Írjon nekünk
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd

Közélet

Kothencz János: Otthont és megbecsülést a civileknek Szegeden! + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

soltesz_miklos_szegeden40_gs

Civil Tanácsot hoz létre, civil referenst alkalmaz az önkormányzatnál és évi 200 millió forintos keretet biztosít a civil szférának megválasztása esetén Kothencz János, aki Soltész Miklós államtitkárral közösen mutatta be a város civil stratégiájának tervezetét.

Civilbarát önkormányzatot tervez Kothencz János, a kormánypártok és a L.É.T. Egyesület által támogatott polgármesterjelölt, aki helyi civileknek is bemutatta Szeged Város Civil Stratégiájának tervezetét Soltész Miklós államtitkár jelenlétében. Ahogy hangsúlyozta, nem ő maga és nem is egy kampánystáb alkotta meg a huszonhét oldalas dokumentumot, hanem maguk a civil szervezetek, akik pontosan tudják, miben lehetne segíteni a munkájukat. „Keresztény kötődésű civil szervezetek is közreműködtek a stratégia kidolgozásában, sok segítséget nyújtott a szakmai munkában például a Talentum Alapítvány, a Mátrix Közhasznú Alapítvány és az Orpheus is” – sorolta Kothencz. Megjegyezte, eddig a civil szervezetek nem voltak elkényeztetve Szegeden, amit jól illusztrál, hogy piaci alapon bérlik helyiségeiket, és a város szégyenének nevezte, hogy az ifjúsági keret mindössze hárommillió forintos, vagyis csak ekkora összegre pályázhatnak egy évben a területen tevékenykedő civil szervezetek.

Példaként elmondta, az ÁGOTA Alapítvány tizenöt éve menti meg az utcán kallódó gyerekeket és családjaikat is segítik. „Minden bajba jutott fiatal tünete az elszemélytelenedő társadalmunknak, tehetetlenségünknek” – fogalmazott Kothencz János. Hozzátette, csak az elmúlt öt évben kétezer gyermeket karoltak fel szegedi lakótelepeken és akadályozták meg, hogy kiemeljék őket a családjukból. Elmondta, kinőtték az épületet, melyben tevékenykedtek és az önkormányzattól nem kaptak segítséget, hogy nagyobb ingatlanba költözhessenek, miközben több száz üres városi tulajdonú épület üres évek óta. Kothencz problémának nevezte, hogy a civileknek is piaci alapon kell bérleti díjat fizetniük ha önkormányzati bérleményben végzik tevékenységüket, és míg Európa-szerte egyfajta önkéntes kultúra kialakulását lehet megfigyelni, addig Szeged városában hátrányos helyzetben vannak azok a szervezetek, akik más emberek megsegítését végzik önkéntes munkájukkal.

soltesz_miklos_szegeden43_gs

“A civilek a leghitelesebb hézagpótlók”

„Mi a jelenlegi szegényes helyzeten szeretnénk változtatni, mely otthont nyújt a civileknek, és 200 millió forintra tervezzük felemelni a civil alapot, amelyre mind az ifjúsági-, a szociális- és egyéb profilú szervezetek pályázhatnának” – jelentette ki a polgármesterjelölt. Civil Tanács létrehozását is szorgalmazta sajtótájékoztatóján, melynek feladatai közé tartozna a civil stratégia megőrzése, hogy a számukra adható önkormányzati kereteket és támogatásokat kezelni tudja. Kothencz szerint a civilekből álló testület a legalkalmasabb arra, hogy a szervezetek támogatásáról döntéseket hozzon.

