Bulvár

Kétségbeejtő az iraki menekülthelyzet egy magyar segélymunkás szerint

Kétségbeejtő az iraki menekülthelyzet egy magyar segélymunkás szerint

2014. szeptember 4., csütörtök
Kétségbeejtő az iraki menekülthelyzet egy magyar segélymunkás szerint

A mintegy másfél millió észak-iraki menekült közül csak minden ötödik kapja meg az emberhez méltó élet folytatásához szükséges ellátást, a többségük pedig utcákon, hidak alatt, sátrakban próbál túlélni - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Bálint Gábor, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa, aki egy észak-iraki tényfeltáró úton vett részt a napokban.

Bálint Gábor

elmondta: az észak-iraki kurdisztáni autonóm tartományban gyakorlatilag minden lehetséges helyen találkozni menekültekkel, akik közül sokan el se bírják mondani azokat a szörnyűségeket, amelyeket átéltek. A segélymunkás egy olyan videót is bemutatott a sajtótájékoztatón, amelynek tanúsága szerint a menekülteket jobb híján egy épülő bevásárlóközpontban szállásolták el és egy olyan várost is említett, ahol 25 ezer lakosra 75 ezer menekült jut. Kurdisztánba az elmúlt hónapokban rengetegen menekültek az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet elől, miután a szunnita fegyveresek vallásuk feladására kényszerítették és halállal fenyegették a más hitet követő csoportokat. Az IÁ június óta jelentős terülteket foglalt el Irak északi és nyugati részén és az utóbbi időben a kurd tartomány felé próbált terjeszkedni. Ugyanakkor a segélymunkás szerint a menekültáradat nem most indult meg, hanem már évek óta tart a hosszú ideje vallási erőszak által sújtott Irakban. Bálint Gábor elmondta, hogy sok családnak mindent hátrahagyva, egy-két óra alatt kellett elmenekülnie otthonából az Iszlám Állam fegyveresei elől és olyan menekültekkel is találkozott, akik még ugyanazt a ruhát hordták, amelyben elindultak otthonról. Olyan történetekről is beszámolt, hogy sokan szakadékba ugrottak a menekülés közben, mivel elfogyott az ivóvizük. Az öregebbek ebben a helyzetben önként vállalták a halált, hogy másoknak maradjon víz, de volt olyan anya is, aki két gyermekével vetette magát a mélybe, mert nem bírták a szenvedést. A segélymunkás elmondása szerint nyolc menekülttábort látogatott meg, ahol jelentős kihívást jelent az emberek ellátása az iraki kurd hatóságoknak. A forráshiány mellett a helyzetet súlyosbítja, hogy napközben 40-45 fokos hőség tombol, ami nagyon nehézkessé teszi az idősek és betegek ellátását. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa arról is beszámolt, hogy Moszulban az IÁ offenzívája előtt a városban még tízezer keresztény élt, ma a segélyszervezet értesülése szerint már egy sem. Az Egyházak Világtanácsa által szervezett tényfeltáró út tapasztalatairól ajánlásokat tettek az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, más nemzetközi szervezeteknek és kormányoknak is.

Bálint Gábor

elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet jelenleg Erbílben - a kurd tartomány székhelyén - működő menekülttáborokat lát el ivóvízzel és élelmiszerrel. Egy hosszú távú segélyprogramot is kidolgoztak, amelynek célja a Dahuk kormányzóság területére menekültek segélyezése, mivel itt a legrosszabb a humanitárius helyzet. A szervezet az ACT Alliance nemzetközi segélyszövetséggel karöltve elsősorban a gyermekek különleges igényeire szeretne összpontosítani, de prioritás a télre való felkészülés és a lakhatás hosszabb távra való megoldása is.

Gáncs Péter

, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hozzátette azt is, hogy az evangélikus felekezet gyűjtést szervezett a templomaiban, eddig 2,2 millió forint gyűlt össze 80 gyülekezetből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.