Szegedi LMP: “A nagy pártok rájátszanak a választási rendszer átláthatatlanságára”

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lmp01_gs

A Lehet Más a Politika a választópolgárok informálását tűzte ki céljául az ajánlóív-gyűjtés tanulságaiból kiindulva, a zöld párt hangsúlyozza: az egyéni körzetekben esélytelennek tűnő kis pártra adott szavazat sem veszik el, a kompenzációs listán nagy jelentőséggel bírnak a töredékszavazatok.

“Büszkén jelentjük ki, hogy az októberi önkormányzati választásokon a Lehet Más a Politika mind a húsz szegedi körzetben állít jelöltet, valamint sikeresen összeállt a megyei és a kompenzációs listánk is, és polgármesterjelölteket is indítunk” – fejtette ki Tanács Eszter, a párt szóvivője. “A nagy pártok polgármesterjelöltjei úgy tűnik, titkolják, kik is állnak valójában mögöttük, valamint azt hangsúlyozzák, hogy a kis pártokra adott szavazat mit sem ér, csak elveszik a választási rendszerben” – fűzte hozzá Tanács Eszter.

“Az a tény, hogy a nagy pártok félre tudják vezetni a választókat a fentihez hasonló kijelentésekkel, annak köszönhető, hogy a szegediek nincsenek tisztában azzal, hogyan működik a választási rendszer, ezen a problémát oldanánk meg egy rövid tájékoztatóval, mert úgy látjuk a nagy pártok rájátszanak a rendszer átláthatatlanságára, ezzel veszélybe sodorva a választások demokratikusságát” – mondta el Szentistványi István, az LMP képviselője. “Fontos ismernünk a szegedi közgyűlés összetételét: 29 helyből áll, ebből egy hely a polgármesteré, húsz az egyéni körzetek képviselőnek helye, a maradék nyolc mandátumot pedig a kompenzációs listáról bekerült képviselők számára tartják fent – ezeket a helyeket kell megcéloznia a Lehet Más a Politika képviselőjelöltjeinek, ezen helyek megszerzésével elérhetnénk, hogy a szegediek képviselete ne a két nagy politikai erő pártcsatározásainak játékszere legyen” – tette hozzá Szentistványi István. “Mindenképpen ki kell hangsúlyoznunk, hogy minden, az LMP-re adott szavazat számít, mert ha az egyéni körzetet nem is nyeri meg az adott képviselőjelölt, az összegyűlt töredékszavazatok által kompenzációs listáról bekerülhet a közgyűlésbe a jelölt. A közelgő választáson az a célunk, hogy két képviselőnk szerezzen mandátumot, és úgy érezzük erre meg is van az esélyünk, hiszen tudtunk listát állítani” – jegyezte meg a képviselő.

“Úgy érezzük, az LMP-nek reális esélye van arra, hogy bekerüljön a közgyűlésbe, ezért kötöttünk választási szövetséget a párttal” – emelte ki Szabó Dániel, a Bal Párt által indított képviselőjelölt. “25 éve nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek, és úgy érezzük ez önkormányzati felelősség is, a helyi vezetésnek a közterületek karbantartása mellett szociális ügyekkel is hangsúlyt kellene fektetnie, ezért lenne szükség az LMP jelenlétére a közgyűlésben, mert ha a két nagy oldal közül egyik sem tud jelentős többséget szerezni magának, akkor a Lehet Más a Politika igen fontos szerepet tölthet be a város vezetésében” – tette hozzá Szabó Dániel. “Igaz, a választási rendszer torz, és csak a nagy pártoknak kedvez, mégis van esély arra, hogy képviselethez jussunk októbertől” – fejtette ki Szabó Dániel.

Előző sztori

Szombaton újabb filatéliai előadás Vásárhelyen

Következő sztori

Napi Gondolatok: utat Marostő és Szőreg közé! + VIDEÓ

Legutóbbi hasonló cikkek