejletéből, ahogyan a való élet sem engedett.

Az alkotók két dologgal fokozták a művészfilm drámaiságát: egyrészt az alapvetően fekete-fehér moziban csak olyan jelképeket emeltek ki színnel, mint a mell fölé tűzött zsidócsillag vagy a Fanni-szerelem, másrészt az inverz mozgási struktúra alkalmazásával halálától születéséig nyerhettünk bepillantást Radnóti sorsába.

Ugyancsak emberi sorsokba merülhettünk A szegedi botlatókövek és akik a betűk mögött vannak című dokumentumfilmben. Öt név, öt egykori zsidó származású lakos, vagy Birnfeld Sámuel, Kovács Samuné, Hollender Józsefné, Müller László és Seelenfreund József neveivel találkozhatunk napjainkban is a járdalapokba süllyesztve. A Somogyi utcában sétálva, a Tisza Lajos körúton bandukolva, vagy a Püspök utcában történetek elevenednek meg a lábunk alatt, csak le kell pillantanunk a cipőnk irányába. Rokonok, levéltárosok, könyvtárasok és a Lednitzky András, a zsidó hitközség elnöke mesélt az öt szegedi polgárról, akik sosem térhettek vissza családjukhoz.

„Az elmúlt egy évben megújult a Telin Televízió, tizenöt új műsort indítottunk, ezen kívül a televízió honlapján élőben lehet követni a műsorainkat. A fiatalok felé szerettünk volna nyitni, így sportmagazint indítottunk, nyári magazinnal, a Frissítővel várjuk a nézőket a képernyők elé, továbbá a Színház és zene című magazinnal” – tájékoztatott Nagyné Borbás Edina stúdióvezető.

Hangsúlyozta, az értékteremtést tartják szem előtt a műsorkészítésnél, ezért is készítettek két alkotást a szolnoki TISZApART MOZI holokauszt pályázatára. „Egy lírai kisfilmmel pályáztunk, ami tíz percben dolgozza fel Radnóti Miklós életét, a másik pedig a szegedi botlakövekről szól, s megmutatja azokat, akik a kövek mögött vannak” – fogalmazott. Nagyné Borbás Edina elmondta, a Nekem Szülőhazám! – Radnóti című alkotás kapcsán felkeresik a középiskolákat, felajánlva, hogy rendhagyó irodalomóra keretében levetítik a filmet, majd beszélgetnek a diákokkal a versekről, magáról a korról, melyben Radnóti Miklós élt és alkotott. „Nagyon fontos, hogy a gyerekek megismerjék ezt a korszakot, hogy kinyissanak egy kaput, ami elindítja őket egy vers felé” – tette hozzá.

A filmekkel kapcsolatban a stúdióvezető elmondta, Nagy Imre Erik zeneszerző segített összeállítani a filmek zenéit, és a Szegedi Nemzeti Színház két tagjának is sokat köszönhet a Telin TV. „Radnóti Miklóst Poroszlay Kristóf formálta meg, míg Radnóti verseit Pataki Ferenc tolmácsolásában hallhatjuk. Első hívásra jöttek, és segítették a filmek elkészültét” – fogalmazott Nagyné Borbás Edina.

Birnfeld Sámuel, Kovács Samuné, Hollender Józsefné, Müller László, Seelenfreund József – öt név, öt egykori szegedi lakos, akiknek emlékét botlatókövek őrzik egykori otthonaik előtt a járdába süllyesztve.

Gaál Bernadett – Varga Anna

no images were found

Előző sztori

Hétszáz éves vírusokat támasztottak fel amerikai kutatók

Következő sztori

Kosárlabda: megszorítaná a Falcót a Szedeák