/

Szobori búcsú: Balczó András vehette át a Szer Üzenete-díjat + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szeribucsu_mj-055

Több mint százéves hagyományok elevenedtek meg vasárnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark monostor romjai között. A hajdanán szobori búcsúra keresztelt püspöki megemlékezésen ismét átadták a Szer Üzenete-díjat.

Először 117 évvel ezelőtt járultak az egykori monostorhoz a környékbeliek, hogy megemlékezzenek Árpád honszerző vezérről. Az összejövetelekhez mindig szentmise kapcsolódott, így ragadt rajta a szobor búcsú elnevezés. A szobor búcsú egykor az ópusztaszeri közösség ünnepe volt, mára az egész nemzet ünnepélyévé vált. Kettős eseményt ülnek ma a hívek, hiszen ez a nap egyszerre a liturgikus naptár 23. vasárnapja, másfelől pedig Kisboldogasszony ünnepe – fogalmazott ehhez kapcsolódóan Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke. Habár a megemlékezés miértje az idők folyamán átalakult, a közösség mégis fenntartotta a ceremóniát, azóta is minden évben megtelik az emlékpark határon innen és túlról érkező keresztényekkel.

“Jézus közösségét természetfeletti kapcsolatok tartják össze”, az erkölcsileg jó ügyért történő összefogás – bár lényegesen nagyobb erőfeszítést igényel a tagoktól – minőségi változást hozhat az emberi életekbe. A megyéspüspök celebrálta szentmisén elhangzott az is, a problémák és személyes konfliktusok ellenére is működhet jól egy közösség, ha annak tagjai a jó cél érdekében kívánnak tenni – ez a Megváltó pozitív összefogásra buzdító módszere.

no images were found

“Holnap ünnepeljük Mária születésnapját, Kisboldogasszony napját. De miért boldog ő?” – tette fel a kérdést Kiss-Rigó. Úgy válaszolt, nem az anyaság tette őt boldoggá, hanem az, hogy szolgálhatta és beteljesíthette az Úrtól kapott feladatát. Mindazok a hétköznapi emberek, akik hozzá hasonlóan nyitott szívvel keresik Isten rájuk vonatkozó tervét és igyekeznek teljesíteni a számukra kirótt feladatokat, elnyerhetik ugyan azt a boldogságot, amit a Szűz is átélt. “Az idei díjazott is ilyen ember, aki életében kereste és megvalósította Isten akaratát” – tette hozzá a Szer Üzenete-díjasnak címezve.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Árpád vezér halálának 1100., és az első búcsú 110. évfordulója alkalmából Szer Üzenete néven alapított kitüntetést. A díj nem más, mint egy íjas pecsétgyűrű, amit minden évben olyan keresztény magyar embernek szánnak, aki kiemelkedő közösségépítő és nemzetmegtartó munkájával példát statuál mások előtt. Idén Szer Üzenete-díjban Balczó András háromszoros olimpiai magyar bajnok öttusázó, a Nemzet Sportolója részesült, a pecsétgyűrűt pedig Kertész Péter, az emlékpark vezetője adta át, majd Levente Péter előadó, önképző társaslény, 2012-es díjazott méltatta.

Balczó András meghatottan lépett a színpadra, úgy fogalmazott, “agyonnyomják” mindazok a dicsérő szavak, amelyekkel megtisztelték. “Álomszerű számomra ez a helyzet” – mondta, majd életének egy-egy rövid és tanulságos történetét osztotta meg az őt ünneplőkkel.

no images were found

Előző sztori

Családi nap és búcsú a Lechner téren + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgás: Veselin Guberinic büntetője három pontot ért a Sándorfalvának + FOTÓK