Kothencz: A kecskéstelepi sorompó ügye messze nem pártpolitikai kérdés! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nogradi_lakforum08_gs

Szeged akár olyan is lehetne, amilyennek szeretnénk – fogalmazott Kothencz János Kecskéstelepen tartott fórumán, ahol az egyik központi kérdés a vasúti átjáró és a balesetveszélyes kerékpárút volt.

Szemléletmód-váltást sürgetett Kothencz János polgármesterjelölt Kecskéstelepen Nógrádi Tiborral tartott lakossági fórumán. Mint elmondta, a regnáló városvezetés által megtestesített szemléletmód alapja, hogy presztízsberuházásokkal a turisták számára vonzóvá varázsolják Szegedet, míg a külső városrészekre nem költenek semmit, vagyis nem adnak érdemi választ a lakosság problémafelvetéseire.

A kormánypártok és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje példaként elmondta, hiába szépültek meg a városközpont utcái és terei, és hiába épült meg uniós támogatással a Napfényfürdő Aquapolis, ettől még a kecskésiek csapadékvíz-elvezetési problémái nincsenek megoldva, mint ahogy a sorompó problémája sem. Ez utóbbihoz – ahogy egy sajtóbeszélgetésen is elhangzott – széles körű összefogásra és hatékony lobbitevékenységre is szükség van az anyagi források mellett.

„Szeged, ahogy szeretjük” – idézte a városvezetés jelmondatát Kothencz János, aki arról számolt be a fórum résztvevőinek, hogy ő és az általa megkérdezett szegediek inkább feltételes módban fogalmaznak, vagyis „Szeged akár olyan is lehetne, amilyennek szeretnénk”. Ismertette a Kecskés István-telep lakói által felvetett megoldásra váró feladatokat is, így a vasúti átjáró problémájának megoldása mellett a harangláb felújítását, véderdő újbóli telepítését, a Szabadkai úti emlékmű felújítását, az esővíz-elvezető árkok továbbépítését és folyamatos karbantartását szorgalmazta a polgármesterjelölt a körzetben, illetve a játszóterek és közösségi terek fejlesztését. Szükséges továbbá a Fűrész és a Sipos utcák teljes körű felújítása, és a Kecskésre vezető kerékpárút is rekonstrukcióra szorul. „Olyan ott kerékpározni, mintha lóháton ügetne az ember fia” – jegyezte meg az egyik résztvevő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy éjszaka rendkívül balesetveszélyes a bicikliúton közlekedni, mert húszcentis szintkülönbségek is vannak, könnyen eleshet ott bárki, akár kerékpárral, akár gyalogosan közlekedik.

„A kecskésiek ajtaja mögötti valóság a sorompón túl van”

Kothencz János elmondta, közlekedésinfrastruktúra fejlesztésére is lesznek uniós források, a kecskési vasúti átjáró ügyében pedig már folytatott tárgyalásokat Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkárral. Elhangzott, az tűnik a legésszerűbb megoldásnak, ha aluljáró épül Kecskésnél. A polgármesterjelölt megjegyezte, a városvezetés ebben a kérdésben is a felvetések ellen agitál, pedig ez az ügy messze felette áll Kothencz szerinte a pártpolitikának.

nogradi_lakforum07_gs

1957 óta él a telepen István, aki elmondta, hogy a sorompó az egész életét megkeserítette, mert hetente átlagosan kétszer késett el a munkahelyéről. A fórum egyik másik résztvevője azt vetette fel az ötletként megfogalmazott aluljáró kapcsán, hogy egyáltalán meg lehet-e valósítani, hiszen tudomása szerint árvízi töltésről van szó, amit nem lehet megbontani. A 3-as körzetben a kormánypártok és a L.É.T. önkormányzati képviselőjelöltjeként induló Nógrádi Tibor elmondta, nem várható, hogy csökkenni fog a vonatforgalom az érintett szakaszon, vagyis óránként 15-20 percig biztosan le lesz csukva a sorompó a jövőben is. Hozzátette, egyeztetett a Klebelsbergtelepen és Gyálaréten élőkkel, akik nem igényelnek aluljárót, számukra megnyugtató megoldás lenne, ha megépülne egy átkötő út a két szakasz között.

