Sport

Hátország: a Valencia, a Dortmund és a Chelsea vár jövőre a SZEAC fiataljaira

Hátország: a Valencia, a Dortmund és a Chelsea vár jövőre a SZEAC fiataljaira

2014. szeptember 22., hétfő
Hátország: a Valencia, a Dortmund és a Chelsea vár jövőre a SZEAC fiataljaira
szeac_belgrad_14_09_

Az elmúlt hetekben két külföldi tornán is részt vettek a SZEAC Labdarúgó Akadémia fiataljai, ahol szép sikereket értek el, egyúttal meghívást kapott egy nívósnak ígérkező nemzetközi tornára is.

Augusztus 26-31. között Belgrádban a SZEAC 2002-es és 2005-ös születésű korosztályos csapatai vettek részt a "szerb Telkiben", a szerb labdarúgás edzőközpontjában megrendezett népes nemzetközi tornán. A résztvevők között a szerb csapatok mellett román, horvát, montenegrói, görög és bolgár csapatok szerepeltek ezen a tornán. A mérkőzéseket keresztpályán bonyolították le, 8+1 fővel, 2x20 perces játékidővel. A 2002-es korosztály 23 riválisával egyetemben kezdte meg a tornát, a hét csapat által alkotott csoportját öt győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel, 13-1-s gólkülönbséggel abszolválta, ezzel pedig továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba. A négy közé jutásért a későbbi ezüstérmes, szerb SV Vuk Paracin jutott a SZEAC-nak, amelytől nagy küzdelemben 3-1-re kaptak ki

Paksi Péter

tanítványai, így a tornát az 5-8. helyen zárták. "A szép eredmény mellett azt is elértük, hogy május elsején lesz ugyanitt Belgrádban egy rangos nemzetközi torna, amire meghívást kaptunk. Azon a tornán olyan csapatok korosztályos együttesei fognak szerepelni, mint a Valencia, a Chelsea, a Borussia Dortmund, Fenerbahce, vagy a görög PAOK és Panathinaikos. Nagyon nagy eredmény, hogy ott tudunk lenni egy ilyen színvonalas tornán, meg tudjuk magunkat mutatni, és képviselni tudjuk Szegedet" - mondta el portálunknak Paksi Péter, az akadémia koordinátora.

A SZEAC 2002-es korosztályának eredményei:

A csoportkörben:

SZEAC - Banatul Temesvár 2 - 0 SZEAC - FK Prof. Bolesnikov (Újvidék) 0 - 0 SZEAC - FK Elektron (montenegrói) 0 - 1 SZEAC - FK Nika Artics (Pancsevo Akadémia) 3 - 0 SZEAC - FK Sabac 1 - 0 SZEAC - FK Instikt Beograd 4 - 0 SZEAC - Ladnicki 3 - 0

A negyeddöntőben:

SV Vuk Paracin - SZEAC 3 - 1 A tornát végül a Partizán Belgrád korosztályos együttese nyerte meg, a döntőben megverve a szegedieket kiejtő Vuk Paracint, a bronzérmet pedig a Vojvodina szerezte meg. Szintén ezen a Belgrádban megrendezett tornán vett részt a SZEAC 2005-ös korosztálya, akik 32-es mezőnnyel rajtoló tornán a legjobb 16 között álltak meg. A nyolcaddöntőben a görög PAOK-tól elszenvedett, 5-1-s vereség jelentette a végállomást az ifjú futballisták számára, akik minden tőlük telhetőt megtettek a tornán, és büszkén térhettek haza. A 2002-esek az igen sűrű programmal tarkított tornát követően két nappal a hazaérkezés után bemutatkoztak az új idény nagy pályás bajnokságában a SZEAC fiataljai, a Gyula elleni nyitányon 3-0-s győzelemmel debütáltak szeptember 3-án. Másnap egy újabb felkérésnek eleget téve a fővárosban szerepeltek a srácok, akik az Újpest 2002-es csapatával játszottak edzőmérkőzést. A patinás budapesti egyesület ellen 3-1-s győzelmet arattak a SZEAC labdarúgói, amihez a mérkőzésen jelenlévő újpesti utánpótlás szakmai igazgató külön gratulált a szegedi labdarúgóknak. A szakember nem csak az eredmény, hanem a mutatott egyéni képességek miatt is gratulált a fiataloknak, valamint kiemelte a pályán mutatott hozzáállásukat is.

szeac_temesvar

A 2002-es korosztály számára továbbra is sűrű volt a program, hiszen a múlt szombaton már egy temesvári tornára kaptak meghívást. A részt vevő nyolc csapatot két négyes csoportba sorolták, a SZEAC három román együttes mellé kapott besorolást. Az első mérkőzésen a Banatul Temesvár elleni 1-0-s vereséggel rajtoltak a szegedi labdarúgók, majd a másik temesvári együttes, a Politechnika ellen sikerült javítaniuk, és 5-1-re verték meg riválisukat. A harmadik mérkőzésen a Severin Akadémia ellen még több gólt tudtak szerezni a SZEAC fiataljai, és 6-1-s győzelmükkel az elődöntőbe kvalifikálták magukat. A döntőbe kerülést az aradi csapattal szemben sikerült kivívnia Paksi Péter együttesének, egy újabb 6-1-s győzelmet követően már a tornagyőzelemért játszhattak, és a döntőben újra találkoztak a csoportmeccsek során már megismert Banatul Temesvárral. Sajnos akárcsak a csoportkörben, a döntőben is jobbnak bizonyult a Banatul, a meccshez azonban hozzátartozik, hogy utánpótlás tornákon szokatlanul a temesvári játékosok leköpdösték a szegedi játékosokat mérkőzés közben, ennek pedig semmilyen következménye nem volt a pályán, és a románok vezetőedzője sem fékezte meg játékosait. A meccset követően a SZEAC játékosai nem vették át az ezüstérmet, valamint a gólkirályi címért járó elismerést sem. "Harmadik alkalommal voltunk kint Temesváron, azonban úgy gondoljuk, hogyha a románok a gyerekfutballban nem tudnak felnőni egy bizonyos sportszerűségi szinthez, akkor mi nem szeretnénk a továbbiakban ezeken a tornákon részt venni, így nem utazunk többet Temesvárra. Az Interligában egyébként többször fordultak elő hasonló dolgok, de úgy gondolom, hogy ennek így nincs értelme. A kiszolgálással egyébként semmilyen gondunk nem volt. Igen erőltetett meneten vannak túl a gyerekek, innentől csak a bajnoki mérkőzések vannak nekik" - osztotta meg portálunkkal Paksi Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.