Írjon nekünk

Egészség

Ismét Szegeden a Szűrési Staféta

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

SZS20140820_augusztus20_mellrakszures_006

Kerékpáros felvonulással és Családi Egészség Délutánnal hívja fel a figyelmet a kormányhivatal a mellrák elleni küzdelemre.

Az EMMI Egészségügyért felelős Államtitkársága kezdeményezésére indult az az országos programsorozat, amely a szervezett emlőszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet. A „Szűrési stafétát” az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szervezi, egész éven át, minden hónapban más-más állomáshellyel. A tavaszi „Szűrés éjszakája” április 25-én sikeresen lezajlott megyénkben, az őszi stafétát pedig figyelemfelhívó programmal készül átvenni a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Október 17-én hosszított nyitva tartással várják az emlőszűrésre jelentkezőket a megye három diagnosztikai központjában, 18-án pedig kerékpáros felvonulásra és családi egészség délutánra hívják mindazokat, akik úgy gondolják, fontos az emlőrák elleni küzdelem.

A nők körében az emlőrák a leggyakrabban kialakuló daganattípus, amely a tüdő- és vastagbél tumorok után a legtöbb rosszindulatú daganat miatti halálesetért tehető felelőssé. Magyarországon majdnem minden tizedik nőt érint élete folyamán az emlőrák. Évente több mint 5200 nőnél fedeznek fel emlődaganatot és több mint 2100 nő életét követeli annak ellenére, hogy hazánkban is rendelkezésre áll a korai felismerését lehetővé tevő szűrővizsgálat. Az emlőrák korai felismerésének leghatékonyabb módja a mammográfia, azaz az emlők lágyrész-röntgenvizsgálata. A mammográfiás szűrővizsgálat lehetővé teszi az emlők daganatos elváltozásának felismerését korai szakaszban, akár a tünetek megjelenése előtt. A szűréssel bizonyítottan 25-30 százalékkal csökkenthető az emlőrák miatti halálozás a leginkább veszélyeztetett 50-69 éves nők körében. Hazánkban a Népegészségügyi Program keretében a szervezett emlőszűrés 2002-től elindult, ami a 45-65 éves nők kétévenkénti mammográfiás vizsgálatát jelenti. Ahhoz, hogy valóban jelentős csökkenést érhessünk el a halálozásban, 70 százalékos részvételre lenne szükség a szervezett szűrővizsgálaton, amelytől hazánk 50 százalék körüli részvétele jócskán elmarad.

A szűrési staféta éppen arra kívánja ráirányítania figyelmet, hogy a kétévente küldött behívólevéllel minél többen jelentkezzenek a lakóhelyükhöz legközelebb lévő szűrőállomásra, ingyenes vizsgálatra.

Újból hosszított nyitva tartás az emlőszűrő központokban:

Október 17-én, Csongrád megyében három emlőszűrő központ tart nyitva este 10-ig annak érdekében, hogy a behívó levéllel rendelkezők részt tudjanak venni minden további időpont egyeztetés nélkül is a szűrésen.

Szegeden a Pathológia Intézetben lévő Emlő Szűrő Központban (Szeged, Állomás utca 2.) 15-től 22 óráig,;

Hódmezővásárhelyen a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó Hódmezővásárhelyi Emlő Szűrő Központjában (Hódmezővásárhely, Dr. Imre József u. 2.) 8-tól 22 óráig;

Szentesen a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Emlőszűrő Központjában (Szentes, Sima Ferenc u. 44-58.) 8-tól – 22 óráig.

Ezen a napon több város, település is vállalta, hogy a behívott személyeket busszal beszállítja az emlőszűrő központba. Előre láthatólag Kistelekről, Eperjesről, Nagytőkéről, Fábiánsebestyénről, Derekegyházról történik beszállítás az illetékes emlőszűrő központba.

Az emlőszűrés mellett más szűrésekre is lesz lehetőség. Szegeden a szakemberek rizikószűréseket végeznek, a mért értékek birtokában egészséges életmódra vonatkozó tanácsokkal látják el az érdeklődőket. Lehetőség lesz az emlő önvizsgálatának megtanulására és az emlőmulázs megtapintására is.

Kerékpáros felvonulás és családi délután az egészség jegyében:

Október 18-án, szombaton 15 órától pedig egy figyelemfelkeltő akciót szervez a megyei kormányhivatal az egészségfejlesztési intézetekkel közösen. Szegeden és a megye több városában kerékpáros felvonulással vagy gyaloglással, illetve más közösségi megmozdulással hívják fel a résztvevők a figyelmet az egészséges életmód, az önvizsgálat és a szűrés fontosságára.

A megyeszékhelyen a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi tér 1. szám alatti épületétől 15 órakor indul egy biciklis felvonulás, melyhez bárki csatlakozhat. A kerékpáros menet útba ejti a szegedi az I. számú Szakorvosi Rendelőben lévő Emlőszűrő Központot (Szeged, Tisza Lajos krt. 97.) a végállomása pedig a Móra Ferenc Múzeum előtti tér lesz, ahol egy Családi egészség délután keretében 14-től 17 óráig rizikószűrések, egészséges életmód tanácsadás, valamint a Start up Fitness Stúdió közreműködésével közös torna várja a megjelenteket.

A szegedi rendezvényen részt venni nem csupán érdemes, hanem hasznos is lesz, hiszen az egészség délután zárásaként azok között, akik bármelyik programelemen aktívan részt vettek, a szervezők egy kerékpárt sorsolnak ki.

szuresistafeta

Egészség

Rúzsa Magdi-koncerten vehetnek részt Csongrád megye véradói

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk, hogy a következő napokban hol adhatunk vért a megyében.

Tovább olvasom

Egészség

Megint romlott a levegő minősége Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ismét magas a szállópor-tartalom.

Tovább olvasom

Egészség

Korszerű biobankot alakítanak ki Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az SZTE csatlakozik az európai biobankokat összefogó kutatási hálózathoz.

Tovább olvasom

Aktuál