Látványberuházások helyett gazdaságfejlesztést!

Szegeden összességében a munkahelyteremtést nevezte a legfontosabb feladatnak a kormánypártok és a L.É.T. polgármesterjelöltje. Megjegyezte, bár az autópálya elér Szegedig, munkahelyteremtő beruházásokat nem vonzott a városba. Ez szerinte a regnáló városvezetés hozzáállásán is múlt. Kothencz úgy értékelte, hogy Szeged elszigeteli saját magát mindentől és mindenkitől, pedig a hármashatár közelsége is rengeteg lehetőségeket tartogatna. A mezőgazdaságon alapuló élelmiszer- és feldolgozóipar visszatelepítését nevezte fontos feladatnak, amihez azonban szükség van arra, hogy a környékbeli kistelepülésekkel is együttműködjön a városvezetés. Hozzátette, hiába nevezik Csongrád megyét Magyarország éléskamrájának, ha Szeged nem tud élni a lehetőséggel, és nem itt dolgozzák fel mindazt, amit a környéken megtermelnek.

nogradi_lakforum05_gs

Szólt arról is, hogy 7 ezer regisztrált munkanélküli van a városban, ezért tartós munkahelyekre van szükség. Ebben azonban kulcskérdés, hogy egy önkormányzat minként lobbizik, és milyen módon működik együtt más településekkel. „Két önkormányzati ciklus alatt igenis van realitása annak, hogy 7 ezer munkahely létesül Szegeden” – jelentette ki Kothencz János. Megjegyezte, több megyei jogú város, így például Kecskemét, Győr vagy éppen Debrecen már rég elhúzott Szeged mellett, igaz az említett városokban a kormányzattal együttműködni képes városvezető dolgozik a lakosságért. „Azt szajkózza Botka László, hogy a kormány biztosan zsarolni kívánja ebben a kérdésben a kampány során a szegedieket. Ha így lenne, akkor minek vállalta volna át a tetemes adósságot, amit a jelenlegi városvezetés halmozott fel? Teljes adósságmentesítést valósított meg a kormány” – szögezte le Kothencz János. Hozzátette, a kormány az embert magát nézi, és nem azt, hogy milyen pártállású, egy kormánynak ugyanis – akárcsak egy városvezetőnek – minden egyes emberért felelősséget kell vállalnia.

Átlátni a városvezetés által keltett illúziókon

Arra buzdított minden jelenlévőt, hogy október 12-én menjen el szavazni, és ismerőseiket is biztassák erre, ugyanis az elkövetkezendő időszak lehetőségtára minden egyes választópolgáron múlik. „Ha nem mennek el szavazni, akkor nem változik semmi” – jegyezte meg, s utalt a jelenlegi városvezető be nem váltott ígéreteire, így például a fedett uszodára és a Tisza-hídra is, melyek Kothencz János szerint a jövőben sem valósulnak meg, ha a helyén marad a jelenlegi városvezető.

nogradi_lakforum02_gs

„Én nem tudom, hogy hány kilencedik emeleti panellakás árát adták össze a kampányomat támogató magánszemélyek, akik változást szeretnének Szegeden, de egy biztos: több baktói családi ház árát költötték már el ebben a városban egyesek arra, hogy megtévesszék a szegedi embereket” – közölte. A kormánypártok és a L.É.T. polgármesterjelöltje úgy fogalmazott, ideje felébredni, és átlátni a városvezetés keltette illúziókon és észrevenni, hogy Szeged messze nem az a csillogó metropolisz, mint amit a szocialisták kampányfüzeteikben láttatni próbálnak.

no images were found

Előző sztori

Futsal: nem sikerült a bravúr az UTC-nek a Vasas otthonában

Következő sztori

Szegeden tartanak konferenciát a roma szakkollégiumok + FOTÓK