Közélet

Csaknem ötszáz gyógyszernek változik az ára szerdán

Csaknem ötszáz gyógyszernek változik az ára szerdán

2014. szeptember 30., kedd
Csaknem ötszáz gyógyszernek változik az ára szerdán

Október elsejével csaknem ötszáz gyógyszernek változik az ára: 178 készítmény drágább, több mint 300 gyógyszer viszont olcsóbb lesz szerdától - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden az MTI-vel.

Közleményük szerint a dráguló készítményekért átlagosan 3,6 százalékkal kell többet fizetni. Az úgynevezett normatív támogatási körben 311, a népbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerért átlagosan csaknem 10 százalékkal kevesebbet kell fizetni a patikákban október 1-jétől. A legjelentősebb ármérséklések a vérnyomáscsökkentők, a koleszterinszint-csökkentők és az antibiotikumok között vannak. Az emelt és kiemelt támogatott körben (ezek az elsősorban szakorvosok által felírt gyógyszerek) 285 készítményt érint a térítési díj változása: kétszáz gyógyszerért valamivel többet, 85 készítményért kevesebbet kell fizetni októbertől. Az OEP kiemelte: minden esetben, amikor a betegnek többet kell fizetnie a megszokott gyógyszeréért, van ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó, kedvezőbb árú készítmény. Mind a kezelőorvosnak, mind a gyógyszerésznek törvényben előírt kötelessége, hogy ezekről tájékoztassa a beteget. Mint felidézték: az OEP "vaklicit" néven félévente versenyt hirdet az azonos hatóanyagú gyógyszerek között. Az azonos hatóanyagú gyógyszerek gyártói egymással versenyezve, de egymás árait nem ismerve, árcsökkentést nyújthatnak be készítményeikre annak érdekében, hogy a betegek minél kedvezőbb áron jussanak hozzá a gyógyszerekhez. "Az OEP felelős gazdálkodóként elkötelezett abban, hogy a lehető leghatékonyabban használja fel a rendelkezésére álló forrásokat" - írták, hozzáfűzve, hogy az ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekhez ugyanannyi támogatást adnak, ha az illetékes hatóság is kimondta: azok egymással helyettesíthető, kicserélhető készítmények. Az OEP tájékoztatása szerint a vaklicit első teljes évében, 2012-ben 7,5 milliárd forintot takaríthattak meg a betegek. 2013-ban további 2,5 milliárd forinttal csökkentek a betegterhek, így 2013-ban összesen 10 milliárd forinttal kellett kevesebbet fizetniük gyógyszereikért. Az idei eljárások eredményeképp a betegterhek további csökkenése várható - írta az OEP.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.