Közélet

Kürtőskalács fesztivált rendeznek októberben

Kürtőskalács fesztivált rendeznek októberben

2014. szeptember 22., hétfő
Kürtőskalács fesztivált rendeznek októberben

Idén a budapesti Vajdahunyad vár előtti területen rendezik meg október 10. és 12. között a második kürtőskalács fesztivált, amelyen koncertek és különleges ízesítésű kalácsok várják az érdeklődőket.

A látogatók olyan extrém édességeket is megkóstolhatnak, mint a citrusos, mákos, fahéjas, szezámmagos és mazsolás kalács, emellett kürtős karika, óriáskürtős és a Kürtős krémes nevű édesség is kapható lesz - mondta el András Tünde, a rendezvény igazgatója az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Budapesten. A programon fellép

Tóth Gabi, Takács Nikolas, Dér Heni, Gyurcsik Tibor

, a Neoton Swing és az Indygo zenekar is, valamint a közös kürtőskalácssütés rekordját is megdönthetik a résztvevők.

András Tünde

kiemelte, hogy a fesztivált azzal a céllal rendezték meg tavaly első alkalommal, hogy népszerűsítsék a kürtöskalács fogyasztását. Hozzáfűzte, hogy tavaly mintegy 15 ezer érdeklődő látogatott el a fesztiválra, amelyen több mint 10 ezer kalácsot sütöttek. A kürtőskalács jellegzetes erdélyi specialitás, a magyar gasztronómia egyik különlegessége, amelyet Székelyföldön a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek. A program jótékonysági akcióval is kiegészül:

Bálint Gáspár

és

Bálint F. Gyula

júniusban indult útnak kajakkal a Dunán a folyó forrásától, hogy összegyűjtsék azt a mintegy ötszázezer forintot, amelyből egy defibrillátort vásárolhatnak egy, a deltában található településnek. A sajtótájékoztatón résztvevő

Bálint Gáspár

elmondta: még 940 kilométer van hátra, amelynek megtételét a tervek szerint jövőre folytatják. A gyűjtés március 12-én kezdődött a fesztivált is életre hívó Vitéz Kürtős műhelyében, ahol minden eladott kalács után 15 forintot tesznek félre az életmentő készülékre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.