Közélet

Fazekas Sándor: a szekszárdi az egyik leggyorsabban fejlődő borvidék

Fazekas Sándor: a szekszárdi az egyik leggyorsabban fejlődő borvidék

2014. szeptember 19., péntek
Fazekas Sándor: a szekszárdi az egyik leggyorsabban fejlődő borvidék

A szekszárdi az egyik leggyorsabban fejlődő magyar borvidék, kiváló nemzetközi és hazai eredményekkel – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Szekszárdon, amikor megnyitotta a város szüreti fesztiválját.

A tárca vezetője, a program fővédnökeként a Béla király téren rendezett ünnepségen gratulált ahhoz, hogy az idei országos borversenyen, amelyen 118 borászat 382 bora versenyzett, a három nagy aranyérem közül kettőt szekszárdi borászat, a Mészáros Borház és a Takler Pince egy-egy bora kapta. „Ez a szekszárdi minőség, a szekszárdi kétharmad” – fogalmazott a miniszter. A város történelmi főterén a szüreti napok több száz fős közönsége előtt a miniszter arról beszélt, hogy Szekszárd nem csak a szőlő és a bor, hanem a magyarság egyik legfontosabb történelmi városa is, ahol 1100 év eseményei, épületei, művészeti alkotások jelzik, hogy mennyire erős és befogadó a magyar kultúra, mennyire sarkall újabb és újabb eredményekre. Mint mondta, a történelmi pusztítások utáni szívós újrakezdésben, a gazdasági világválságok leküzdésében „benne van a magyar virtus, a sváb kitartás és azoknak a népeknek az összetartozás-tudata, akik ezen a tájon és a Kárpát-medencében élnek”. A megnyitón Fazekas Sándor elsőként vett lopóval a város borából. Ezt a címet már nem először a Mészáros Borház nyerte el, ezúttal 2011-es évjáratú bikavérével. A verseny eredményét

Horváth István

(Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere hirdette ki. A város bora kóstolóján mások mellett ott voltak a fesztivál védnökei,

Hoppál Péter

, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és

Győrffy Balázs

, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A már csütörtökön elkezdődött és vasárnapig tartó szekszárdi szüreti napok - a mohácsi busójárás mellett - a Dél-Dunántúl egyik legismertebb kulturális és borgasztronómia rendezvénysorozata, több tízezres közönséggel. A fesztiválon idén több mint félszáz kulturális program várja az érdeklődőket, a Béla király téri borudvarban 39 borászat és két pálinkaház kínálja borait és párlatait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.