Kultúra

Szegeden tartanak konferenciát a roma szakkollégiumok + FOTÓK

Szegeden tartanak konferenciát a roma szakkollégiumok + FOTÓK

2014. szeptember 27., szombat
Szegeden tartanak konferenciát a roma szakkollégiumok + FOTÓK
rszh_orszagos_talalkozo21_gs

Elkezdődött a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat konferenciája. A programok egy teljes hétvégén át az esély és felelősség jegyében zajlanak.

Ötödik alkalommal szervez konferenciát a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat a közös jövőt építő cigány értelmiség érdekében. A szakkollégiumok elsődleges feladata a tehetséggondozás, a hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányainak támogatása, mindemellett pedig, hogy érzékennyé tegyék a diákokat a társadalmi problémákra. Céljuk, hogy olyan, cigány identitásukat megőrző, keresztény értelmiségieket neveljenek, akik sokoldalúan képzettek, szakmai munkájukban magas szintre törekednek, nyitottak a fejlődésre, és elkötelezettek egyházi közösségük képviseletére. Egymás gondolatainak megismerése a roma és magyar ügyekről – ezt a célt szolgálja a többnapos konferencia

Balog Zoltán

, az emberi erőforrások minisztere szerint. Mint mondta, a legfontosabb, hogy a résztvevő felek őszintén beszéljenek egymással, meghallgassák a másik nézőpontjait és gondolkodásra sarkallják a résztvevőket. „Az egész társadalomnak szüksége van arra, hogy legyenek olyan értelmiségeik, akik a saját világukról hitelesen, meggyőzően és érthetően beszélnek” – szólt a fiatalokhoz. Arra bíztatta őket, használják ki a konferencia adta lehetőségeket és merjenek őszintén vitázni a magyar és roma ügyekről.

rszh_orszagos_talalkozo16_gs

Az ilyen konferenciákon emberi, baráti és testvéri együttműködés alakul ki kollégiumok, intézményfenntartók, a minisztériumok és az egyház között, ahol szinte egy nagy családként gondolkodnak a felek – utalt

Kiss-Rigó László

, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke megnyitóbeszédében a korábbi években kialakult szoros kapcsolatra. „Ezekben a napokban egy szomorú eseményre emlékezünk, a holokauszt 70. évfordulójára. Néhány hete a szegedi zsidó hitközség áldozataiért állítottak emlékművet, ma este ezzel a műsorral a holokauszt roma áldozataira emlékezünk.” A megyéspüspök úgy fogalmazott, a múlt megidézése segít abban, hogy a borzalmakat átélt családok leszármazottai erőt gyűjtsenek a felmenőkkel történtek feldolgozásához.

rszh_orszagos_talalkozo32_gs

A konferencia megnyitója után a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából bemutatták az O Zibaro, vagyis A vonat című táncdrámát

Farkas Zoltán

művészeti vezető rendezésében. Az emberi erőforrások minisztere a darab után ismertette Reinhard Florian Hazavágytam, Kelet-Poroszországba! (Hogyan élte túl a népirtást egy német szintó?) című könyvét. Az önéletrajzi kötet történeteit körüllengi az emberi kétségbeesés és elvesztettség, Reinhard a koncentrációs tábor hétköznapjait adja vissza írásaiban. „Nem fikció, minden mondata a 20. század valóságát képzi le” – kezdett a könyvbemutatóba Balog. Szerinte az emlékezés – ahogyan a szerző is tette – azért fontos, hogy a holokauszthoz hasonló szörnyűségek ne fordulhassanak elő a jövőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.