Közélet

Szőkéné emberközpontú terveket valósítana meg Újrókusban

Szőkéné emberközpontú terveket valósítana meg Újrókusban

2014. szeptember 3., szerda
Szőkéné emberközpontú terveket valósítana meg Újrókusban
szokene02_gs

Újrókus városrész idős lakóinak kíván segítséget nyújtani a körzet kormánypárti és L.É.T.-es képviselőjelöltje, többek közt nyugdíjasklubok létrehozásával és egy egészségház kialakításával, ahol a különböző testi és lelki problémákkal küzdő környékbeliek nyugalomra lelhetnek.

„Szinte minden nap járok a lakókörzetben, hogy találkozzam az itt élőkkel. A beszélgetések során sokrétű problémákkal, gondokkal szembesülök. A magukra maradt, idős emberek egészségügyi állapotuk romlása miatt, esetenként egy műtétet követően átmenetileg gondozásra, netán utókezelésre, rehabilitációra szorulnak” – árulta el

Szőke Barnabásné

. Bár régen működött a Kossuth Lajos sugárúton két nyugdíjasklub is, amelyek a fenti feladatok ellátásában tudtak támogatást nyújtani, azonban az egyesületeket összevonták és áthelyezték, így a környéken az időseknek nincs lehetőségük rendszeresen szervezett programokban részt venni. „Családommal nyolc évig panellakásban éltünk, így jól ismerem a lakótelepi lét gondjait. Az ott élők életkörülményei a közel negyven év alatt nemhogy javultak volna, hanem csak folyamatosan romlottak. Az első beköltözők felnevelték gyermekeiket, akik új családot alapítottak, majd elköltöztek, a szülők pedig magukra maradtak öreg korukra” – mondta Szőke Barnabásné, a négyes számú választókörzet önkormányzati képviselőjelöltje.

szokene05_gs

„Az egyedül élő nyugdíjasok elmagányosodtak, a mindennapos önellátással összefüggő feladatokon túl az idejüket a négy fal között tévénézéssel vagy rádióhallgatással töltik. Beszélgetéseink alkalmával örömmel fogadták a nyugdíjasklubok létrehozásával kapcsolatos terveinket” – tette hozzá a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület által is támogatott jelölt. A felmerülő probléma megoldásához megfelelő helyiségekre van szükség, mert a méltó körülmények biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy ott jól érezzék magukat „Találnunk kell rátermett vezetőket, például egy nyugdíjas pedagógust vagy könyvtárost, akik hozzáértéssel, a szépkorú hölgyek és urak megelégedésére szervezik a programokat” – tette hozzá Szőke Barnabásné. A képviselőjelölt asszony által említett lehetséges vezetők közé tartozik Nagy Ágnes, Vértói úti lakos, aki korábban a klinikán testi és lelki sérültekkel foglalkozott, és szívesen vállalna karitatív munkát, idősek ápolását. „Szeretném hasznossá tenni magam, nagyon szerettem a klinikán dolgozni, szívesen segítek másokon, akár közvetlenül gondoskodva, egészségügyi és szociális problémákat is érintve, akár nyugdíjasklub vagy egyéb programok szervezésével” – nyilatkozott

Nagy Ágnes

. A városi egészségügyi intézmények, gyógyfürdők hosszú várakozási idővel tudják előjegyezni az idős betegeket. A gyermekeik, netán unokáik sem tudnak elegendő időt fordítani rájuk, mert dolgoznak, ezenfelül a saját gyermekeikről kell gondoskodniuk. „Ezt a problémát oldanák meg a lakótelepeken megvalósuló egészségházak, nappali ellátással, szakápolókkal, gondozói hálózattal” – fejtette ki terveit Szőke Barnabásné.

szokene01_gs

Kothencz János, a kormánypártok civil polgármesterjelöltje is szorgalmazza az egészségházak létrehozását Szegeden. „Nincsenek gyógyászati célú beruházások, ezért egy átfogó program keretében egészségházakat kell létrehozni Szegeden európai uniós források felhasználásával. Hiába gyönyörű az Anna-fürdőnk vagy éppen Mórahalmon a gyógy- és termálfürdő, ezek távol vannak az itt élőktől, akiknek egy része nem tudja kifizetni a belépő árát sem” – nyilatkozta korábban a SZEGEDma.hunak a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület által támogatott polgármesterjelölt. Szőke Barnabásné leszögezte, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy elöregszik Szeged lakossága is, az országos tendencia itt is egyre jobban megfigyelhető. Az önkormányzati képviselőjelölt szerint egy valóban felelős városvezetésnek szükséges kiemelt figyelmet fordítania az idősebb korosztályra, tudomásul kell venni, hogy egyre többen vannak. Számukra partneri kezet kell nyújtani, és az érintettek megkérdezésével jobb körülményeket teremteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.