LMP: “A kormány és a multik közösen teszik tönkre az almatermelőket!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lmpalma

A szegedi LMP szerint a kormány csak folyamatos tűzoltást végez a mezőgazdaságban, nincs hosszú távú, stabil stratégia a termelők megsegítésére.

A Lehet Más a Politika Csongrád megyei listavezetője, Tatár Gábor Nagy István parlamenti államtitkár múlt heti almanépszerűsítésére reagált. “A hazai gyümölcsök fogyasztásának népszerűsítésével egyetértünk, azonban azt látjuk, hogy a hazai gyümölcstermelők évről évre bajba kerülnek a mezőgazdaság rossz szerkezete és szervezetlensége miatt, a kormány pedig nem tesz semmit, maximum a múlt heti haknihoz hasonló rendezvényeket szervez, milliókat elköltve” – mondta el Tatár Gábor. “Az LMP a termelők érdekében megindítja saját kampányát a hazai gyümölcsök népszerűsítéséért”- -tette hozzá.

A zöld párt politikusa ismertette, hogy a Tesco, amely a magyar kormány stratégiai partnere, az idei étkezési almatermés (ami körülbelül 240 ezer tonnára tehető) több, mint három százalékával kereskedik, vagyis a hazai fogyasztás (15 kg/fő) akár húsz százaléka megy a multin keresztül. “Célunk, hogy a Tesco hozza nyilvánosságra, hogy honnan vásárolja a megyébe kerülő magyar almát, és milyen áron, valamint szeretnénk megtudni, hogy a multinacionális cég tervezi-e közvetlenül Csongrád megyéből beszerezni a polcaira kerülő almát, így friss árut kínálva a vevőknek és piacképes árat biztosítva a termelőknek?” – mondta el Tatár Gábor. A politikus kiemelte, hogy tudomása szerint a Tesco áruházai egy országos központi raktárból szerzik be a zöldséget és a gyümölcsöt Budapestről, akár egy hétig is szállítva az árut.

lmpalma2

Tatár Gábor felhívta a figyelmet a termelőket érő veszteségekre az árak terén: bemutatott a homokhátságról származó, kilogrammonként 18-20 forintot érő léalmát, valamint egy 140 Ft/kg árú Tesco áruházból származó étkezési almát, amelynek minősége nem érte el az árának tizedét sem érő termelői léálmáét. “A helyzet javítására beígért állami támogatásról a termelők nem tudják, hogy hozzájuk, vagy a feldolgozó iparhoz jut, ez utóbbi esetben a hozzájárulás pont eredeti céljának ellenkezőjét érné el” – fejtette ki a zöld párt politikusa. “Meddig kell még várni arra, hogy a kormány folyamatos mentőövek helyett egy reális és hosszútávú vidék-stratégiát hozzon létre?” – tette fel a kérdést Tatár Gábor.

Előző sztori

Kothencz János: Otthont és megbecsülést a civileknek Szegeden! + FOTÓK

Következő sztori

Szerdai programajánló: Folkkocsma, Szent Gellért, Belmondo

Legutóbbi hasonló cikkek