Biztonságvédelmi szakemberek találkoztak Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

DSC_0549

A XVIII. Tiszai Nemzetközi Halfesztivál alatt az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter meghívására biztonságvédelmi és rendvédelmi szakemberek érkeztek Budapestről és Belgrádból. A vendégeket és a szerb delegációt Német Ferenc a Személyi-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara országos elnöke, alapító klaszter tag is köszöntötte – tájékoztatott Füzesy István, az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter elnöke.

Füzesy István kiemelte, hogy a szegedi székhelyű klaszter országos tagságával a magánbiztonsági területeket nemzetközi szinten is fejleszti. A szegedi találkozónak – a Tisza parti kikapcsolódás mellett – az is volt a célja, hogy a szerb kollégákkal egyeztessenek, hiszen a Duna stratégia részeként, Ausztriától a Nyugat Balkánig célszerű megszervezni a magán, polgári biztonságvédelmet. Az a cél, hogy szervesen illeszkedjen az európai uniós biztonsági rendszerhez Magyarország uniós szinten, illetve Szerbia is csatlakozni tudjon a közös munkához. Már most jól látszik, hogy kiterjesztve sokkal hatékonyabban és komplexebb módon tud működni a nemzetközi munka.

Füzesy István elnök kifejtette, hogy a szabad munkaerő áramlás nem vonatkozik a magánbiztonsági területeken dolgozókra. Európában ma, magyar biztonsági szakemberek csak a fogadó ország előírásai szerint végezhetnek feladatokat. Ez azt a problémát hozza maga után, hogy hazánkat elhagyó szakembereink, vagy az éppen hozzánk érkező magán biztonsággal foglakozók nem végezhetnek munkát. A különféle szállítmányokkal kapcsolatban, személyvédelmet nem láthatnak el. Ehhez az szükséges, hogy felvegyék a társországokkal a kapcsolatot.

Ennek a nehéz feladatnak az összehangolását, fejlesztését vállalta fel többek között a klaszter, amely az elmúlt években óriási sikereket ért el – mondta el Németh Ferenc, a Személyi-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara országos elnöke, klaszter tag. Magyarország 10 éve csatlakozott az európai uniós közösséghez, ma Szerbia csatlakozása kapuban áll és a gazdaság fejlődésével egyre több feladata van mind a magyar, mind a szerb és már tagállambeli cégeknek. Magyarország nagyon jelentős tranzit forgalmat bonyolít le, ebben szerbiai, osztrák, német és más balkáni cégek munkáját kell összehangolni – mondta Füzesy István, az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter elnöke.

no images were found

A csatlakozás előtt már megindult a multicégek terjeszkedése, az anyavállalatok biztonságvédelmi protokollját külföldi cég sem Magyarországon, sem Szerbiában nem végezheti. Így a cégek előírásait össze kell hangolni a nemzeti jogszabályi környezettel, hiszen minden ország más és más előírásokat engedélyez. Ma legjobban a szállítmányozáson lehet látni ezt a növekvő igényt és az ellátási lánc biztonságfejlesztése az egyik kiemelkedő feladat. Ennek a megszervezése sok munkát igényel, hiszen Nyugat-Európából egészen Albániáig kell megszervezni a biztosításokat.

A Duna stratégián belül a 11-es prioritási terület foglalkozik a biztonsággal, amely ma még nem tartalmazza a magánbiztonsági szakterületet. Ezért szeretnénk kiterjesztetni a tevékenységi körét ebbe az irányba. Ennek a stratégiának a legfontosabb célkitűzései közé tartozik, hogy a Duna menti országok folyamatos gazdasági, társadalmi fejlesztése. Együttműködések szülessenek meg, amelyek valós problémákat oldjanak meg. Fontos, hogy a modern európai biztonsági felfogás szerint, a társadalmi gazdasági fejlődés csak egy biztonságos társadalmi környezetben képzelhető el. A magánbiztonsági szereplők a hivatalos bűnüldöző szervek munkája mellett tevékenykednek. Természetesen ez igaz az EU más országaira és Szerbiára is.

Füzesy István az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter elnöke tájékoztatott, hogy a szerb kollégák, abban szeretnék a klaszter támogatását kérni, hogy azokat az EU követelményeket, amelyeket Magyarországnak is teljesíteni kellett, gördülékenyebben és rugalmasabban megoldhassák. Ennek a kérdésnek a megvitatására is érkezett a megbeszélésre Németh Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara országos elnöke, hiszen ezt a munkát kitűnően megoldották. A szerb kollégáknak a jogszabályok kidolgozását, szervezeti háttereket mutatjuk be.

Persze hozzá kell tenni – mondta Füzesy István elnök – hogy a szerb kollégák szakmailag nagyon felkészültek, kiváló a munkakapcsolatuk és a szerbiai munkában nagyon pontosan, precízen, megbízhatóan vállalják a különféle telephelyek és szállítmányok biztosítását, vagyonvédelmét.

Partnereink a klaszter segítségével olyan írásbeli megállapodásokat kötöttek, amelyek jól működnek és teljes körűen tudnak ma már személy-, vagyon-, őrzésvédelem területén és bármilyen kérdésben segítséget, szaktanácsadást nyújtani.

A klaszter kezdeményezésével a magánnyomozói területen is együttműködések születtek, Szegedről kezdeményeztük az osztrák partnerekkel ezt a munkát és pozitív tapasztalatok után gördülékenyen folyik az együttműködés. Ami a nemzetközi cégek esetében például azt jelentheti, hogy a HR-s kollégáknak segítséget nyújthatunk, különösen fontos ez a bankbiztonság, de más gazdasági területeken is. Ebben a témában szorosan együttműködnek a Magyarországi Biztonsági Vezetők Egyesületével.

Napjainkban az éles gazdasági verseny miatt kifejezetten keresett igény, hogy egyes cégek üzleti titkait megóvjuk, az üzletbiztonság a garantálása a versenytársakkal szemben rendkívül fontos. Cégadatok, üzleti titkok, innovációk és mindaz, ami a cégvezetők, tulajdonosok számára fontos lehet. Segítséget tudunk nyújtani nem csak a magyar jogszabályi kereteken belül, hanem az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter révén az Európai Unió területén és Szerbiában, tágabb értelemben, a Balkáni térségben is.

Szilágyi Bay Péter

no images were found

Előző sztori

Csaknem félezer határsértőt tartóztattak föl a hétvégén Csongrád megyében

Következő sztori

Villanykörtét dobott a mentőautó elé a szegedi kollégista