Közélet

Kothencz: A kecskéstelepi sorompó ügye messze nem pártpolitikai kérdés! + FOTÓK

Kothencz: A kecskéstelepi sorompó ügye messze nem pártpolitikai kérdés! + FOTÓK

2014. szeptember 27., szombat
Kothencz: A kecskéstelepi sorompó ügye messze nem pártpolitikai kérdés! + FOTÓK
nogradi_lakforum08_gs

Szeged akár olyan is lehetne, amilyennek szeretnénk – fogalmazott Kothencz János Kecskéstelepen tartott fórumán, ahol az egyik központi kérdés a vasúti átjáró és a balesetveszélyes kerékpárút volt.

Szemléletmód-váltást sürgetett

Kothencz János

polgármesterjelölt Kecskéstelepen

Nógrádi Tiborral

tartott lakossági fórumán. Mint elmondta, a regnáló városvezetés által megtestesített szemléletmód alapja, hogy presztízsberuházásokkal a turisták számára vonzóvá varázsolják Szegedet, míg a külső városrészekre nem költenek semmit, vagyis nem adnak érdemi választ a lakosság problémafelvetéseire. A kormánypártok és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje példaként elmondta, hiába szépültek meg a városközpont utcái és terei, és hiába épült meg uniós támogatással a Napfényfürdő Aquapolis, ettől még a kecskésiek csapadékvíz-elvezetési problémái nincsenek megoldva, mint ahogy a sorompó problémája sem. Ez utóbbihoz – ahogy

egy sajtóbeszélgetésen is elhangzott

– széles körű összefogásra és hatékony lobbitevékenységre is szükség van az anyagi források mellett. „Szeged, ahogy szeretjük” – idézte a városvezetés jelmondatát Kothencz János, aki arról számolt be a fórum résztvevőinek, hogy ő és az általa megkérdezett szegediek inkább feltételes módban fogalmaznak, vagyis „Szeged akár olyan is lehetne, amilyennek szeretnénk”. Ismertette a Kecskés István-telep lakói által felvetett megoldásra váró feladatokat is, így a vasúti átjáró problémájának megoldása mellett a harangláb felújítását, véderdő újbóli telepítését, a Szabadkai úti emlékmű felújítását, az esővíz-elvezető árkok továbbépítését és folyamatos karbantartását szorgalmazta a polgármesterjelölt a körzetben, illetve a játszóterek és közösségi terek fejlesztését. Szükséges továbbá a Fűrész és a Sipos utcák teljes körű felújítása, és a Kecskésre vezető kerékpárút is rekonstrukcióra szorul. „Olyan ott kerékpározni, mintha lóháton ügetne az ember fia” – jegyezte meg az egyik résztvevő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy éjszaka rendkívül balesetveszélyes a bicikliúton közlekedni, mert húszcentis szintkülönbségek is vannak, könnyen eleshet ott bárki, akár kerékpárral, akár gyalogosan közlekedik.

„A kecskésiek ajtaja mögötti valóság a sorompón túl van”

Kothencz János elmondta, közlekedésinfrastruktúra fejlesztésére is lesznek uniós források, a kecskési vasúti átjáró ügyében pedig már folytatott tárgyalásokat

Becsey Zsolt

közlekedésért felelős helyettes államtitkárral. Elhangzott, az tűnik a legésszerűbb megoldásnak, ha aluljáró épül Kecskésnél. A polgármesterjelölt megjegyezte, a városvezetés ebben a kérdésben is a felvetések ellen agitál, pedig ez az ügy messze felette áll Kothencz szerinte a pártpolitikának.

nogradi_lakforum07_gs

1957 óta él a telepen

István

, aki elmondta, hogy a sorompó az egész életét megkeserítette, mert hetente átlagosan kétszer késett el a munkahelyéről. A fórum egyik másik résztvevője azt vetette fel az ötletként megfogalmazott aluljáró kapcsán, hogy egyáltalán meg lehet-e valósítani, hiszen tudomása szerint árvízi töltésről van szó, amit nem lehet megbontani.A 3-as körzetben a kormánypártok és a L.É.T. önkormányzati képviselőjelöltjeként induló

Nógrádi Tibor

elmondta, nem várható, hogy csökkenni fog a vonatforgalom az érintett szakaszon, vagyis óránként 15-20 percig biztosan le lesz csukva a sorompó a jövőben is. Hozzátette, egyeztetett a Klebelsbergtelepen és Gyálaréten élőkkel, akik nem igényelnek aluljárót, számukra megnyugtató megoldás lenne, ha megépülne egy átkötő út a két szakasz között.

