/

Vádat emeltek Toroczkai László ellen a Bank Center-ügy miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

toroczkai01_gs

Kényszerítés bűntettének kísérlete miatt vádat emeltek Toroczkai Lászlóval, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetőjével szemben a 2012. március 15-én, a Szabadság téri Bank Center épületénél történtek miatt – közölte a Fővárosi Főügyészség kedden az MTI-vel.

A vádirat szerint a vádlott 2012. március 15-én a Bank Center budapesti, Szabadság téri épületében arra próbálta kényszeríteni az ott szolgálatban lévő biztonsági őröket, hogy azonnal intézkedjenek annak érdekében, hogy a nála lévő petíciót a Nemzetközi Valutaalap (IMF) valamely vezető beosztású képviselője a helyszínen átvegye tőle.

Egy be nem jelentett, több mint 100 fős rendezvény vezetőjeként követelésének a szomszédos MTV-székház közismert ostromára utaló fenyegetésekkel próbált meg érvényt szerezni, miközben a tömegben ismeretlenek petárdát robbantottak, és egy fáklyát is eldobtak – áll a közleményben. A cselekményeknek végül a rendőrök helyszínre érkezése vetett véget.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a férfit kényszerítés bűntettének kísérletével vádolja, amely miatt a bíróság akár három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat – közölték. Toroczkai László, a HVIM vezetője 2012. március 15-én több mint száz társával bement az V. kerületi Bank Centerbe, ahol petíciót akartak átadni az IMF képviselőjének. Vitatkoztak a portaszolgálattal, miután közölték velük, hogy a nemzeti ünnepen üres az épület, majd többen a futballmeccsekről ismert pirotechnikai fáklyákat égettek, és távoztak az épületből. Ezután átvonultak a volt MTV-székházhoz, ahol egyebek mellett kitűztek egy nemzetiszínű lobogót, egy árpádsávos zászlót és a HVIM zászlaját is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság akkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tíz embert azonosítottak azok közül, akik a Bank Center épületébe behatolva pirotechnikai eszközöket hoztak működésbe, ezért velük szemben garázdaság miatt indult eljárás. 2012 júniusában erről azt közölte a rendőrség: a büntetőeljárás folyamatban van ismeretlen tettes ellen; ugyanekkor kezdeményeztek vádemelést Toroczkai László ellen.

Default thumbnail
Előző sztori

A belföldi vendégforgalom húzza a turizmust

Default thumbnail
Következő sztori

Balog: legyen minősített eset, ha oktatási intézményben követnek el erőszakot

Legutóbbi hasonló cikkek