Novemberi Szerencsenapok Extra

Megkoszorúzták a 131 éves Somogyi-könyvtár épületét + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_koszoruzas08_KF

A könyvtárnak feladata, hogy a jövő nemzedék számára ápolja és gondozza Somogyi Károly hagyatékát – mondta Palánkainé Sebők Zsuzsanna igazgató az alapító tiszteletére tartott megemlékező beszédében.

Épületrekonstrukciós munkák miatt idén rendhagyó módon nem Somogyi Károly szobra előtt tisztelegtek a könyvtár munkatársai és vendégei. Az alapítóra a harminc éve nyitott épület emléktáblájánál, Tóth Béla egykori könyvtárigazgató neve alatt hajtottak fejet.

131 éve, 1883. október 16-án Ferenc József 13 órakor átadta a könyvtárat, amely azóta is (különböző épületekben) szolgálja Szeged olvasóközönségét. Somogyi Károly 1880-ban ajánlotta fel gyűjteményét a városnak, leszögezve, a mintegy negyven ezres állomány örök és elidegeníthetetlen tulajdon. Az esztergomi kanonok a város szellemi újjáépítését tette lehetővé, a könyvtárnak pedig az a dicsőség jutott, hogy hagyatékát kezelheti, feltárhatja – szólt Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a könyvtár igazgatója beszédében. Mint mondta, feladatuk, hogy minden erejükkel gondozzák a nemzetközileg is elismert gyűjteményt.

További programok csütörtökön

Délután az alagsori klubban, a Francia utcai fiókkönyvtárban és a Gyermekkönyvtárban folytatódnak a programok. Utóbbi helyszínen 16.30-kor kezdődik a Meséről mesére című diafilm-vetítés, mégpedig a kicsik Vackorral és a Vízipók kalandjaival ismerkedhetnek meg közelebbről. Az alagsori klubban 16.30-kor Kocsis István Gyalogolj az egészségedért! című előadását hallgathatják meg az érdeklődők, fő téma a sportos gyaloglás. Ugyancsak a klubban, 17 órától a TANITA testanalízis mérés rejtelmeibe kalauzolja el a vendégeket a Nordic Walking Tréner. A Francia utcában Polner Zoltán a Szegedi nagy táj ördöngősei tart ismertetőt a könyvbarátoknak.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Vascsővel, majd vasvillával támadott testvérére a csongrádi férfi

Default thumbnail
Következő sztori

Változó parkolási rend és tömegközlekedés október 23-án

Legutóbbi hasonló cikkek