Közélet

Lázár: a kormány döntött a nemzeti közműszolgáltató felállításáról

Lázár: a kormány döntött a nemzeti közműszolgáltató felállításáról

2014. szeptember 28., vasárnap
Lázár: a kormány döntött a nemzeti közműszolgáltató felállításáról
Varga Mihály; Lázár János

A kormány döntött a nemzeti közműszolgáltató felállításáról, amely már 2015-től piaci körülmények között áramot, gázt és távhőt fog szolgáltatni - jelentette be Lázár János szombaton Makón.

A kormány tervei szerint a teljesen állami tulajdonú cég jó árakkal és jó szolgáltatással fogja megverni a jelenlegi piaci szereplőket - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a

Varga Mihállyal

közösen, a Váll-Ker Kft. központi telephelyén tartott vállalkozói fórumán. A nemzeti közműszolgáltató működésének célja alapvetően nem a profit elérése lesz, hanem hogy biztonságos és olcsó szolgáltatást nyújtson – hangsúlyozta a politikus. Az a célunk, hogy a lakosság és a gazdaság számára olcsó áram és gáz álljon rendelkezésre – szögezte le a miniszter, akinek reményei szerint egy év múlva a magyar háztartások egy jelentős része már az állami tulajdonú cégtől vásárolja az áramot és a gázt.

Lázár János

arról is beszélt, hogy a kormány – minden ellenkező híreszteléssel ellentétben – nem az alapján fog dönteni egy-egy településnek nyújtott fejlesztési forrásokról, hogy milyen pártállású az adott városvezetés. Azt fogják mérlegelni, hogy az adott polgármester és képviselő-testület a helyi vállalkozókkal együttműködve milyen gazdaságfejlesztési programot készített - jelentette ki. A Miniszterelnökséget vezető miniszter Makó jelenlegi - a hallgatók között ülő – polgármesteréhez,

Buzás Péterhez

szólva hangsúlyozta, nem tartja megfelelőnek a szocialista politikus által bemutatott programot, a város fejlődéséhez

Farkas Éva

– a Fidesz-KDNP jelöltjének - tervei jelenthetnek biztosítékot. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, az elmúlt években elért eredmények – közöttük az államháztartás rendbetétele, a foglalkoztatási helyzet javítása, az infláció csökkentése – megfelelő „elrugaszkodási pontot” teremtettek ahhoz, hogy a magyar gazdaság tartós növekedési pályára álljon. A politikus rámutatott, a hitelezést újra kell indítani Magyarországon. A kereskedelmi bankok – elsősorban a külföldi tulajdonban lévő pénzintézetek - nem hajlandók a kis- és középvállalkozói szektorral foglalkozni. Az állami lépések pedig hosszú távon nem képesek kiváltani a kereskedelmi banki tevékenységet. Ezért kiemelt cél, hogy a bankrendszer 50 százaléka vagy hazai tulajdonban kerüljön, vagy legalább a döntéshozatal helyszíne Magyarország legyen. A nemzetgazdasági miniszter rámutatott: szükség van a szakképzési rendszer teljes átalakítására. Jövő szeptembertől – német mintára – minden területen elindul a duális képzés. A kereskedelmi és iparkamarákkal együttműködve határozzák meg, hogy a magyar gazdaságban milyen képzettségű munkavállalókra van szükség. Buzás Péter polgármester a fórumhoz hozzászólva ismertette: az elmúlt négy év alatt ezer új munkahely jött létre a városban, ebből négyszázat helyi vállalkozók teremtettek. Az önkormányzat eddig is nyújtott támogatást a foglalkoztatás javításához – 500 ezer forintot munkahelyenként – az ipari parkban letelepedő cégek fejlesztéseihez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.