Ezen felül az önkormányzatnál egy civil referens foglalkoztatását is tervezi. Ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta, nem jelképes feladatai lennének a referensnek, hanem valós jogkörei, illetve vétójoga, vagyis minden civileket is érintő intézkedéstervnél, amely a civileket nem méltó módon kezeli. „A civil stratégia tervezetünk azért hangsúlyos a választási programban, mert a civilek képesek mindazt megjeleníteni, megvalósítani, amit egy önkormányzat és a politika nem képes. A civil szervezetek a leghitelesebb hézagpótló közösségek. Megmutatják, hol van probléma, de ne felejtsük el, a gondok kezelése a mindenkori önkormányzat felelőssége” – hangsúlyozta a Fidesz-KDNP-L.É.T. Polgármesterjelöltje.

soltesz_miklos_szegeden42_gs

A jól működő civilek mellett áll a kormány

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a kormány több olyan intézkedést hozott, ami nem arra volt tekintettel, hogy egy városnak kormánypárti vagy épp ellenzéki vezetője van. „Az volt a célunk elsődlegesen, hogy azokat az embereket segítsük, akik elesettek és támogatásra szorulnak. De nemcsak szűkebb értelemben a rászorulók, hanem összességében az ország érdekeit próbáltuk szolgálni” – szögezte le. Példának a rezsicsökkentést és az önkormányzatok adósságkonszolidációját hozta fel.

„Furcsán vettem, hogy Szeged jelenlegi polgármestere, Botka László annak idején nem akarta aláírni azt a szerződést, amit a kormány ajánlott neki. Ezt felelőtlennek tartom, mert nem ő érte tettük, nem azért tettük, hogy adott esetben néhány képviselő könnyebben tudjon dolgozni, hanem azért tettük, hogy a szegediek könnyebben tudjanak élni” – fűzte hozzá. Soltész Miklós kiemelte továbbá azt a megállapodást, amit Orbán Viktor miniszterelnök kötött meg Jose Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével. Ennek kiemelt része, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban az uniós támogatások 60%-át a kis- és középvállalkozások kapják. Ezt Soltész a helyben maradás és a fiatalok munkába állására is lehet fordítani.

Elmondta, a kormány célkitűzése annak a több ezer jól működő civil szervezetnek a támogatása is, akik az ország minden embere érdekében dolgoznak. „Azokat szeretnénk támogatni elsősorban a jövőben, akik a család-, a közösség-, a szociális- és fogyatékosügy területén sokat tesznek. Kiemelten ők lesznek azok a kedvezményezettek” – jelentette ki az EMMI államtitkára. Szólt arról is, hogy a társasági adókból, vagyis a TAO-pénzekből is sokat profitálhatott az az öt csapatsport az elmúlt években, melyeket támogatnak. Ezáltal több ezer gyermek kezdhetett el sportolni országszerte.

Kitért arra is, hogy árnyoldala is van a civil világnak, egy tucatnyi szervezet, akik külföldi pénzekből, így például a Norvég Alapból gazdagodtak. „Több milliárd forint támogatást szerzett egy tucat szervezet, miközben több ezer szervezet ennek a töredékét kapta, vagy éppen semmit ebből a támogatási formából. A jövőben azért fogunk küzdeni, hogy azok az Európai Unióból vagy pedig társfinanszírozásból érkező források, így például a Svájci vagy Norvég Alap valóban olyan civil szervezeteket támogasson, akik közösségeket vagy gyermekeket támogatnak, és legkevésbé azokat, akik politikai célt szolgálnak” – szögezte le Soltész Miklós.

Az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára sok sikert kívánt Kothencz János polgármesterjelöltnek, ahogy fogalmazott megérdemli a bizalmat. Úgy értékelte, ha megkapja a választók bizalmát, akkor öt év múlva elmondhatja: jól döntött.

Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd

Kommentek

Hírzóna

Ma van Nagyboldogasszony ünnepe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Azaz Szűz Mária halála és mennybevétele.

Tovább olvasom

Közélet

Tovább bonyolódik a közlekedés a Tisza Lajoson keddtől

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Csak a Tisza felé szabad közlekedni augusztus 21-től a Tisza Lajos körút Dugonics tér és Boldogasszony sugárút közti szakaszán. A forgalomváltozás miatt a tömegközlekedési útvonalak és megállók is módosulnak. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Az e-cigaretta károsíthatja az immunrendszert

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

De még mindig jobb, mint a hagyományos dohányzás.

Tovább olvasom

Aktuál