Közélet

Kothencz Újszegeden: Útrekonstrukcióra és közösségi terekre van szükség + FOTÓK

Kothencz Újszegeden: Útrekonstrukcióra és közösségi terekre van szükség + FOTÓK

2014. október 5., vasárnap
Kothencz Újszegeden: Útrekonstrukcióra és közösségi terekre van szükség + FOTÓK
utcaforum_pocsai_blanka07_gs

A Hatházak és környékének rendezetlensége, a Kertész és a Lövölde utcák állapota is szóba került Pocsai Blanka és Kothencz János utcafórumán, amelyen az UTC-pálya fejlesztését is szorgalmazták a lakosok.

Választási programjáról kérdezték

Kothencz János

polgármesterjelöltet a Lövölde utcában tartott szombati fórumán, az iskolai közétkeztetésben tervezett önkormányzati felelősségvállalásról, az egészségügyről, a kis- és középvállalkozók helyzetbehozásáról is szó esett, akárcsak a 19-es körzet utcáinak rossz állapotáról. A körzetben (Újszeged II.) a kormánypártok és a L.É.T. Egyesület támogatásával induló

Pocsai Blanka

elmondta, a Gregor-iskolához tervezett új tornacsarnokra is nagy igény mutatkozik, hiszen a körzetben csak a Bálint Sándor Művelődési Házban tudnak rendezvényeket tartani, ám annak kicsi a befogadóképessége. „Gyerekeknek szóló, mozgásos programokat szeretnének az újszegediek, de a jelenlegi művelődési ház – ami hagyományos kultúrotthonként működik – nem alkalmas mindenre. A tervezett tornacsarnok egy többfunkciós létesítmény lenne” – részletezte Pocsai Blanka. A fórum egyik résztvevőjének válaszolva a kormánypártok és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje kifejtette, a kis- és középvállalkozók nem kaptak iparűzési adókedvezményt, pedig a kkv-k, így a helyi kiskereskedők támogatására szükség van. „Ha még egy Árkád-szerű bevásárlóközpont érkezik Szegedre, akkor a kiskereskedők lehúzhatják a rolót. Ezért szükséges támogatni őket, közülük is kiemelten az induló vállalkozásokat” – jelentette ki Kothencz János. „A tervezett Szegedi Nyugdíjasokért kártya visszaélésekre ad lehetőséget” – vetette fel az egyik résztvevő. Mint elmondta, akár el is vehetik tulajdonosától a kártyát, vagy éppen másnak is vásárolhatnak vele. Az asszony arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan az átlagnyugdíjat sem kapják meg, ezt kellene a kormányzatnak rendeznie. Az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött szegediek számára az ingyenes szemétszállítással kapcsolatban pedig azt jegyezte meg, hogy érdemes lenne differenciálni, mivel vannak olyan nyugdíjasok, akik többet kapnak kézhez, mint amennyit egy dolgozó ember. „A kertvárosi, a csatolt és a panelházas városnegyedekben egyaránt igaz, hogy a 60-70 évnél idősebbeknek közel kétharmada súlyos egzisztenciális gondokkal küzd. Sokan magányosak is, a gyerekek, unokák elmennek Szegedről, és anyagilag sem tudják támogatni a szépkorúakat. Az idősek legtöbbjének ezért lenne nagy segítség, ha ingyenessé válna a szemétszállítás, mert több maradna a pénztárcájában” – válaszolt Kothencz János.

utcaforum_pocsai_blanka03_gs

A Lövölde és a Kertész utca rossz állapotát is kifogásolták a lakosok, mellyel kapcsolatban Pocsai Blanka elmondta, Szeged város költségvetésében 150 millió forint van elkülönítve az utcák rendbetételére egy évben, de az illetékes szakbizottság több alkalommal is azzal találta szembe magát, hogy az útalap csak elviekben létezik, a forrásokat a városban zajló nagyberuházások utáni útjavításokra különítették el, s ezért nem jutott pénz a lakosság által is felvetett útrekonstrukciókra. „Vicc, hogy a Kertész utcában egyszer csak véget ér a burkolat, aztán pár méter után folytatódik” – jegyezte meg az egyik résztvevő. Hozzátették, a gázvezeték is cikkcakkban épült ki, a kerítések összevissza vannak, nem szabályzat, hanem úgymond a szokásjog dőlt el, meddig is tart egy-egy porta. Arról is beszámoltak, hogy akad olyan utca Újszegeden, ahol a csatornázási munkálatok után megszüntették a járdát, illetve a vízelvezető árkokkal kapcsolatban elhangzott, hogy hosszú évek óta nem takarították ki, benőtte a nádas. A Hatházakkal kapcsolatban a 19-es körzet jelöltje, Pocsai Blanka elmondta, hetvenegy lakás van ott, s tudomása szerint hajléktalanszállót alakítana ott ki a jelenlegi városvezetés. „A lakások felében laknak jelenleg, némelyik döbbenetes állapotok uralkodnak. Jön fel a szennyvíz a mosogatóból, penészesek a falak, elképesztő, hogy emberek ilyen körülmények között tudnak élni” – fogalmazott. Hozzátette, jobb sorsa lenne érdemes a Hatházak és a környéke, ahol egykor azok a munkások kaptak lakást, akik jól dolgoztak. A füvészkert bejárata előtt tartott utcafórumon az UTC-pálya felújítását is szorgalmazták a résztvevők, amivel kapcsolatban Pocsai Blanka elmondta, hogy az utánpótlás-nevelésben nagy szerepe van az újszegedi létesítménynek, ezért is lenne érdemes fejleszteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.