Közélet

Szegedi LMP: nyilvános illemhelyeket Szegedre!

Szegedi LMP: nyilvános illemhelyeket Szegedre!

2014. szeptember 16., kedd
Szegedi LMP: nyilvános illemhelyeket Szegedre!
lmp_sajttaj02_gs

„Nehézkesen folyó ügyeink” című sajtótájékoztatóján a nyilvános WC-k hiányára hívta fel a figyelmet az LMP és a 4K!. Szentistványi István szerint nem lehet gazdasági kérdés, hogy ezzel a kérdéssel érdemben foglalkozzon a város.

Egy kis akcióval kötötte egybe a szegedi LMP-4K! a nyilvános WC-k hiányával foglalkozó sajtótájékoztatóját. Két fiatal a városháza portáján érdeklődött, vajon hol találnak nyilvános illemhelyet. Őket a Fekete sas utcába irányították, az egyik bolt alatt üzemelő nyilvános illemhelyhez.

Szentistványi István

, az LMP-4K! önkormányzati képviselőjelöltje elmondta, az egyik leggyakoribb lakossági panasz hosszú évek óta, hogy a városban nincsenek nyilvános WC-k, így vendéglátóipari egységekbe kénytelenek betérni és vásárolni azok, akik „arra rászorulnak”. Az LMP-s politikus szerint a városvezetés megfeledkezik azokról, akik nem feltétlenül engedhetik meg maguknak ezt a fajta „kényszerfogyasztást”, hiszen a diákoknak és az idősek egy részének nincs erre pénze. A Szegedre érkező turistáknak és a tehetősebbeknek természetesen ez nem okoz gondot, de Szentistványi szerint elfogadhatatlan az, hogy a város nem gondol azokra, akik ezt nem engedhetik meg maguknak. Megjegyezte, a nyilvános WC-k nem üzemeltethetőek nyereségesen, de vannak olyan kérdéskörök, amelyekben nem lehet csak a pénzoldalt vizsgálni.

lmp_sajttaj01_gs

Elmondta, a Városkép- és Környezetvédelmi Bizottság még két évvel ezelőtt kért jelentést a témában, melyből kiderült, valóban nincsenek nyilvános illemhelyek. A bizottsági vitán az hangzott el, hogy elegendő, ha nagyobb rendezvények idején mobil WC-ket létesítenek. Az LMP-s képviselőjelölt szerint ez is jelzi, hogy csak a fizetőképes kereslet felől közelíti meg a dolgot a város. Végül bizottsági határozatok ugyan születtek, előrelépés az ügyben azonban nem történt az elmúlt másfél évben. Hozzátette, a

4K! is tartott már akciót

, ők elsősorban a fiatalok felől közelítették meg a kérdést, akiket a rendőrség folyamatosan büntet a köztéri vizelés miatt. Az LMP-4K! önkormányzati képviselőjelöltje,

Dudás Róber

t a közfürdők hiányáról beszélt. Nincs olyan hely Szegeden, ahol ingyenesen vagy jelképes összegért lehetne fürdeni, mosni vagy éppen mosatni. Mint elmondta, a Pulcz utcában járt olyan házban, ahol nincs fürdőszoba, és ilyenből több is akad a városban. Szentistványi hozzáfűzte, bár a közfürdők akkor terjedtek el, amikor még nem voltak komfortos lakások, de ma vannak olyanok, akik ideiglenesen vagy tartósan nem tudnak hol tisztálkodni vagy éppen mosni. Hangsúlyozta, nem hajléktalanokat érintő problémáról van szó, mint ahogy a köztéri WC-k esetében sem. Egy ad hoc bizottság felállítását szorgalmazta Szentistványi István sajtótájékoztatóján, amely ezt a kérdéskört kezelni tudja záros határidőn belül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.