Gazdaság

Jóváhagyták a Mol kurdisztáni mezőfejlesztési tervét

Jóváhagyták a Mol kurdisztáni mezőfejlesztési tervét

2014. október 30., csütörtök
Jóváhagyták a Mol kurdisztáni mezőfejlesztési tervét

Jóváhagyta a Mol Nyrt. kurdisztáni leányvállalatának, a Mol Kalergannak a kurdisztáni Akri-Bijeel blokkra vonatkozó mezőfejlesztési tervét a természeti erőforrások minisztere - jelentette be a Mol Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a kitermelési megállapodás (lifting agreement) és a csővezeték építési megállapodás (pipeline construction agreement) főbb paramétereiről tárgyalások folynak a kurdisztáni természeti erőforrások minisztériumával. A Mol 100 százalékos leányvállalata, a Mol Kalegran 2007 óta működik az észak-iraki Kurdisztánban az Akri-Bijeel blokk operátoraként. Az operátor két kereskedelmi értékű találatot jelentett be a blokkban, a mezőfejlesztési terv a két találat (Bijell, Bakrman) körüli területre vonatkozik. Közölték: a fejlesztési program két fázisból áll. Az első fázisban az operátor célja az olyan fontos tényezők pontosabb meghatározása, mint a készletállomány mérete, a kitermelhető szénhidrogén aránya, a felszíni létesítmények optimális kialakítási módja és a teljes mezőfejlesztési költségek meghatározása. Az első fázis azonnal kezdetét veszi, négy fúróberendezés és egy kútmegmunkáló fúróberendezés használatával, ezzel is felgyorsítva a megvalósítást, és ahol lehetséges, egyben előkészítve már a második fázis megindítását is - írták. A Mol az MTI érdeklődésére csütörtökön közölte, az Irakban folyó harcok eddig semmilyen problémát nem okoztak az ottani tevékenységükben. A Mol 2014. június 1-jével megnyitotta új regionális irodáját Erbilben, Kurdisztán fővárosában. Az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet fegyveresei június óta jelentős területeket foglaltak el Irak nyugati és északi - javarészt szunniták lakta - részén. Bár a szervezet számos vallási kisebbség több tízezer tagját üldözte el lakhelyéről Észak-Irakban, ez idáig a Kurdisztán autonóm tartomány stabilitását nem veszélyeztette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.