Látványberuházások helyett gazdaságfejlesztést!

Szegeden összességében a munkahelyteremtést nevezte a legfontosabb feladatnak a kormánypártok és a L.É.T. polgármesterjelöltje. Megjegyezte, bár az autópálya elér Szegedig, munkahelyteremtő beruházásokat nem vonzott a városba. Ez szerinte a regnáló városvezetés hozzáállásán is múlt. Kothencz úgy értékelte, hogy Szeged elszigeteli saját magát mindentől és mindenkitől, pedig a hármashatár közelsége is rengeteg lehetőségeket tartogatna. A mezőgazdaságon alapuló élelmiszer- és feldolgozóipar visszatelepítését nevezte fontos feladatnak, amihez azonban szükség van arra, hogy a környékbeli kistelepülésekkel is együttműködjön a városvezetés. Hozzátette, hiába nevezik Csongrád megyét Magyarország éléskamrájának, ha Szeged nem tud élni a lehetőséggel, és nem itt dolgozzák fel mindazt, amit a környéken megtermelnek.

nogradi_lakforum05_gs

Szólt arról is, hogy 7 ezer regisztrált munkanélküli van a városban, ezért tartós munkahelyekre van szükség. Ebben azonban kulcskérdés, hogy egy önkormányzat minként lobbizik, és milyen módon működik együtt más településekkel. „Két önkormányzati ciklus alatt igenis van realitása annak, hogy 7 ezer munkahely létesül Szegeden” – jelentette ki Kothencz János. Megjegyezte, több megyei jogú város, így például Kecskemét, Győr vagy éppen Debrecen már rég elhúzott Szeged mellett, igaz az említett városokban a kormányzattal együttműködni képes városvezető dolgozik a lakosságért. „Azt szajkózza

Botka László

, hogy a kormány biztosan zsarolni kívánja ebben a kérdésben a kampány során a szegedieket. Ha így lenne, akkor minek vállalta volna át a tetemes adósságot, amit a jelenlegi városvezetés halmozott fel? Teljes adósságmentesítést valósított meg a kormány” – szögezte le Kothencz János. Hozzátette, a kormány az embert magát nézi, és nem azt, hogy milyen pártállású, egy kormánynak ugyanis – akárcsak egy városvezetőnek – minden egyes emberért felelősséget kell vállalnia.

Átlátni a városvezetés által keltett illúziókon

Arra buzdított minden jelenlévőt, hogy október 12-én menjen el szavazni, és ismerőseiket is biztassák erre, ugyanis az elkövetkezendő időszak lehetőségtára minden egyes választópolgáron múlik. „Ha nem mennek el szavazni, akkor nem változik semmi” – jegyezte meg, s utalt a jelenlegi városvezető be nem váltott ígéreteire, így például a fedett uszodára és a Tisza-hídra is, melyek Kothencz János szerint a jövőben sem valósulnak meg, ha a helyén marad a jelenlegi városvezető.

nogradi_lakforum02_gs

„Én nem tudom, hogy hány kilencedik emeleti panellakás árát adták össze a kampányomat támogató magánszemélyek, akik változást szeretnének Szegeden, de egy biztos: több baktói családi ház árát költötték már el ebben a városban egyesek arra, hogy megtévesszék a szegedi embereket” – közölte. A kormánypártok és a L.É.T. polgármesterjelöltje úgy fogalmazott, ideje felébredni, és átlátni a városvezetés keltette illúziókon és észrevenni, hogy Szeged messze nem az a csillogó metropolisz, mint amit a szocialisták kampányfüzeteikben láttatni próbálnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.