Szeviép-ügy: egymillió forint a nyomravezetőnek, a polgármesteri kabinet mossa kezeit (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_balint01_gs

Nyomravezetői díjat ajánlottak fel a Szeviép-károsultak annak, aki a „táskás emberről” érdemi információval rendelkezik. Szabó Bálint sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy az októberi választások után vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezik. A polgármesteri kabinet sajtóközleményben reagált a felvetésre.

A károsult alvállalkozók nevében egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a Szeviép-károsultak egy csoportját képviselő Szabó Bálint annak, aki bármilyen bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az alvállalkozók által csak „táskás embernek” nevezett, a Szeviép-vezérek és bizonyos politikusok között állítólagosan pénzt szállító személyre vonatkozóan olyan információkat szolgáltat, amelyek a hatóságok előtt is bizonyító erejűek. „Talán abból nem lesznek bírósági perek, ha azt mondom, hogy az illetőnek a monogramja K. B., és a B. határozottan nem Bálint” – tette hozzá a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Megjegyezte, az információk szerint ebből a pénzből 2010-ben és talán idén is politikai kampányokat finanszíroztak.

szabo_balint02_gs„A legkevésbé sem kampányügy a Szeviép-károsultak ügye” – jelentette ki Szabó sajtótájékoztatóján, aki a szombati ünnepélyes trolibuszátadó után állt ismét nyilvánosság elé. „Botka László polgármester szombaton megtartott, uniós pénzből finanszírozott ön- és pártpropaganda szöveget után úgy ítéltük meg a ki nem fizetett alvállalkozókkal, hogy elérkezett az a pont, amikor nem lehet szó nélkül elmenni hazugságok és féligazságok mellett” – közölte az ügyvezető.

Emlékeztetett, hogy a 30 milliárd forintos szegedi tömegközlekedési nagyprojektet készre jelentették a városvezetőnek, miközben Szabó szerint nincs kész. „Ebben a projektben nemcsak az unió és az adófizetők pénze van benne, hanem azoké az alvállalkozóké is, akik azóta sem kapták meg azt. Felháborítónak tartottam Ujhelyi István MSZP-s EP-képivselő megszólalását is ezekben az ügyekben, hiszen róla céginformációk alapján is közismert, hogy közvetlen munkatársa a Szeviép Zrt. leányvállalatának ügyvezetői székében ült 2008 és 2010 között” – fogalmazott a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője.

A tömegközlekedési projektből számításaik szerint a 30 milliárd 10%-a, vagyis 3 milliárd forint tűnt el. Szabó Bálint állítása szerint a 433 Szeviép-károsult közül 110-et érint a szegedi tömegközlekedési projekt.

A károsult alvállalkozók már tavaly májusban is demonstráltak a városháza előtt, idén májusban pedig Szabó Bálint petíciót adott Botka Lászlónak. „Kalmár Gábor kabinetfőnök hétfői megkeresésemkor letagadta, hogy petíciót kaptak volna az alvállalkozóktól” – jegyezte meg. Szabó bejelentette, hogy az október 12-e után felálló új önkormányzatot is felkeresik, és azt kezdeményezik, hogy állítsanak fel vizsgálóbizottságot a Szeviép-ügyben.

A polgármesteri kabinet közleménye:

“Szabó Bálint közismerten botránykeltő megnyilatkozásai miatt feltehetően nem politikai, hanem másfajta szakmai kezelésre lenne szüksége.

Tényszerűen megismételjük, hogy a 30 milliárd forintos tömegközlekedési nagyprojektben a közbeszerzésekről az uniós szervek képviselőiből is álló bírálóbizottság és nem a városvezetés döntött. A 23 nyílt közbeszerzési eljárásból mindössze az 1-es villamosvonal felújításában részt vevő, 3 cégből álló konzorciumnak volt kisebbségi tagja a Szeviép. Miután a konzorcium késett a munka elvégzésével, az önkormányzat több éves bírósági eljárásban kamatokkal együtt mintegy 200 millió forint kötbért hajtott be a kivitelezőn.

Az önkormányzat és a Szeviép, mint önálló cég között semmilyen más szerződés nem volt.

Felszólítjuk Szabó Bálintot és az őt megbízó politikai erőket, hogy alaptalan hazudozásaikat fejezzék be! Amennyiben nem fejezi be a Szegedet rossz színben feltüntető vádaskodását, jogi útra tereljük az ügyet” – írja közleményében a Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinet.

Előző sztori

Messzire szállt a makói Angyalsóhaj + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Edzőtermet rabolt ki Szegeden egy 58 éves férfi

Legutóbbi hasonló cikkek