Közélet

Nemzeti Emlékezet Bizottsága: a kommunista jelképek sebeket tépnek fel

Nemzeti Emlékezet Bizottsága: a kommunista jelképek sebeket tépnek fel

2014. szeptember 24., szerda
Nemzeti Emlékezet Bizottsága: a kommunista jelképek sebeket tépnek fel

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága szerint a kommunista jelképek az egykori vasfüggöny mögötti országokban a mai napig sebeket tépnek fel.

A szervezet szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy ezekben az országokban "jószerivel minden családot" érint, hogy meggyilkoltak, megkínoztak, elhurcoltak, vagyonukból kisemmiztek vagy az érvényesüléstől megalázó módon elzártak embereket. Álláspontjuk szerint a diktatúra vezetése mindent megtett azért, hogy "a társadalmi emlékezet az elkövetett bűnök tekintetében elhalványuljon". Az önkényuralmi jelképek használata ezt a mai napig jelen lévő törekvést erősítené, azt az üzenetet hordozná, hogy ami ebben a csaknem fél évszázadban történt, az "nem is volt olyan sötét, nem is volt olyan fojtogató" - írták. Utaltak arra, hogy negyedszázada, 1989-ben omlott össze a kommunista rendszer Közép-Európában, és néhány éve az Európai Unió több országában közösen emlékeznek a totális rendszerek európai áldozataira augusztus 23-án. Közölték: a jövő útja csak az európai nemzetek közötti kölcsönös tiszteleten és egymás múltjának megértésén alapuló együttműködés lehet. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kedden három ügyben is kártérítést ítélt meg az Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006 tagjainak, akiket a magyar bíróság elmarasztalt tiltott önkényuralmi jelképek: vörös csillag, valamint sarló-kalapács használatáért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.