Sport

Labdarúgás: bizonyították rátermettségüket a magyarok az UEFA Régiók Kupájában

Labdarúgás: bizonyították rátermettségüket a magyarok az UEFA Régiók Kupájában

2014. október 29., szerda
Labdarúgás: bizonyították rátermettségüket a magyarok az UEFA Régiók Kupájában
magyarorszag_izrael02_gs

Kiválóan vizsgázott nemzetközi leckéből a kelet-magyarországi amatőr labdarúgó-válogatott az UEFA Régiók Kupája hazai selejtezője során. Mostanra talán volt ideje mindenkinek felocsúdni e valódi futballünnep okozta eufóriából, így ideje mérleget vetni a történtek kapcsán. Az értékelésre a főszereplőket kértük fel.

A magyar együttes három mérkőzésből kettőt megnyert,

Izrael

és

Litvánia

ellen is magabiztos sikerrel hagyták el a gyepet Kökény Tamásék. Sajnos azonban a továbbjutáshoz ez is kevésnek bizonyult, miután a csoportot százszázalékos teljesítménnyel az élen záró Írország

elleni nyitómeccs

nem sült el jól a gárda számára. Igazságtalanság lenne azonban ez utóbbi találkozót kiemelni, hiszen a

Major László

,

Fecsku István

edzőpáros által vezetett válogatott összességében sok örömöt okozott az értük szorító közönségnek. Erős ellenfelekkel vette fel a versenyt, méltón képviselve a megyét, a régiót és az országot.

Az edző szerint sikertörténetként zárult a menetelés

magyarorszag_irorszag04_gs

"Először is szeretném kiemelni a játékosok hozzáállását, illetve a pályán nyújtott teljesítményüket egyaránt. Úgy gondolom, erőn felül teljesített a csapat. A rivális nemzetek számára könnyebb volt a keret összeállítása, hiszen mi csak a negyedosztályból válogathattunk Magyarországon. Izraelben, Írországban és Litvániában magasabb ligákból is érkeztek labdarúgók. Ez azért egy elég komoly hátrány volt, de kellemesen csalódtam a magyar amatőr futballban és futballistákban. Nyugodtan mondhatom, akadtak olyan támadásaink, amelyek láttán kővé dermedtem a vonal mellett. A srácok mentalitása olyan profi volt, hogy az tényleg példamutató" - fogalmazott portálunknak Major László. Kitért rá, láthatóan feldobta a játékosokat a környezet, amelyben készülhettek, illetve az, hogy mindent megkaptak a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, amire csak szükségük volt az eredményes szerepléshez. Profi módon tudtak készülni, és ez egy amatőr játékos számára nagy dolog. Persze, a nyolcas döntőbe bejutni óriási dolog lett volna, de ahhoz hatalmas bravúrra lett volna szükség. "Összességében azt hiszem, valódi sikertörténetet tudhatunk magunk mögött. Tíz Csongrád megyei kapott szerepet a csapatban, és például

Szilágyi Norbert

nagyszerűen teljesített az egész torna során, de

Kökény Tamásra

vagy

Marton Bencére

mint csapatkapitányra sem lehetett egyáltalán panasz" - emelte ki az együttes mestere. "A látottak alapján azt mondom, a magyar amatőr labdarúgás mindenképpen versenyben van az európaival" - tette hozzá.

Szilágy Norbert számára egyszerre volt fura és jó érzés a nemzetközi megmérettetés

magyarorszag_litvania68_gs

"Kifejezetten pozitív élményekkel gazdagodtam, ahogyan mindenki a csapatból. Úgy gondolom, egy megyei szintű játékosnak nem minden nap van része ilyesmiben. Gondolok itt úgy a szállodára, mint az edzésekre, vagy a meccsek. Remek csapategység alakult ki, és remélem, hogy lesz ennek folytatása" - osztotta meg tapasztalatait Szilágy Norbert, a magyar együttes középpályása. Nevéhez három meccsen 224 pályán töltött perc, egy gól és három gólpassz fűződik, a gárda vezéregyéniségévé vált a torna során. "Az első mérkőzésen zsákbamacska volt az ír csapat, nem tudtuk, hogy mire számítsunk. Sejthető volt, hogy fizikálisan erősek lesznek, játékban is egy brusztolós produkcióval állnak elő. Ugyanakkor az első félidő így is meglepett minket. Határozottak voltak az írek, erőszakosak. Egy lecke volt az a 45 perc számunkra. Szünet után már jobban helytálltunk, akkor már partnerek voltunk a játékban. Sajnos kikaptunk, de egy jobb csapattól, úgyhogy ezen nincs semmi szégyellnivaló. Fura, de egyben jó érzés is volt megtapasztalni, hogy komolyabb szinteken hogyan zajlik a labdarúgás. Persze, nem ez a legmagasabb szint, de valamit visszaadott abból, miért is edz és dolgozik egy játékos" - mondta el a Hódmezővásárhelyi FC kiválósága. Kitért rá, bár hivatalos okok miatt a Himnuszt nem játszhatták le a csapat számára a mérkőzések előtt, ettől függetlenül rendkívül nagy pluszt adott a keret tagjainak, hogy hazájukat képviselhetik. "Még egy magasabban jegyzett futballista sem él át minden nap ilyet, nemhogy egy megyei szintű játékos, mint mi. Óriási érzés volt, és véleményem szerint ez kívülről is látszódhatott rajtunk. Igyekeztünk minden tőlünk telhetőt megtenni a győzelemért" - zárta gondolatait.

