Kultúra

Nagy felfedezések várnak mindenkit a Kutatók Éjszakáján

Nagy felfedezések várnak mindenkit a Kutatók Éjszakáján

2014. szeptember 25., csütörtök
Nagy felfedezések várnak mindenkit a Kutatók Éjszakáján
SZS20130927_kutatok_ejszakaja_014

Szeptember negyedik péntekének éjszakája 2014-ben is a kutatóké. Az ország legnagyobb ismeretterjesztő eseményén idén rekord számú, több, mint száz intézmény látogatható majd.

A Kutatók Éjszakájának célja az, hogy minden évben legalább egyszer rácsodálkozzanak az emberek, hogy a tudományok az élet minden terén körülvesznek bennünket, és hogy a tudósok nem elefántcsonttoronyban élő savanyú emberek, hanem köztünk élő érdekes egyéniségek. Szeptember 26-án első kézből ismerhetik majd meg az érdeklődők, hogy kik állnak a komoly felkészültséget és kreativitást igénylő fejlesztések, kutatások mögött. 2014-ben 33 város 101 intézményét látogathatják majd meg az érdeklődők. Olyan intézetek, laborok is kinyitják kapuikat, amik a hétköznapokban nem látogathatók – a BME nagyfeszültségű laborja, az Országos Vérellátó Intézet, az MTA Kutatólaborjai, például a SZTAKI vagy az Országos Meteorológiai Intézet munkájába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. Minden program a szórakoztatva tanulás, a minőségi ismeretterjesztés jegyében szerveződik, vagyis nem egyszerű látogatásokról, de nagyon tartalmas interaktív kísérő programokról is beszélünk. A Bay Zoltán Nonprofit Kft. – Magyarország vezető alkalmazott kutatóintézet hálózata – immár ötödik alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, az Európai Bizottság Horizont 2020 programjának támogatásával. Az intézmény szegedi Biotechnológiai Intézetében az érdeklődők megismerkedhetnek az algatenyésztés folyamatával, előnyeivel és hátrányaival, a jód különleges reakcióival, a talaj kármentesítésének mikéntjével, továbbá érdekességeket hallhatnak a még újdonságnak számító mikrobiális üzemanyag-termelésről is. A Szegedi Tudományegyetem több helyszínen, rengeteg érdekes programot kínál a különböző tudományágak szinte minden területéről: a kémiai, biológia és fizikai kutatásokon kívül az érdeklődők megismerkedhetnek a családpszichológiával, a jogászok különböző kutatási területeivel, az Általános Orvostudományi Karon bárki helyszínelővé változhat néhány óra erejéig, de a látogatókat néptánccal, lego robotokkal, logikai játékokkal és geoláda-kereséssel is várja az intézmény A MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont több mint 25 programmal várja a látogatókat: a látogatók betekintést nyerhetnek például abba, hogy hogyan lehetséges gyógyszerek juttatása célzottan az agyba, megismerkedhetnek a különleges lézercsipesz használatával, minden fontos információt megtudhatnak a génmódosított növényekről és a fotoszintetizálásról, a legkisebbeket pedig tudományos játszóházba invitálják a szervezők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.