Közélet

Felsőoktatási ipari együttműködési központot hoznak létre Szegeden + FOTÓK

Felsőoktatási ipari együttműködési központot hoznak létre Szegeden + FOTÓK

2014. október 3., péntek
Felsőoktatási ipari együttműködési központot hoznak létre Szegeden + FOTÓK
sajttaj_rektori05_gs

Felsőoktatási ipari együttműködési központot (FIEK) hoznak létre Szegeden, ennek elsődleges feladata az SZTE és a régió gazdasági szereplői közötti kooperáció megerősítése és hatékonyabbá tétele – jelentette be Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese. A sajtótájékoztatón Kothencz János polgármesterjelölt úgy fogalmazott: a FIEK-et Szegednek találták ki, perspektívát nyit a munkanélküliek számára is.

A szakember az intézmény kialakításáról tartott sajtótájékoztatón elmondta, a központ célja, hogy a kutatók és a vállalkozások egymásra találjanak, a kutatási eredményekből iparilag, kereskedelmileg használható termékek, szolgáltatások jöjjenek létre. Az unió strukturális alapjának forrásaiból az ország legalább négy helyén alakítanának ki ilyen intézményt, amelyben együtt dolgozhatnak az üzleti és a kutatói szféra szakemberei. Itt üzletfejlesztéssel és a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos tanácsokat is kapnak, annak érdekében, hogy sikeres vállalkozásokat hozhassanak létre.

Korányi László

kifejtette, a magyar innováció régóta megoldatlan problémája, hogy míg a multinacionális és a hazai nagy vállalatok nemzetközi mércével is élen járnak a kutatás-fejlesztésben és az egyetemi és kutatóintézetek is kiemelkedő eredményeket érnek el, a kis- és közepes vállalkozások (kkv) innovációs képessége és hajlandósága messze elmarad a kívánatostól.

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta, az új intézmény az európai uniós tudományos nagyberuházásaként épülő lézerközpont mellé tervezett tudáspark magjának tekinthető. A központ fontos szerepet tölthet be az oktatásban is, a többi között a doktori képzésben, amelyben komoly igény lenne arra, hogy a doktoranduszok olyan problémákon dolgozhassanak, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az iparhoz – közölte a professzor.

sajttaj_rektori07_gs

Szabó Gábor azt mondta, Magyarországon a doktori képzést a mai napig sokan kizárólag az akadémiai-egyetemi szféra utánpótlásának tekintik, miközben a munkaerőpiac számít ezekre a magasan képzett szakemberekre. Hozzátette: az Egyesült Államokban a doktori fokozattal rendelkezők 60-70 százaléka már a versenyszférában helyezkedik el. Az Innovációs Szövetség elnöki posztját is betöltő akadémikus hangsúlyozta azt is, hogy a magyar gazdaság fenntartható fejlődéséhez elengedhetetlen a kutatás-fejlesztés. Az új szolgáltató, innovációs központokról elismerően szólt

Nemesi Pál

, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Úgy fogalmazott, rendkívül fontos, hogy a FIEK intézményes módon teremt lehetőséget a kutatói szféra és a gazdaság szereplői közötti találkozásra. A kkv-k szerepének hangsúlyosságát a következő adatokkal húzta alá: Magyarországon a foglalkoztatás több mint 90 százaléka ezekhez kötődik, ugyanakkor a GDP-termelésnek az 50 százalékát sem érik el, ami jelentős lemaradásnak számít más országokhoz képest. A magyar gazdaság teljesítménye szempontjából döntő jelentőségű, milyen eredménnyel szerepelnek a kkv-k a hazai és a nemzetközi piacon, elengedhetetlen ezek versenyképességének növelése. A Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központok Nemesi Pál véleménye szerint hozzájárulhatnak majd ehhez.

Kothencz: A FIEK-et mintha Szegednek találták volna ki!

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP szegedi polgármesterjelöltje kijelentette, a csongrádi megyeszékhelyen az elmúlt években látványberuházások voltak, jelentős ipari fejlesztés nem történt a városban. A településen 7 ezer tartós munkanélküli van, számukra lehetőséget, jövőt kínálhat a megerősödő kkv-szektor.

sajttaj_rektori13_gs

„Le kell szögezni, Szegeden az utóbbi időben igazi iparfejlesztés nem történt. Különösen nem olyan, mint a Mercedes vagy Audi, amely egy teljesen új fejlődési pályára állította a befogadó régiót, és ami ha egyszer letelepedett, akkor nagyon nehezen mozdítható – nem úgy, mint egy bevásárlóközpont” – közölte Kothencz. Ez különösen azért fontos szerinte, mert időközben az egyik oldalon Kecskemét, a másik oldalon Temesvár hatalmas fejlődésnek indult, és az a veszély fenyeget, hogy végleg elszívnak minden fejlesztési forrást ezek a földrajzilag Szegedhez közel eső városok.

Perspektíva a tartósan munkanélkülieknek

„Szeged számára versenyelőnyként a high-tech cégek szempontjából az egyetem és az ELI maradt. Az universitas potenciálját azonban hozzáférhetővé kell tenni a vállalatok – elsősorban a kkv-k – számára. Erre szolgál a felsőoktatási ipari együttműködési központ. A FIEK tehát egy olyan kezdeményezés, ami amellett, hogy az egész ország számára fontos, olyan, mintha Szegednek találták volna ki – egyfajta vigaszágként” – jelentette ki a kormánypártok és a L.É.T. polgármesterjelöltje.

sajttaj_rektori10_gs

A sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy az érintett vállalati szektor jellemzően nem szakképzetlen munkaerőt foglalkoztat, de a fejlődő gazdaság legalább a fiatalok számára perspektívát kínál, és motivációt ad, hogy szakképzettséget szerezzenek. „Ha a gazdaság ténylegesen fejlődésnek indul, akkor az kihat – ahogy azt Győr, vagy Kecskemét esetében látjuk – a város egészére, a szociális rendszer működtetésétől kezdve az iskolarendszer fejlesztéséig” – szögezte le. Kothencz János a felsőoktatási ipari együttműködési központ létrehozását előremutatónak nevezte, ami a szegediek számára kiszámíthatóbb, biztonságosabb jövőt nyújthat. Ahogy fogalmazott, ha a szegedi kis- és közepes vállalkozó, ha általában a szegedi vállalkozó attól tud több munkahelyet létesíteni, hogy fejleszteni képes, ha találkozik a technológiai fejlesztés lehetősége a hatékonyabb forrásbevonással, akkor újfajta perspektíva nyílhat a szegedi tartós munkanélküliek számára. „Olyan perspektíva, melyet a jelenlegi városvezetés nem tudott kínálni. A FIEK ily módon a reményteljesebb, kiszámíthatóbb, biztonságosabb jövőt erősíti fel” – összegzett a polgármesterjelölt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.