A hálóőr, aki a testi épségét sem sajnálta hazájáért

Nem sült el jól a kapus,

Czirják Tamás

válogatottbeli szereplése. Persze, nem a kapus teljesítményével akadtak problémák, hanem a litvánok elleni mérkőzés első negyedórájának végén történtekkel. Végül le kellett cserélni a mórahalmi hálóőrt, aki egy ütközést követően nem tudta folytatni a játékot. „Jól vagyok, köszönöm, hétfőn jártam a traumatológián, ahol megállapították, hogy nincs eltörve semmim, hála Istennek. Viszont kaptam egy speciális rögzítőt, amit három hétig kell viselnem, és azt követően járhatok gyógytornára, ami azt jelenti, hogy várhatóan ebben az esztendőben már nem léphetek pályára” – válaszolt egészségügyi állapotára irányuló kérdésünkre a vállsérülést szenvedett Czirják Tamás.

kstelek_morahalom12_gs

A Mórahalom VSE kapusa két alkalommal, az izraeliek és a litvánok ellen lépett pályára a kelet-magyarországi amatőr válogatottban, ám sajnálatos sérülése miatt a csoport zárómérkőzése hamarabb véget ért számára. Ugyanakkor feladatát a pályán töltött idő alatt maximálisan ellátta, egyetlen egyszer sem tudták bevenni kapuját az ellenfelek. „Óriási megtiszteltetés volt, hogy szerepelhettünk a válogatottban, hiszen a hazánkat képviseltük, még ha amatőr szinten is. Az már csak hab volt a tortán, hogy kétszer is kezdhettem. Nagyon jól telt az egész hét, egy kiváló társaság jött össze. Összességében egy hatalmas élmény volt ez számunkra, és úgy gondolom, hogy ez a csapat megérdemelte a második helyet, hiszen mindenki szívvel-lélekkel küzdött” – értékelt a portás. Mint azt többször is megírtuk, a csapat dolgát nehezítette, hogy gyakorlatilag ismeretlen ellenfelek ellen kellett helytállniuk, ráadásul a riválisok kerete nagyban függött az adott ország szabályaitól, azaz hogy melyik szövetség országa hányadik ligáját tekinti profinak, vagy éppen amatőrnek. „Úgy vágtunk neki a sorozatnak, hogy senkit sem ismertünk. Ez nagy nehézség volt, hiszen megyei szinten, ha jön például a Tápé, akkor be tudjuk lőni, hogy milyen erősségű csapattal találkozunk. Mint utóbb kiderült, az írek kimagaslottak a négy csapat közül, ahogy az edző, Major László is említette. A másik két meccsen annyiból könnyebb dolgunk volt, hogy az első fordulót követően tudtunk videózni, így fel tudtunk ellenfeleinkből készülni valamelyest. A körítés is más volt, ezáltal tényleg egy nagy élmény volt ez a torna” – osztotta meg élményeit Czirják Tamás.

Nógrádi Tibor: óriási élmény volt

magyarorszag_litvania52_gs

Az MLSZ Csongrád megyei területi igazgatóságának nem kis pluszfeladatot jelentett a torna lebonyolítása, hiszen négy együttes mérkőzéseit és szállását kellett koordinálnia, mindezt pedig csak tetézte, hogy Szegeden egyetlen olyan létesítmény sem akadt, amely megfelelt volna az UEFA előírásnak. Így nem csak mérkőzést, hanem még edzést sem tarthattak az idelátogató együttesek Szegeden. „Amikor a finn UEFA-delegált megérkezett, és kiment a Felső Tisza-parti stadionba, először elszörnyülködött, majd megtiltotta, hogy az oda besorolt litván csapat edzést tartson. Mivel nem tudtuk Algyőre vinni edzésre mind a négy válogatottat, végül a magyar válogatott vállalta azt, hogy az Etelka sori sportcentrumban tréningezzen. Ezt azért is sajnáljuk rettentően, mert a részt vevő településeknek, az ottani szurkolóknak óriási élmény volt, hogy láthatták az amatőr Európa-bajnoki selejtezőket, végigszurkolhatták a mérkőzéseket. Megemlíteném, hogy az utolsó forduló során Hódmezővásárhelyre több településről, így Dócról, Mórahalomról, Sándorfalváról is tömegével érkeztek a szurkolók” – mondta el

Nógrádi Tibor

, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója. A vezető kiemelte, a csapatok szállásul szolgáló Novotel Hotel, valamint az Art Hotel is kiválóan teljesített, mind a litván, mind az ír, mind pedig az izraeli csapat maximálisan elégedett volt a körülményekkel. Nógrádi Tibor végül úgy összegzett: Csongrád megye labdarúgása számára hatalmas megtiszteltetés volt, hogy a torna házigazdája lehetett, annak köszönhetően, hogy megyeválogatottja sikert sikerre halmozott a hazai amatőr tornákon az elmúlt időszakban. Nagy örömöt jelent számára, hogy a Csongrád megyei labdarúgókra, a Csongrád megyei válogatottra épülő magyar együttes ezúttal is megállta helyét. Azt ígérte, az igazgatóság a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordít majd a megyeválogatott menedzselésére.

Vajgely Pál, Szuda Sándor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.